Mišković i Forcan: "Nevolje u raju"

Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu stigla je krivična prijava koju je Miroslav Mišković podneo protiv svoje doskorašnje najbliže saradnice Milke Forcan.

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Nedelja, 18.07.2010.

00:10

Default images

Predsednik Delta holdinga prijavu je podneo i protiv Milkine sestre Smiljke Mileusnić-Adžić, generalne direktorke Jugohemije.

Kako Blic nezvanično saznaje, razlog da se jedan od najmoćnijih ljudi u Srbiji obrati organima gonjenja su vlasnički odnosi u zajedničkim firmama Miškovića i porodice Forcan, odnosno Mileusnić- Adžić.

Naime, najviše je zapelo oko akcija Delta maksija. Mišković je voljan da pred Belgijance s kojima se pregovara o prodaji „Delta maksija“ izađe sa celim vlasničkim paketom, a sestre nisu voljne da mu prodaju svoj udeo.

"Mišković u svojoj prijavi navodi da su mu Forcanova i Mileusnić-Adžić napravile štetu kao odgovorna lica u zajedničkoj firmi Jugohemija”. tvrdi izvor Novosti. On još tvrdi da je Forcanova kao predsednica UO Jugohemije nekretnine ove kuće prenela u drugu kompaniju.

Jugohemija, inače jedna od vodećih srpskih veledrogerija, prodata je, da podsetimo, kroz proces privatizacije. U momentu prodaje na čelu Jugohemije nalazio se Jovan Mileusnić, otac sestara Milke Forcan i Smiljke Mileusnić-Adžić. Novi vlasnik Jugohemije tako postaje “Delta star”, a u kojoj se kao manjinski vlasnici pojavljuju - Miškovićev Hemslejd i “Ford komunikacije”, firma u vlasništvu porodice Milke Forcan. "Odnosi suvlasnika u Jugohemiji su prilično kompleksni s obzirom na to da su povezani i u finansijskom ali i u hipotekarnom smislu", tvrdi izvor Novosti i dodaje da je "tako, recimo, Delta kao manjinski vlasnik dobila hipotekarni kredit kod jedne beogradske banke gde je u zalog položena upravna zgrada Jugohemije u beogradskoj Resavskoj 29".

Prema navodima iz prijave, očito je da su Milka Forcan kao predsednica UO Jugohemije i njena sestra kao generalni direktor ove kompanije pronašle način da sačuvaju svoje vlasništvo u ovoj firmi u momentu kada je postalo očigledno da se saradnja Miškovića i Milke Forcan mora okončati.

Te poteze su činile bez znanja Skupštine akcionara u kome Miškovićev Hemslejd kao manjinski suvlasnik ima svoje predstavnike, tvrdi izvor Novosti i dodaje da je sada na tužilaštvu da proceni da li je način na koji su zaštitile svoju imovinu bio i legalan.

U Delta holdingu nisu juče odgovarali na pozive. Ni pojedini advokati koji su do sada zastupali ovu kompaniju nisu mogli da kažu šta detaljno sadrži krivična prijava tvrdeći da su za nju čuli od novinara.

Odluku o napuštanju Delte Milka Forcan je saopštila krajem maja na svojoj internet prezentaciji, a o njenom neslaganju s Miškovićem javnost je počela da spekuliše još pre dve godine, kada je Forcanova zbog posla više boravila u Briselu i Vašingtonu nego u Srbiji.

Da nešto ne štima, moglo se naslutiti i prošlog meseca kada je Milka Forcan u intervjuu za nedeljnik NIN na pitanje o odnosu sa Miškovićem izjavila „da postoje razmimoilaženja u sagledavanju situacije“.

„Mnogo toga smo prošli zajedno, mnoge probleme analizirali i rešavali svakodnevno zajedno, sarađivali i stvarali u vrlo kompleksnim godinama i složenom privrednom i političkom okruženju. Danas različito vrednujemo tu saradnju“, kazala je ona.
Prema tvrdnji jednog beogradskog dnevnog lista, Milka Forcan će na Miškovićevu krivičnu prijavu uzvratiti krivičnom prijavom protiv prvog čoveka Delta holdinga. Ukoliko tužilaštvo prihvati Miškovićevu prijavu, moglo bi da usledi podnošenje zahteva za pokretanje istrage i saslušanja.

U kompaniji Miroslava Miškovića danas nisu bili dostupni za komentar. U advokatskoj kancelariji Ilije Dražića, jednog od pravnih zastupnika Delta holdinga naišli smo na zid ćutanja. S druge strane, Milka Forcan saopštila je redakciji B92 da razume intersovanje javnosti, ali da za sada ne bi komentarisala priču o tužbama. Prema njenim rečima, u ovom trenutku treba pustiti advokate da rade svoj posao.

Eventualni sudski postpuak bi mogao da pokaže kako i koliko je Miroslav Mišković nagrađivao svoje saradnike i ko je na te poklone platio porez, smatra novinarka ekonomske rubrike NIN-a Ruža Ćirković. Međutim, ona veruje da Milka Forcan ima snažniju političku zaleđinu i da se u pozadini njihovog sukoba nalazi pokušaj političkog disciplinovanja Miroslava Miškovića.

To može da bude neko lako disciplinovanje Miškovića pred ovu veliku prodaju na koju se on sprema, i tu bi Milka Forcan mogla da ispadne i žrtva ukoliko se ta laka disciplinovanja brzo završe nekim poltičkim reketom. Međutim, ako se radi o ozbiljnijem disciplinovanju Miroslava Miškovića, Forcan bi mogla da posluži i kao insajder”, ocenjuje Ruža Ćirković.

Prema nepotvrđenim informacijama koje su se procurele u javnosti, nakon prodaje Delta Maksija, Miroslav Mišković namerava potpuno da izađe iz trgovine. U javnosti se spekuliše o tome da bi sav dobijeni novac, ali i kapacitete koje trenutno poseduje, Mišković mogao da preusmeri ka investicionom fondu i daljem razvijanju poslova u poljoprivredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: