Graditeljsko leto ili uvod u izbore

Jesu li izbori na pomolu ili je obilazak gradilišta i nerazvijenih područja samo način političara da preguraju mrtvu letnju sezonu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

22:27

Default images

Prve dane avgusta predsednik Srbije Boris Tadić proveo je po gradilištima, a ministar ekonomije i regionalnog razvoja, čini se, u Beograd tek svrati kada je na proputovanju iz jednog nerazvijenog kraja Srbije u drugi (i tako mesecima).

Najveća stranka opozicije najavljuje veliki miting u glavnom gradu sa koga će zatražiti vanredne izbore, na šta vlasti odgovaraju da će sadašnja vlada ostati pun mandat. Jesu li izbori ipak na pomolu, ili je ovo samo način političara da preguraju mrtvu letnju sezonu? „Objektivno, doživeli smo poraz od Međunarodnog suda pravde, a ne očekuje se da će biti bolje ni u Generalnoj skupštini UN. Pitanje Kosova ne može više da se pozitivno eksploatiše, može samo negativno – ostaje opoziciji da viče ’da smo mi bili na vlasti mi bismo to uradili mnogo bolje’. A nije moglo mnogo bolje, jer kada iza jedne odluke zalegnu tako moćne zemlje mi nismo imali šanse", kaže Milan Nikolić.

"Ono što ja prebacujem ovoj političkoj garnituri je što je gajila lažne nade, ali izgleda da političari ne mogu bez toga. I dobili smo ono što smo dobili. Sad oni pokušavaju da se vrate u normalnu politiku. Otuda šlemovi, gradilišta, mostovi… To je ono što građane zanima”, ocenjuje ovaj politički analitičar koji je „prilično siguran”, da izbora neće biti do kraja mandata ove vlade.

U onom što je Vučić saopštio – da je vlasti stalo da razdvoji parlamentarne i predsedničke izbore koji se moraju održati krajem 2012. godine – Nikolić ne vidi logiku. Kako kaže, ti izbori će ići „u paketu”, jer bez razdvajanja vladajuća većina više dobija.

„Još uvek jedini političar sa pozitivnim skorom (u odnosu pozitivno-negativno) je Boris Tadić. Bio je i Jeremić u poslednje vreme, ali posle svega ovoga on to više neće biti”, dodaje Nikolić i navodi da je Kosovo palo na osmo, deveto, pa po nekim istraživanjima, čak i na 10. mesto interesovanja građana, iza ekonomskog rasta, rasta zapošljavanja, penzija, plata, životnog standarda, borbe protiv kriminala i korupcije, „popravke” obrazovnog i zdravstvenog sistema…
Cvijetin Milivojević, direktor pi-ar agencije „Pragma”, kaže da svakog leta postoji potreba političara da u medijskom smislu premoste tu mrtvu sezonu. A, kako kaže, nema lepšeg povoda za publicitet od gradnje, od neimarstva.

„I pošto imamo veterane obnove i izgradnje od 1945. naovamo (simbol je Milutin Mrkonjić) i imamu jednu ekipu političara koji su shvatili da takva vrsta priče, još od vremena Slobodana Miloševića, apsolutno donosi neki pozitivan imidž u javnosti, bez obzira koliko građani verovali ili ne verovali tome, onda je sasvim jasno da imamo ovakvu vrelu građevinsku sezonu”, navodi Milivojević.

Ali, kako dodaje, kad na jednoj strani vidite „sejače optimizma” (čiji su personalni simboli Mrkonjić, Tadić, Dinkić, Kalanovićka), a na drugoj izjavu ministra Rasima Ljajića koji govori o sumornoj sezoni u građevinarstvu Srbije, onda se može doći do zaključka da u Srbiji postoji permanentna izborna kampanja koju permanentno vode stranke vladajuće koalicije.

„A da li će iza te permanentne izborne kampanje uslediti izbori, to već ne zavisi isključivo od njih. Postoji niz preduslova, a jedan od njih je, recimo, stalno merenje rejtinga. To je danas postalo kao vremenska prognoza – stalne oscilacije, čak iz dana u dan, u poverenju birača u pojedine stranke i lidere, tako da se faktički meri trenutak kada ta stranka, koja može odlučivati o raspisivanju novih izbora, najbolje stoji. Da li je to u ovom trenutku – verovatno nije, da li će to biti na jesen – nije nemoguće, a da li će biti na proleće – vrlo moguće”, kaže Milivojević, koji smatra da je „život” uvek glavna tema na izborima, ali da bez Kosmeta neće proći ni naredni izbori.

On smatra da izbori na proleće sledeće godine nisu nerealni, i potkrepljuje to ocenom da, između ostalog, ne bi bilo dobro sa stanovišta ni Socijalističke partije Srbije ni G17 plus da dočekaju kraj mandata ove vlade.

Jer, ako bi dočekali – to ne bi bila njihova pobeda nego pobeda Borisa Tadića i Demokratske stranke kao najjače stranke u koaliciji, a ako bi ova vlada bila percipirana u svesti biračkog tela kao loša, onda u svakom slučaju na sledećim izborima SPS i G17 plus ne bi mogli da pređu cenzus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: