Bajatović: Najgori smo od sve dece

Stalno smo "najgori od sve dece" - po novinama se uglavnom napada Srbijagas, ali sad "napadaju malo i toplane", kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 15.10.2010.

19:36

Default images

U ovom trenutku, kaže on, Srbijagasu se duguje 430 miliona evra, od čega je 220 miliona evra samo za isporučeni gas u prošloj sezoni.

Nama se, rekao je, u proseku plaća 295. dan, a bankari dobro znaju koliko nam je para potrebno da izađemo iz te priče.

Naše kolege iz Agencije za energetiku ne priznaju troškove po osnovu zaduženja i kursnih razlika, pa ne ni znamo kako da nadoknadimo taj gubitak, rekao je Bajatović.

"Izdržaćemo mi zimu, niko se neće smrznuti, svakoj bolnici ili školi, svakom građaninu će gas biti isporučen, ali predlažem da malo podelimo rizike između Vlade Srbije, lokalnih samouprava i Srbijagasa", rekao je Bajatović.

On je upozorio na mogućnost da se Srbijagas suoči sa "ozbiljnom tržišnom konkurencijom", posle liberalizacije tržišta energenata, najavljene za 2012. godinu.

"Da li mi uopšte možemo da, u saradnji sa Vladom, pripremimo Srbijagas sa ovakvim nametnutim dugovima za jednu takvu utakmicu", pitao je Bajatović.

"Ozbiljan je zadatak da vodite javno preduzeće sa svim socijalnim zahtevima, a sa druge strane želite da ono bude tržišno uspešno, da bude lider, a pri tome ne činite ništa da ga jednog dana prodat za 'tepsiju ribe' i da neko drugi preuzme to mesto", poručio je Dušan Bajatović.
Bajatović je najavio novu poslovnu politiku Srbijagasa u obezbeđivanju prihoda tog javnog preduzeća koje će, kako je naglasio, aktivirati menice, hipoteke i bankarske garancije da bi se naplatili dugovi.

"Pa, gospodo, ako privatna preduzeća mogu da traže menice i bankarske garancije, i da stavljaju hipoteke, onda to mogu da rade i javna preduzeća zbog zaštite svoje imovine i svog posla", poručio je Bajatović. Radićemo isto tako kako radi ruski Gasprom, mađarski Mol, i slične nemačke ili italijanske kompanije.

Takva poslovna politika ne znači nikakav oštar zaokret prema Vladi Srbije, jer Srbijagas ne može da radi, a da ne sarađuje sa srpskom vladom, naglasio je Bajatović. Od Srbijagasa se traži da to javno preduzeće efikasno posluje, a s druge strane se traži da vodi socijalnu politiku, predočio je Bajatović.

"Nema problema, ali se onda ne može tražiti da se nešto kupuje po dva dinara, a prodaje za dinar i da se traži profit u tom preduzeću. Naša ideja je da unutra reorganizujemo Srbijagas, da ga pripremimo za punu tržišnu utakmicu 2012. godine, dakle, bilo ko da dođe, da nam konkuriše, mi ćemo ostati dominantni i to treba da bude naš cilj", objasnio je Bajatović.
Bajatović kaže da će svi daljinski sistemi za grejanje stanova i poslovnog prostora dobiti gas za tekuću grejnu sezonu, bez obzira da li u ovom momentu mogu da ga plate. On je rekao da Vlada Srbije izdala nalog Srbijagasu i to preduzeće će taj energent isporučiti.

On je ocenio da se problem dugovanja toplana prema Srbijagasu neće rešiti pre rebalansa budžeta za 2010. godinu. Bajatović je rekao da će se to javno preduzeće obratiti poslovnim bankama za obezbeđivanje kredita do kraje ove godine, a posle toga očekuje se da dobije neophodna sredstva u budžetu za 2011.

Trebalo bi, prema rečima čelnika Srbijagasa, napraviti računicu koliko Srbijagas treba da se zaduži u inostranstvu da na taj način izvrši kratkoročne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: