Labus: Srbija treba da uvede evro

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miroljub Labus ocenio je da bi Srbija iz ekonomskih i političkih razloga trebala da uvede evro kao valutu.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 29.03.2010.

22:44

Default images

"Brže bismo se integrisali u evropsko tržište na koje izvozimo 80 odsto proizvoda", rekao je Labus televiziji B92 i dodao da sadašnji "dvovalutni sistem" u kojem postoji dinar i evro nije dobar za Srbiju, jer zbog njega izbijaju periodične krize.

Labus je istakao i da bi uvodjenje evra pomoglo Srbiji da "sredi ekonomiju" što je, kako je naveo, jedan od uslova za prijem u Evropsku uniju. On je, međutim, dodao da ne veruje da u ovom trenutku postoji spremnost za uvođenje evra.

Govoreći o problemima privrede, Labus je rekao da bi trebalo smanjiti obavezne rezerve za banke, koje propisuje Narodna banka Srbije, jer bi se tako smanjile kamatne stope i obezbedili povoljniji krediti za privredu.

"Ako predate na štednju 100 evra u banku, NBS uzima 45 evra obaveznog depozita, a banka raspolaže sa preostalih 55 evra", rekao je on i dodao da je to jedan od razloga zbog čega su kamatne stope u Srbiji za nekoliko procenata više nego u drugim zemljama Evrope ili u SAD.

Labus je ocenio da će subvencionisani krediti Vlade Srbije donekle pomoći srpskoj privredi, ali je dodao da se bez povećanja stranih investicija i "kupovne tražnje" ne mogu rešiti problemi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: