Poslanici sebi ipak podižu plate?

Uprkos najavama predsednika Srbije Borisa Tadića da državnim funkcionerima neće biti povećane plate, poslanici su sebi već planirali da u 2011. uvećaju zarade.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

00:05

Default images

U predlogu skupštinskog budžeta, naime, predviđeno je da se plate i pored obećanja državnih zvaničnika, u aprilu povećaju za 3,4, a u oktobru za još 2,5 odsto.

Istovremeno, ukupan budžet Skupštine za 200 miliona je veći nego prošle godine, a pri tom je i za 76 miliona probio limit, koji je odredila ministarka finansija Diana Dragutinović.

Prema ovim podacima, ukupan budžet Skupštine za sledeću godinu je 1,814 milijardi dinara, iako je uputstvom ministra finansija za izradu budžeta za troškove parlamenta određen limit od 1,783 milijarde dinara. Od toga, za plate i službena putovanja poslanika u 2011. predviđeno je 763.672.000 dinara, što je za 13 miliona dinara više nego što je predviđeno limitom. Po stavkama, za plate poslanika zaposlenih u parlamentu predviđeno je 319.920.000 dinara, za poslaničke dodatke 142 miliona, a za socijalne doprinose 57 miliona. Troškovi službenih putovanja u zemlji i inostranstvu su 234 miliona, dok je za reprezentaciju izdvojeno 800.000 dinara.

Za reprezentaciju će u skupštinskom budžetu biti izdvojeno 20 miliona, od čega je najveći deo sume (14 miliona) predviđen za smeštaj u hotelu i posluženje za članove poslaničkih grupa prijateljstava iz dugih država. Takođe, u okviru ove stavke predviđeni su i iznosi za posluženje prilikom sednica skupštinskih odbora i to za svaki odbor pojedinačno. Trošak za zakonodavni odbor je najveći, 26.000 dinara.

Iako Skupština ima brojne zaposlene u stručnim službama, na angažovanje stručnjaka po raznim osnovama predviđeno je 27 miliona. Tako je za popis imovine predviđeno 900.000. U čemu je ovde potrebno angažovanje stručnjaka, nepoznato je. Osim toga, predviđeno je i 13,5 miliona za plate za nova radna mesta savetnika.

Osim plata poslanika, uvećani su troškovi i za druge namene, što u parlamentu objašnjavaju time da su planirani rashodi koje Skupština nije imala ove godine. Tako su kao najveći „novi" troškovi navedeni osposobljavanje sala za elektronsko glasanje (38 miliona) i uvođenje radnih stanica za projekat e-parlamenta.

Ne računajući plate, najveće stavke u budžetu Skupštine su sume za nabavku mašine i opreme (144,6 miliona) i za „kapitalno održavanje" objekata (128 miliona), od čega je 100 miliona predviđeno za radove na fasadi, na kojoj skele stoje već mesecima.
Kad je reč o opremi, samo za nabavku novog nameštaja predviđeno je 4,6 miliona, a za kupovinu računarske opreme 6,6 miliona. Između ostalog, predviđena je kupovina 28 stolica, 60 novih računara, šest fotokopira, 24 štampača, pa čak i 10 usisivača. Među tehničkom opremom, cenom najviše odskače automatska linija za sakupljanje tabaka, koja košta pet miliona dinara.

Milion manje koštaće modernizacija telefonske centrale. Budžetom je za održavanje i servisiranje tehničke opreme predviđeno 18,5 miliona dinara, a za održavanje zgrade i objekata skoro 30 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: