"Povući izmene penzijskog zakona"

Predstavnici sindikata zatražili su na protestu u Boru, na kome je, prema procenama, bilo oko 4.000 ljudi, da vlada povuče Predlog izmena Zakona o PIO.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.09.2010.

17:25

Default images

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da će to zakonsko rešenje, ako bude usvojeno, "zapečatiti radničku sudbinu".

"Standard građana je već pao za oko 30 odsto, vlada ignoriše prava radnika, nije potpisan nijedan kolektivni ugovor", kazao je Orbović.

On je kazao da će, ako taj zakon bude usvojen, penzije biti smanjene za 25 odsto i optužio vladu da je "perfidno" uradila zakon jer penzije neće biti smanjivane do 2012. godine kada su predviđeni izbori.

“Ono što nas u Srbiji muči je što nema kolektivnih ugovora, standard je nizak, plate su pale preko 30 posto, plate su zamrznute više od dve godine, a u svemu tome donosi se jedan sistemski zakon, izmene zakona o penzijskom i invalisdskom osiguranju, koje vode ka tome da će penzije doživeti veliki pad u narednom periodu i biće za oko 25 posto manje”, objašnjava Orbović.

Komentarišući najave ministarstva da će izmenama pomenutog zakona najniže penzije biti oko 33,5 posto od prosečne zarade, što je više od onoga što zahtevaju sindikati, 25 posto, Orbović kaže da se manipuliše s podacima.

“U ovom momentu je to tačno, ali zakon će u narednom periodu, a naročito posle 2013. dovesti do velikih padova u visini penzija”, kaže on.

Orbović objašnjava da se zakonski odnos penzija i plata do narednih izbora 2012. godine neće menjati, ali da će se to prema izmenama zakona o penzijama dogoditi nakon izbora.

“To je perfidna manipulacija građanima. Znači kad dođe period glasanja- glasajte za nas, dotle će sve biti u redu, a kada prođu izbori posle toga ćemo ići na smanjivanje plata”, dodao je on.
Predlogom izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđeni su znatno stroži uslovi za odlazak u penziju.

Zakon predviđa da se od naredne godine postepeno povećavaju uslovi za sticanje starosne granice kako bi od 2022. godine u penziju muškarci išli sa 40 godina staža i 58 godina života, a žene sa 38 godina staža i 58 godina života.

Prema izmenama zakona, penzije će se dva puta godišnje usklađivati, i to 1. aprila i 1. oktobra. Pri tome, 1. aprila 2011. i 1. aprila 2012. usklađivaće se sa potrošackim cenama i pola procenta bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine.

Od 1. aprila 2013. godine usklađivaće se sa potrošačkim cenama i rastom BDP-a samo ako bude veći od četiri odsto. Svakog 1. oktobra penzije će se uskladjivati s rastom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: