Promet nekretnina manji za 80 odsto

Promet nekretnina u Srbiji pao je za oko 80 odsto u odnosu na rekordnu 2008. godinu, dok su cene zabeležile pad od oko 20 procenata.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.02.2010.

10:31

Default images

I dalje je, međutim, potražnja za kvadratima veća od ponude, ali se tržište umirilo zbog neizvesnosti, koju je sa sobom donela ekonomska kriza. Cene nekretnina su, kažu u agencijama za promet, stabilne, a u direktnim pregovorima kupaca i prodavaca one padaju do 15 odsto.

U glavnom gradu nekretnine se sada prodaju po ceni od hiljadu evra na periferiji do tri hiljade u ekskluzivnim zonama, što je za 20 odsto manje nego u 2008. godini, kaže Srđan Vujičić, direktor engleske konsultantske kuće za promet nekretninama „King strdž“.

„Masovna stanogradnja je pozitivan podsticaj, ali za određenu kategoriju kupaca, koji imaju ’plići džep’ i planiraju da se skuće u manjim nekretninama“, navodi Vujičić i dodaje da „to neće uticati na smanjenje cena kvadrata, koju uvek formira ponuda i tražnja, tako da drastičnog pojeftinjenja sigurno neće biti“.

Prema analizi te kompanije, Beogradu u ovom trenutku nedostaje oko 20 hiljada stanova.

Stručnjaci kažu da ponuda u Beogradu mora da se poboljša i da je to jedini način da cene nekretnina budu prihvatljive. Nadležni ministri obećali su da će pomoći investitorima da brže dođu do građevinskih dozvola. Jer, Zakon o planiranju i izgradnji mora da se poštuje u svim lokalnim samoupravama.

U glavnom gradu je lane gotovo obustavljena gradnja, jer Sekretarijat za urbanizam nije izdavao potrebna odobrenja. Takođe, mnoga gradilišta su, zbog krize, opustela, pa čak i kada su objekti u završnoj fazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: