Srbija

Nedelja, 21.03.2010.

15:03

Cvetković: Pametno prodati Telekom

Premijer Mirko Cvetković kaže da bi bilo "pametno" prodati Telekom i najavio da će krajem godine biti ukinut monopol na tržištu nafte i naftnih derivata.

Izvor: B92, Politika

Default images

Cvetković je rekao da je ukidanjem monopola na fiksnu telefoniju ove godine "otvorena suštinska mogućnost i potreba privatizacije Telekoma". "Telekom će se prodavati na tenderu. Inače, ja sam bliži modelu da se jedan deo Telekoma sada proda, a drugi deo bih zadržao u državnom vlasništvu", rekao je Cvetković.

"Mislim da država treba da nastavi proces privatizacije javnih preduzeća, pogotovo u oblastima gde je konkurencija već uvedena. To je suština jer ako država ostaje u tim granama onda ona pravi najveću distorziju tržišta". dodaje on i navodi da "svi argumenti koje sam do sada čuo idu u prilog prodaje Telekoma sada, ali mislim da bi trebalo zadržati jedan deo Telekoma radi sigurnosti. Znači, mislim da bi bilo pametno prodati Telekom ove godine".

Srpski premijer je najavio da će 31. decembra biti ukinut monopol na tržištu nafte i naftnih derivata bez obzira na moguće protivljenje ruskih partnera u vlasinštvu NIS-a.

Cvetković je rekao i da Srbiji ne preti grčki scenario, jer, prema njegovim rečima, Srbija nije u situaciji kao Grcka koja je "trošila više nego što je mogla u dužem periodu".

"Situacija oko javnog duga i njegove kontrole je potpuno jasna. Naš javni dug se isključivo odnosi na zaduživanje za infrastrukturne projekte. Mi jesmo povećali javni dug u 2009. i on je došao na 32 odsto. Ali, zaboravlja se da je deo javnog duga preusmeren u rezerve budžeta", rekao je Cvetković.

On je objasnio da u Srbiji postoje rezerve - budžetske pare u devizama sklonjene sa strane. "Ta rezerva u ovom trenutku iznosi oko pola milijarde evra. Prema tome, mi smo za toliko povećali dug, ali ga nismo potrošili nego ostavili u rezervi", naveo je Cvetković.

Telekom spreman za privatizaciju

Posle gotovo trinaest godina, ponovo se ozbiljno razmišlja o prodaji "Telekoma Srbije". Da je došlo pravo vreme za to nedavno je najavila i resorna ministarka Jasna Matić. Iz "Telekoma Srbije" poručuju da je privatizacija odnosno prodaja akcija u nadležnosti akcionara i da menadžment kompanije takve odluke neće komentarisati, jer za to nema nadležnosti.
Država trenutno preko PTT-a poseduje 80 odsto akcija u Telekomu dok je 20 odsto u rukama grčke kompanije OTE još od 1997. godine. Iako je informacija da će u oktobru "Telekom" biti prodat "Dojče telekomu“ za najmanje milijardu evra demantovana, ova nemačka kompanija se u javnosti najčešće spominje kao kupac, jer preko grčke kompanije "OTE“, čiji je suvlasnik, već ima 20 posto akcija u srpskom "Telekomu".

"Treba odvojiti od PTT-a , treba to da postane državni kapital, treba da se izvrši njegova procena, treba 15 posto građanima da se podeli, da se utvrdi koliko zaposlenima i bivšim zaposlenima pripada i onda ćemo znati pored grčkih 20 posto šta je još već poklonjeno i koliko je predmet privatizacije. Ako se to ne raščisti, a često smo to radili u prošlosti onda prosto loše prodajemo“, kaže savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević.

"Ja mislim da su svi veliki investitori u igri, verovatno će i drugi evropski i svetski investitori učestvovati u tome. Mislim da država mora da nađe strateškog partnera, jer nije isključeno da se pojave fondovi, finansijski partneri, investitori“, objašnjava Aleksandar Vlahović.

Vlada Slobodana Miloševića 1997. godine direktnom pogodbom bez tendera prodala je 49 posto akcija Italijanima i Grcima za preko milijardu i po tadašnjih nemačkih maraka. Zloupotrebama prilikom kupovine srpskog operatera bavila se italijanska parlamentarna komisija, koja je saslušanja sprovodila i u Beogradu.

Tek 2003. Srbija je od Italijana otkupila 29 posto akcija za 195 miliona evra, što je bila višestruko niža cena od one po kojoj je udeo u "Telekomu" Italijanima prodat

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: