EPS: Biće dovoljno struje u Srbiji

Srbija će imati dovoljno električne energije, koja će biti obezbeđena iz sistema EPS-a, uz uvoz 500 gigavat sati energije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

18:28

Default images

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković kaže da će "veće količine električne energije Srbija, odnosno EPS, nadoknaditi dodatnim uvozom, koji će za svakih dodatnih 500 gigavat - sati generisati čist gubitak elektroprivredi od 30 miliona evra".

On je izrazio nadu "da ćemo proći sa manjim uvozom", ali je najavio da se već ove sedmice očekuje potrošnja od 100 miliona kilovat sati "na konzumu uže Srbije", što će biti signal da će već toga dana morati biti uvezena manja količinu energije, jer toplane nisu počele da rade. Marković, koji je ranije rekao da EPS stalno traži poskupljenje struje, ocenio je da je sa postojećom cenom električne energije nemoguće obezbediti da Srbija i građani imaju sigurno snabdevanje, kao i neophodne investicije u nove objekte.

Posledice neinvestiranja su pad pouzdanosti postrojenja, koja se češće kvare i opada sigurnost snabdevanja potrošača, dodao je Marković.

On je precizirao da potrošači, domaćinstva i privreda za struju duguju, bez kamate, 66 milijardi dinara i da 53 odsto duga za struju duguje samo tri odsto građana, što znači da su najsiromašniji i socijalno najugroženija kategorija, koja ima razumnu prosečnu potrošnju, najbolje platiše.

Dugove prave veliki potrošači i u tarifnom sektoru i u domaćinstvima, i u industrijskom sektoru i tu postoji problem naplate, dodao je Marković.

Na pitanje o velikim projektima kao što su Kolubara B, Treći blok u Obrenovcu i Termoelektrana toplana u Novom Sadu, Marković je odgovorio da je aktivna komunikacija sa tri potencijalna strateška partnera.

Njima je, predočio je on, dat rok - 14. decembar ove godine za dostavljanje ponuda, a produženje tog roka eventualno je moguće samo na opravdani zahtev samih strateških potencijalnih partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: