Ponedeljak, 15.02.2010.

10:31

Promet nekretnina manji za 80 odsto

Promet nekretnina u Srbiji pao je za oko 80 odsto u odnosu na rekordnu 2008. godinu, dok su cene zabeležile pad od oko 20 procenata.

Izvor: Novosti

Promet nekretnina manji za 80 odsto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

pedja

pre 14 godina

postoje nove tehnologije/znatno jeftinije/u gradjevinarstvu,pa ih niko ne primenjuje.cena klasicne gradnje sa solidnim materijalima u zavrsnoj obradi po kvadratu je negde oko 350-400e,kljuc u ruke,bez zemljista i nameta drzave

tatjana

pre 14 godina

Za one koji preporucuju kupovinu placa kao resenje: to je trenutno nemoguce, ministarstvo misljenjem zabranilo sudovima da overavaju ugovore o prenosu prava na zemljiste.

Aleksandar

pre 14 godina

@Steva
Poredjenje cena nekretnina i plata je na zalost potpuno pogresno. U Zagrebu su nekretnine nesto skuplje (oko 10 %) nego u Beogradu, ali su takodje cene nekretnina u drugim gradovima, pogotovu na moru mnogo, mnogo skuplje nego u drugim gradovima Srbije. Naveo si da je kvadrat u naselju kao što su npr. Šumice u Beogradu oko 1500 EUR, znaci potpuno identicno kao u BG. Bolji standard znaci da mozes bolje, više i kvalitetnije da kupujes, a Hrvatima je standard bolji skoro duplo nego nama (doduse hrana im je uzasno skupa cak i za Srbiju, a to puno znaci za prosecan budzet).
Sto se tice kako ih nazivas "likova koji se stalno po medijima pojavljuju", tu si potpuno u pravu, tu je bilo tzv. spinovanja do nivoa apsolutnog neukusa, pogotovo za period pre i kad je pocela kriza,i pogotovo u Politici. Medjutim, sada je stanje otprilike realno u ovoj konstalaciji ponude i potraznje i ako mene pitas mislim da se cene nekretnina u Beogradu nece menjati (+ - 10 %) u narednih dve do tri godine. Jenostavno i traznja (efektivna, to jest oni koji imaju pare da kupe) je mala, a takođe i ponuda (oni koje hoće da prodaju nekretnine po ovim cenama). A to sto razni nude svoje udžerice za po 2 000 Evra, i oni sto hoce da kupe stan u pristojnijim naseljima za ispod 1000 evra, to je druga stvar i nema veze sa realnim zivotom. Cene ce porasti tek onda kad Srbija bude blizu ulaska u EU, a to nece biti jos najmanje 5-6 godina. Ali neće ni pasti, jer nema uslova za to, jer svi hoce da zive u BG, a od masovne stanogradnje nema nista, jer jednostavno nema vise prostora za tako nesto, a da je relativno blizu grada, a ne tesk periferija.
Jednostavno svi mi placamo cenu katastrafalnog razvoja događaja (pogotovu u devedesetim, setite se samo privatizacije drustvenih stanova, i nelegalne gradnje, karakteristicne i za period posle). Beograd je na zalost grad sa jako losim kvalitetom zivota i za te uslove jako skup, ali tu smo gde smo, i necemo se tek tako lako izvuci iz toga, ovakve se stvari i sa najboljim mogucim upravljenjem (koji mi nemamo)ne mogu brzo popraviti.

Dejan

pre 14 godina

Analiza uzroka pada cene nekretnina je samo delimicno tacna. Sigurno je da je manjek kredita koji odobravaju banke uticao na pad cena koje su i dalje nerealno visoke. Sve dok se ne smanji organizovani kriminal koji novac od droge, trgovine ljudima, oružjem i naftom pere kupovinom nekretnina, cene neće doći na realan nivo...
Što više ,,Šarića'' i njima sličnih bude otkriveno i procesuirano, nekretnine će biti jevtinije.

zrenjaninac

pre 14 godina

Evo moj drug je pre velike krize, kada je cena kvadrata bila najvisa, u Becu kupio stan za 1600e kvadrat u sirem centru. Sada je cena sigurno i niza, a u Beogradu za socijalne stanove ce traziti 1600e u drugoj zoni. Mislite o tome.

legenda

pre 14 godina

Ja bih stan u centru Beca, ako ima za 1800e nek mi se javi. U Becu se stanovi krecu od 1600 na losijoj periferiji do 3000 u centru, bez luksuznih. Beogradu treba urbanisticki plan, prema kome ce se izdavati dozvole u narednih nekoliko godina.

Kupujem stan (samo nemam para)

pre 14 godina

Kako bre nedostaje 20 000 stanova a prodaja pala za 80%?!?
Pa ako sam lud nisam glup!
Ispade da 30 000 ljudi oce da kupe stan i imaju pare ali nema stanova?!?!?
Pa evo ja hocu da kupim stan ali nemam pare - odakle mi?!? A stanova ima na ponudi kolko oces. Moj komsija prodaje stan vec godinu dana, svi samo gledaju niko nece da uzme - nema se para! I sad neko kaze fale stanovi????? Ma fale kupci, alo bre!!! Kakve su to analize i ko ih je pravio?!?
Majko mila ...

ko ceka, taj doceka

pre 14 godina

cene su nerealne. kao da je beograd centar evrope:)a infrastruktura je losija od one u kazakhstanu. provereno.


ja cekam da cene padnu na 400-500eur sto jeste realno..izgradnja kosta oko 350eur/m2

i bice realne.verujte mi. amerike je pukla, cene nekretnina u evropi su mnogo pale, jedino u sbriji su ostale iste ili su jos porasle:)) ali kad ovde sve pukne..bice 5x gore nego u americi i evropi.
kad cene budu realne 400-500eur/m2..ja cu se lepo pojaviti i isplatiti 2-3 stana lepo KES U RUKE IZVOLITE, HVALA I DOVIDJENJA.

zoran

pre 14 godina

Stevane,da li ti znas posto je 1 ar placa za stambenu gradnju,sa UTU u Zemunu?Ne znas sigurno,jer vidim da si ogorcen ,ali to ti je realnost.Moras da shvatis da je Beograd i nesto izvan uzeg centra.Kupi plac,napravi kucu, i veruj mi neces pogresiti!

Dusan Silni

pre 14 godina

Obican svet nema posla ni para,kriminalce hapsite i rezultat vam je tu,pala je traznja za nekretninama.Sada prvima ostaje da grade sebi catrnje po budzacima,drugima da razvijaju poljoprivredu u Kolumbiji sa Milovim drzavlja
nstvom.

evita

pre 14 godina

Promet je opao ne toliko zbog krize, koliko zbog "reforme pravosudja", pregrupisavanja u kriminalnom miljeu investitora, plus novi zakon i Uredba koja isti derogira. Da ne spominjemo da su korupciji skloni cinovnici u mnogobrojnim gradskim institucijama "nadleznim"za sve i svasta, takodje na leru jer se boje sta ce da ih zakaci. Normalne ekonomske pokazatelje slobodno mozemo da zanemarimo.

Зоран

pre 14 godina

Посао у Србији са некетнинама је завршен. народ нема паре, кредити се тешко одобравају, ми гастарбајтери, шта смо купили, купили, више не, јер ствари не иду онако како смо се надали.

Petar

pre 14 godina

Ja trazim stan i nema nista. Zapravo, ima. Na hiljade supa, stracara, udzerica, neuknizenih, sa prljavim i zapustenim ulazima, bez lifta, bez fasade, sa nesnosim smradom od ko zna cega po celoj zgradi. Ima i novogradnje, sve sa krivim zidovima i materijalima za koji niko nece ili ne sme da pokaze atest. Na kraju, ima i sasvim savrsenih, ali ako kostaju toliko koliko kostaju, ne smeju da imaju djubriste pred vratima, stracare pod prozorom i uopste, da coveku trebaju antidepresivi da pogleda kroz prozor. Da ne zaboravim, garazu i ne trazim, to znam da nema.

Зоран

pre 14 godina

Joцo, нису цене некретнина на западу ни много више него у Србији. Ево ја ћу да ти кажем. Ја сам у САД, у месту од 15.000 становника. Рецимо, да ли купити овде нешто или у Београду? Па види, овде ми је посао сигурнији него у Београду. Да одем у Атланту, треба ми 2,5 сата вожње, као у Србији 1,5, такав умор имаш. За 60 квадрата у Београду, ја овде имам кућу од 150 квадрата са базеном. Шта вреди мени у неком селу у Србији да купим 200 квадрата, кад немам од чега да живим. Значи, потпуни промашај да купим било шта у Србији. Зато, као што рекох, нема више куповине у Србији, крај, ниеј оно што смо ми напољу очекивали.

aleksandra

pre 14 godina

*I dalje je, međutim, potražnja za kvadratima veća od ponude....* ali prodaje nema. Da te cuje neki ekonomista iz neke zemlje gde postoji trzisna ekonomija, dobio bi keca. Potraznja postoji, ali ne po tim cenama i zato nema prodaje i dok su takve cene bice i takva prodaja, a vi mozete to da pravdate i cunamijem u Tihom okeanu.

Radovan M

pre 14 godina

@joca
..."Cene nekretnina na Zapadu su mnogo vece nego kod nas...".
Apsolutno nije tacno ! Ocigledno da ti Joco Zapad nisi ocima video...
U Becu mozete kupiti divan stan na dobroj lokaciji i za manje od 2000 evra/m2. U Bidimpesti u strogom centru za 2000 evra/m2.
U Dubaiju (nije Zapad al' je metropola)cene su pale i trenutno za ono sto platite u Beogradu, dubajske nekretnine nude vam daleko veci kvalitet stanova (u cenu je uracunata i sva stolarija, osvetlenje sa modernim lusterima, kompletno opremljena kuhinja, rashladni sistemi i obezbedjenje, garazno mesto...tek da navedem nesto sto je za Bgd gradjevinare i ono sto oni nude dodatna i skupa oprema).

ekonomista kome se smučilo da čita ovakve gluposti

pre 14 godina

Tražnja se izražava u NOVCU. To što neko ŽELI da kupi stan NIJE tražnja. I ja želim da vozim Bugatti, ali nemam 1,2 mil. €, pa shodno tome ne generišem nikakvu tražnju za istim.

Postoje dva izvora generisanja tražnje - iz keša i iz kredita. Sad, zamislite da je cena kvadrata u Beogradu npr. 1.000€, da bi postojala tražnja za 20.000 stanova, od po u proseku 60kvm, potrebno je da postoji 1,2 MILIJARDE EVRA samo za tu svrhu! Što iz keša, što od kreditno SPOSOBNIH kupaca, a njih je na žalost, zbog opšeg nivoa standarda, veoma malo. A po ceni od 2.000€/kvm? Ili 3.000?! Da nije tužno što se zbog i ovakvih stvari naša "država" piše sa navodnicima, samo da se čovek smeje glupostima... O ovome bih mogao još mnogo, ali nadam se da je pametnima dovoljno da ne nasedaju na najobičnije SPINOVANJE raznorznih "eksperata"...

Steva

pre 14 godina

Postoji nekoliko likova koji se stalno po medijima pojavljuju i, sram da ih bude, tako pričaju sve i svašta, da je to neverovatno. Recimo, izvesna Slađana Raner koja piše u Politici petkom, ili ovi iz King Sturge-a. Čim vidim da se oni pominju, unapred mi "klikne" u mozgu da će se pričati o tome kako su cene nekretnina niske i kako samo što nisu skočile.

Sve mi ovo liči na totalno naručene tekstove, ali je narod do sada već uvideo i shvatio sve.

Napisao sam pre neki dan na B92, evo ponovo: U Zagrebu je kvadrat u naselju kao što su npr. Šumice u Beogradu oko 1500 EUR. Prosečna plata u Hrvatskoj je oko 750 EUR, znači da je u Zagrebu verovatno barem 850. Pa vi sad vidite koliko prosečnih plata je u Zagrebu potrebno za kvadrat.

A u Beogradu je prosečna plata oko 450 EUR a država za kvadrate koji će koštati koliko i TRI prosečne plate (u Beogradu) tvrdi da su JEFTINI kvadrati ?!?!?!?!?

Možda jefitni za gospodu iz DS-a ili G17 i sličnih koji imaju "varijante" i nagomilan novac iz privatizacije koje su sami izgurali i sebi dodelili masne provizije (eto, Đelić je uzeo "samo 10 miliona EUR" koje sada više niko ne pominje a za koje je i sam priznao), pa je normalno da im 1300 EUR po kvadratu deluje "jeftino".

Dakle, prostom analogijom, normalna cena kvadrata u Medakoviću, Jerkoviću, u Zemunu, Voždovcu, ne bi smela da bude veća od 700-850 EUR !!! E tada bi građevisnka industrija procvetala i banke bi davale kredite...


Ovako, država SVE radi samo da održi što veću cenu nekretnina dok mladi nemaju gde da stanuju, nemaju gde da prave decu, ostaju kod roditelja do 39-40 godina i duže.


Mnogo smo očekivali od petog oktobra, ali ovako bezočnu krađu i loše upravljanje našim životima nismo.

Da bog da vi morali da kupujete JEFTIN stan od 1300 EUR po kvadratu sa platom od 450 EUR. Pa se onda smejte.

Sram da vas bude.

Joca

pre 14 godina

Prosto mi je smesno kad citam ono standardno "u inostranstvu je sve uredjeno i dobro i bolje i lepo...". A na koje inostranstvo se misli? Albaniju? Turkmenistan? Holandiju?
Cene nekretnina na Zapadu su mnogo vece nego kod nas, ali je platezna moc veca. I nije bas sve tako lepo, jer su kuce kje se sada grade, malo jace od baraka koje gradi gazda Steva u svom dvoristu. Jedino sto lepo izgledaju...
Kuce i stanovi, uglavnom se kupuju na kredit, sto je i dovelo do sadasnje ekonomske krize. Al to je druga prica.
A kod nas se cena izgradila na osnovu potraznje, ne samo od onih koji su dizali kredite da kupe stanove, vec i od onih koji su u Srbju dolazili da operu pare, onih koji su hteli da utope pare dobijene otpremninama i prodajom bivsih drustvenih preduzeca, od onih koji su maznuli pare dok su mogli "radeci" sa ljudima kod kojih su bile blizu drzavne pare.
I pored niske cene rada, cena stanova su i dalje visoke jer su nasi investitori navikli da se bahate, da ostvaruju velike profite, kojih sada vise nema, jer su i musterije nekako nestale.
Trenutno sve stoji (nema novih gradjevinskih dozvola) sto mafiji odgovara jer ce se u bliskoj buducnosti tako stvoriti nestasica stanova, a time ce i cena postojecih ostati visoka. Tu je naravno i Drzava, koja na osnovu "statistickih" (a ne realnih) cena gradi cene komunalija i poreza, i njoj ne odgovara da cena defakto padne.
A Srbi ce morati da pocnu da razmisljaju da Beograd nije jedini grad u Srbiji gde se moze ziveti. Nazalost, samo u Beogradu je trziste rada kakvo-takvo. Ostatak Srbije je vrlo jadan, sto bi realno stvorilo uslove da cene kvadrata u mestima van beograda ipak drasticnije padnu.
Al "lipsi Zelenko do zelene trave".

Aek

pre 14 godina

Mene najvise cudi ovaj Gradski sekretarijat za urbanizam. Ovde pise da prosle godine nisu izdavali gradjevinske dozvole. Pa sta to treba da znaci, cemu onda sluze?? Ili je istina da je to leglo korupcije i da samo onaj ko debelo plati moze i da gradi. Brankice molim te objasni nam!

Pele

pre 14 godina

Jos i ovo da kazem. Kada bi ova i sve nase korumpirane vlasti pustile na trziste nekoliko stranih investitora koji ne posmatraju profit kao tromesecnu kategoriju vec racunaju na profit na duze staze, videli bismo koja je realna cena kvadrata. Ovako, dok razni Belvili ne mogu da se prodaju nema ni strane konkurencije.

CarlosNS

pre 14 godina

To sto su poprodavali po tim cenama to im je. Obican narod vise nece moci da kupuje tako skupe stanove jer vise nema novaca od privatizacija (pivare, knjaz, vital, carnex i sl). Sada ce ti koji prave stanove biti jedini koji ce moci i da ih kupe (sami od sebe).

Spider

pre 14 godina

Narocito smo osetljivi na izjave vlasnice jedne agencije koja je ovde cesto gostrovala i koja je sigurno jedna od zasluznih za pumpanje cena tokom 2008. Samo pogledajte njen sajt i probajte da nadjete nekretninu koja kosta manje od 3000E/M2. I sam taj trip da je Beograd slican Menhetnu, na glavu mi se popeo, malo balkansko selo na silu naseleljno pripadnicima Seste licke i IV crnogorske..,nista vise od toga. Sve sto se u BG-u plati vise od 1500 E/m2, a da nije na Terazijama je apsolutna greska.

Nije bitno

pre 14 godina

Radim već deset godina u agenciji za promet nekretnina i mogu da posvedočim da je promet opao za 80% ako ne i za više.
Zašto, teško je reći ali je neizvesnost sutrašnjice jedan od glavnih faktora.
Drugi veoma važan su cene nekretnina koje su apsolutno neprimerene našem standardu, a treći možda i najvažniji je mala kupovna moć.

Prema tome prometu nekretnina se nepiše dobro ni u narednih nekoliko godina

Onima koji su veštački izazvali nenormalan skok cena primenom marketinških metoda a jedna od tih je i ta glupost da Beogradu nedostaje toliko i toliko stanova(po kom osnovu nedostaje, možda po zapadnim standardima?) će se sve to olupati o glavu.

Pele

pre 14 godina

Do pre godinu dana su pricali da Beogradu nedostaje 100000 stanova, a sad je to palo na 20000. Ili je 80000 stanova kupljeno za tih godinu dana ili potraznja na koju se oni pozivaju nije prava potraznja. Prava potraznja je ona koja se zavrsi kupovinom u okvirima mogucnosti. Ako neko nema ni za 3 kvadrata a zeli stan, jedino sto moze je da ga iznajmljuje. On nije potencijalni kupac ni u perspektvi. Ili ako neko zeli kredit, ali nema siguran posao, najcesce se nece odluciti za zaduzivanje na 30 godina. U Vizbadenu su cene kvadrata kao u Beogradu, a 80% stanovnika zivi u iznajmljenim stanovima. To je zbog toga sto vecina od tih 80% nece da kupi stan. Samim tim cena nije visa. Cene u Beogradu moraju jos pasti, a to sto se oni upinju da ih odrze na visokom nivou, to je druga stvar.

Boban

pre 14 godina

Ali ništa vi ne brinite, cene će da skoče bar 200% koliko sutra i zato je sada najbolje vreme da kupite nekretnine. Nema veze što nema prometa, niko nije lud da spusti cene i tako ugrozi svoj profit od 200% i ne daj bože da zaradi manje nego duplo od uloženog.

Ili bar tako kažu stručni analitičari iz agencija za nekretnine ili ministarstava koji ni slučajno nemaju neki procenat od tih prenaduvanih cena :)

uskoro i kraj

pre 14 godina

Ako je nesto smanjeno za 80% za tako kratak period, slobodno moze da se kaze da je u metastazi, a uskoro i 100% propast!!
Sto pre propadne i pocne da se gradi nesto novo svima ce nam biti bolje i kupcima i pravim prodavcima i gradjevinarima.Jedino mafija mora da pronalazi nove nacine za pranje novca ko zna mozda opet u istoj ovoj grani, uzimajuci u obzir da ce drzavna legalna mafija predlagati opet neke nove mucke kroz filozofsko tumacenje srpsko/evropskih zakona.
Bilo kako bilo kupci imaju poslednju rec, a mislim da su do sada bili vise nego jasni jer 80% nije malo priznacete.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Ja ne razumem zasto vi sa B92 stalno pozivate ove likove "eksperte" za nekretnine da ... Da li je moguce da kvadrat u Beogradu bude skuplji nego u Budimpesti , Becu, Milanu, Ljubljani.... Dajte molim vas. Cene se na razne nacine pumpaju samo da bi se Belvile rasprodalo, pa ce tako biti i sa novom masovnom stanogradnjom... Jednostavno ni ta prica nece proci jer narod NEMA PARA!!!! Nema odakle!!! A sa cenom od 1600e u masovnoj stanogradnji nece nista postici. Gospodu experte mozete sledeci put da preskocite, jer vidim da vam jednom u dve nedelje daju iste komentare... Mislim da je to odlicna besplatna reklama za pomenutu agenciju, mada mi se cini da mozda i nije besplatna.

Boki

pre 14 godina

Sa tako drasticnim padom prometa,cene bi morale da padnu znatno nize.
Zasto nisu,odredjuju mnogi faktori.Ipak,najvazniji je taj sto danas kod nas grade uglavnom kriminalci,koji novac za gradnju ne uzimaju u banci,nego na nekim drugim mestima.Zato i mogu da cekaju koliko treba da prodaju stan za marzu od 150-300%.
Dok se drzava pravi luda,ne preduzima nista i dozvoljava haos,bice tako.U svetu je stan roba kao i bilo koja druga,radi se za marzu od 15-ak procenata,placaju se porezi,trziste je uredjeno.
Da ne spominjem agencije-uzimaju hiljade evra samo za informaciju.Ko ne zna,neka se raspita sta sve rade agencije,npr. u SAD,sta sve obave za kupca i prodavca da bi naplatile proviziju.
U Srbiji se pljacka na sve strane,pa i u ovom segmentu.

Jovan

pre 14 godina

Eno Belvil i dalje stoji prazan. Neće gazda Mišković da smanji paprene cene nego na sve moguće načine gleda kako da to proda što skuplje. Prvo su zbog tih stanova uvedeni subvencionisani krediti ali to nije mnogo pomoglo. Sada se za prodavanje tih stanova uvodi prodaja na lizing. Ako i to ne pomogne, sigurno će se i neki drugi zakoni izmeniti i napraviti. Možda na kraju i smanji cene.

ponuda i potraznja

pre 14 godina

Izgleda da trgovcima nekretnina ponestaje izgovora kako bi opravdali cene pa su se pored ranijih prica prihvatili "ponudu i potraznju"!

Da li sebe lazu, ili mozda nas, uvek ce biti veca potraznja stanova ali SIGURNO svi kojima treba NEMAJU PARE, bar ne tolike jer plate koje ljudi ovde zaradjuju je jednaka jednom evropljaninu da plati put na mesec!

dakle imamo 20.000 stanova manjka i 100.000 ljudi koji bi kupili stan ali mogu samo da sanjaju o tome, a jos 1.000 koji imaju pare a nije im frka pa cekaju da cene dodju na realne granice jer VIDE kako su se neki opekli pretprosle godine gde im je realno cena pala za 50%. KUpovina stana po ovim cenama je losa investicija, bolje orociti iste pare u banci.

Statisticki im je tacna racunica, kao sto je i NBS inflacija ali su realne cifre malo drugacije i uocljive su.

Da je tolika potraznja ne bi bilo 80% pada prodaje!

Petar

pre 14 godina

Zanimljiva konstatacija, da je traznja opala drasticno, a cene pale minimalno...Tolike cene nekretnina u Bg-u nisu nikako rezultat prevelike traznje, vec rezultat rada mafije koja je ogroman novac oprala kroz nekretnine, a to radi i dalje, i nema nikakvog razloga da spusta cene, jer od tog posla prakticno i ne zivi. Realno, izuzev velike guzve, lose infrastrukture, kriminala, nocnog zivota, droge i prostitucije, Beograd ne nudi nista spektakularno za zivot, sto bi opravdalo tako visoke cene nekretnina, i gradjevinskog zemljista.

pimpoje

pre 14 godina

Jedna od stvari koje su totalno lazne u ovom sklepanom gradu. Tolika ogromna potraznja ne postoji, vec se stvara vestacka potraznja, koja drzi nerealnu cenu stanova. Dakle, svi koji hoce da kupe stan neka to urade u Becu, cena u centru samom je oko 1800 evra. Da Beograd bude toliko skup, sa najgorom infrastrukturom u Evropi, nece da moze jos dugo.

Johnny

pre 14 godina

Zena i ja smo jedni od onih koje traze stan i cini mi se da su neki normalni uslovi postali "idealni". Ono na sta nailazimo je ocajna novogradnja, ne uknjizen, potkrovlje, renoviran podrum ili prizemlje, nema CG a o eventualnom parkingu ili podrumu da ne govorim. Na kraju, kad nas privuce oglas i odemo da vidimo stan, sledi razocarenje i zal za potrosenim vremenom.

Djuka

pre 14 godina

Znaci promet manji za 80 posto a cene ne padaju jer je potraznja velika??? E ovo moze neko da izjavi samo u Srbiji...I ovo ima samo u Srbiji gde trzistem nekretnina upravljaju kriminalci. Pa naravno da od doticnog gospodina ne ocekujem da kaze pasce cene jer on zivi od procenta. Sto veca cena veci procenat.
Opste je poznato da investitori i vlasnici agencija za promet nekretnine rade u dilu. Tako se po NS-u krajem godine isla prica po agencijama da ce pocetkom 2010. krenuti rast cena a zasto ZATO! Pumpaju pa ko se upeca...

dzigi

pre 14 godina

eto, sad nedostaje svega 20.000 stanova, a pre 2 godine se "baratalo" (gadjalo) ciframa od 100.000 stanova. pa kuda se dede razlika? ili je to balon ispustio na ventilu?

Djuka

pre 14 godina

Znaci promet manji za 80 posto a cene ne padaju jer je potraznja velika??? E ovo moze neko da izjavi samo u Srbiji...I ovo ima samo u Srbiji gde trzistem nekretnina upravljaju kriminalci. Pa naravno da od doticnog gospodina ne ocekujem da kaze pasce cene jer on zivi od procenta. Sto veca cena veci procenat.
Opste je poznato da investitori i vlasnici agencija za promet nekretnine rade u dilu. Tako se po NS-u krajem godine isla prica po agencijama da ce pocetkom 2010. krenuti rast cena a zasto ZATO! Pumpaju pa ko se upeca...

Petar

pre 14 godina

Zanimljiva konstatacija, da je traznja opala drasticno, a cene pale minimalno...Tolike cene nekretnina u Bg-u nisu nikako rezultat prevelike traznje, vec rezultat rada mafije koja je ogroman novac oprala kroz nekretnine, a to radi i dalje, i nema nikakvog razloga da spusta cene, jer od tog posla prakticno i ne zivi. Realno, izuzev velike guzve, lose infrastrukture, kriminala, nocnog zivota, droge i prostitucije, Beograd ne nudi nista spektakularno za zivot, sto bi opravdalo tako visoke cene nekretnina, i gradjevinskog zemljista.

Jovan

pre 14 godina

Eno Belvil i dalje stoji prazan. Neće gazda Mišković da smanji paprene cene nego na sve moguće načine gleda kako da to proda što skuplje. Prvo su zbog tih stanova uvedeni subvencionisani krediti ali to nije mnogo pomoglo. Sada se za prodavanje tih stanova uvodi prodaja na lizing. Ako i to ne pomogne, sigurno će se i neki drugi zakoni izmeniti i napraviti. Možda na kraju i smanji cene.

pimpoje

pre 14 godina

Jedna od stvari koje su totalno lazne u ovom sklepanom gradu. Tolika ogromna potraznja ne postoji, vec se stvara vestacka potraznja, koja drzi nerealnu cenu stanova. Dakle, svi koji hoce da kupe stan neka to urade u Becu, cena u centru samom je oko 1800 evra. Da Beograd bude toliko skup, sa najgorom infrastrukturom u Evropi, nece da moze jos dugo.

Johnny

pre 14 godina

Zena i ja smo jedni od onih koje traze stan i cini mi se da su neki normalni uslovi postali "idealni". Ono na sta nailazimo je ocajna novogradnja, ne uknjizen, potkrovlje, renoviran podrum ili prizemlje, nema CG a o eventualnom parkingu ili podrumu da ne govorim. Na kraju, kad nas privuce oglas i odemo da vidimo stan, sledi razocarenje i zal za potrosenim vremenom.

Steva

pre 14 godina

Postoji nekoliko likova koji se stalno po medijima pojavljuju i, sram da ih bude, tako pričaju sve i svašta, da je to neverovatno. Recimo, izvesna Slađana Raner koja piše u Politici petkom, ili ovi iz King Sturge-a. Čim vidim da se oni pominju, unapred mi "klikne" u mozgu da će se pričati o tome kako su cene nekretnina niske i kako samo što nisu skočile.

Sve mi ovo liči na totalno naručene tekstove, ali je narod do sada već uvideo i shvatio sve.

Napisao sam pre neki dan na B92, evo ponovo: U Zagrebu je kvadrat u naselju kao što su npr. Šumice u Beogradu oko 1500 EUR. Prosečna plata u Hrvatskoj je oko 750 EUR, znači da je u Zagrebu verovatno barem 850. Pa vi sad vidite koliko prosečnih plata je u Zagrebu potrebno za kvadrat.

A u Beogradu je prosečna plata oko 450 EUR a država za kvadrate koji će koštati koliko i TRI prosečne plate (u Beogradu) tvrdi da su JEFTINI kvadrati ?!?!?!?!?

Možda jefitni za gospodu iz DS-a ili G17 i sličnih koji imaju "varijante" i nagomilan novac iz privatizacije koje su sami izgurali i sebi dodelili masne provizije (eto, Đelić je uzeo "samo 10 miliona EUR" koje sada više niko ne pominje a za koje je i sam priznao), pa je normalno da im 1300 EUR po kvadratu deluje "jeftino".

Dakle, prostom analogijom, normalna cena kvadrata u Medakoviću, Jerkoviću, u Zemunu, Voždovcu, ne bi smela da bude veća od 700-850 EUR !!! E tada bi građevisnka industrija procvetala i banke bi davale kredite...


Ovako, država SVE radi samo da održi što veću cenu nekretnina dok mladi nemaju gde da stanuju, nemaju gde da prave decu, ostaju kod roditelja do 39-40 godina i duže.


Mnogo smo očekivali od petog oktobra, ali ovako bezočnu krađu i loše upravljanje našim životima nismo.

Da bog da vi morali da kupujete JEFTIN stan od 1300 EUR po kvadratu sa platom od 450 EUR. Pa se onda smejte.

Sram da vas bude.

Spider

pre 14 godina

Narocito smo osetljivi na izjave vlasnice jedne agencije koja je ovde cesto gostrovala i koja je sigurno jedna od zasluznih za pumpanje cena tokom 2008. Samo pogledajte njen sajt i probajte da nadjete nekretninu koja kosta manje od 3000E/M2. I sam taj trip da je Beograd slican Menhetnu, na glavu mi se popeo, malo balkansko selo na silu naseleljno pripadnicima Seste licke i IV crnogorske..,nista vise od toga. Sve sto se u BG-u plati vise od 1500 E/m2, a da nije na Terazijama je apsolutna greska.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Ja ne razumem zasto vi sa B92 stalno pozivate ove likove "eksperte" za nekretnine da ... Da li je moguce da kvadrat u Beogradu bude skuplji nego u Budimpesti , Becu, Milanu, Ljubljani.... Dajte molim vas. Cene se na razne nacine pumpaju samo da bi se Belvile rasprodalo, pa ce tako biti i sa novom masovnom stanogradnjom... Jednostavno ni ta prica nece proci jer narod NEMA PARA!!!! Nema odakle!!! A sa cenom od 1600e u masovnoj stanogradnji nece nista postici. Gospodu experte mozete sledeci put da preskocite, jer vidim da vam jednom u dve nedelje daju iste komentare... Mislim da je to odlicna besplatna reklama za pomenutu agenciju, mada mi se cini da mozda i nije besplatna.

Boban

pre 14 godina

Ali ništa vi ne brinite, cene će da skoče bar 200% koliko sutra i zato je sada najbolje vreme da kupite nekretnine. Nema veze što nema prometa, niko nije lud da spusti cene i tako ugrozi svoj profit od 200% i ne daj bože da zaradi manje nego duplo od uloženog.

Ili bar tako kažu stručni analitičari iz agencija za nekretnine ili ministarstava koji ni slučajno nemaju neki procenat od tih prenaduvanih cena :)

dzigi

pre 14 godina

eto, sad nedostaje svega 20.000 stanova, a pre 2 godine se "baratalo" (gadjalo) ciframa od 100.000 stanova. pa kuda se dede razlika? ili je to balon ispustio na ventilu?

Nije bitno

pre 14 godina

Radim već deset godina u agenciji za promet nekretnina i mogu da posvedočim da je promet opao za 80% ako ne i za više.
Zašto, teško je reći ali je neizvesnost sutrašnjice jedan od glavnih faktora.
Drugi veoma važan su cene nekretnina koje su apsolutno neprimerene našem standardu, a treći možda i najvažniji je mala kupovna moć.

Prema tome prometu nekretnina se nepiše dobro ni u narednih nekoliko godina

Onima koji su veštački izazvali nenormalan skok cena primenom marketinških metoda a jedna od tih je i ta glupost da Beogradu nedostaje toliko i toliko stanova(po kom osnovu nedostaje, možda po zapadnim standardima?) će se sve to olupati o glavu.

Pele

pre 14 godina

Do pre godinu dana su pricali da Beogradu nedostaje 100000 stanova, a sad je to palo na 20000. Ili je 80000 stanova kupljeno za tih godinu dana ili potraznja na koju se oni pozivaju nije prava potraznja. Prava potraznja je ona koja se zavrsi kupovinom u okvirima mogucnosti. Ako neko nema ni za 3 kvadrata a zeli stan, jedino sto moze je da ga iznajmljuje. On nije potencijalni kupac ni u perspektvi. Ili ako neko zeli kredit, ali nema siguran posao, najcesce se nece odluciti za zaduzivanje na 30 godina. U Vizbadenu su cene kvadrata kao u Beogradu, a 80% stanovnika zivi u iznajmljenim stanovima. To je zbog toga sto vecina od tih 80% nece da kupi stan. Samim tim cena nije visa. Cene u Beogradu moraju jos pasti, a to sto se oni upinju da ih odrze na visokom nivou, to je druga stvar.

Boki

pre 14 godina

Sa tako drasticnim padom prometa,cene bi morale da padnu znatno nize.
Zasto nisu,odredjuju mnogi faktori.Ipak,najvazniji je taj sto danas kod nas grade uglavnom kriminalci,koji novac za gradnju ne uzimaju u banci,nego na nekim drugim mestima.Zato i mogu da cekaju koliko treba da prodaju stan za marzu od 150-300%.
Dok se drzava pravi luda,ne preduzima nista i dozvoljava haos,bice tako.U svetu je stan roba kao i bilo koja druga,radi se za marzu od 15-ak procenata,placaju se porezi,trziste je uredjeno.
Da ne spominjem agencije-uzimaju hiljade evra samo za informaciju.Ko ne zna,neka se raspita sta sve rade agencije,npr. u SAD,sta sve obave za kupca i prodavca da bi naplatile proviziju.
U Srbiji se pljacka na sve strane,pa i u ovom segmentu.

ponuda i potraznja

pre 14 godina

Izgleda da trgovcima nekretnina ponestaje izgovora kako bi opravdali cene pa su se pored ranijih prica prihvatili "ponudu i potraznju"!

Da li sebe lazu, ili mozda nas, uvek ce biti veca potraznja stanova ali SIGURNO svi kojima treba NEMAJU PARE, bar ne tolike jer plate koje ljudi ovde zaradjuju je jednaka jednom evropljaninu da plati put na mesec!

dakle imamo 20.000 stanova manjka i 100.000 ljudi koji bi kupili stan ali mogu samo da sanjaju o tome, a jos 1.000 koji imaju pare a nije im frka pa cekaju da cene dodju na realne granice jer VIDE kako su se neki opekli pretprosle godine gde im je realno cena pala za 50%. KUpovina stana po ovim cenama je losa investicija, bolje orociti iste pare u banci.

Statisticki im je tacna racunica, kao sto je i NBS inflacija ali su realne cifre malo drugacije i uocljive su.

Da je tolika potraznja ne bi bilo 80% pada prodaje!

uskoro i kraj

pre 14 godina

Ako je nesto smanjeno za 80% za tako kratak period, slobodno moze da se kaze da je u metastazi, a uskoro i 100% propast!!
Sto pre propadne i pocne da se gradi nesto novo svima ce nam biti bolje i kupcima i pravim prodavcima i gradjevinarima.Jedino mafija mora da pronalazi nove nacine za pranje novca ko zna mozda opet u istoj ovoj grani, uzimajuci u obzir da ce drzavna legalna mafija predlagati opet neke nove mucke kroz filozofsko tumacenje srpsko/evropskih zakona.
Bilo kako bilo kupci imaju poslednju rec, a mislim da su do sada bili vise nego jasni jer 80% nije malo priznacete.

Pele

pre 14 godina

Jos i ovo da kazem. Kada bi ova i sve nase korumpirane vlasti pustile na trziste nekoliko stranih investitora koji ne posmatraju profit kao tromesecnu kategoriju vec racunaju na profit na duze staze, videli bismo koja je realna cena kvadrata. Ovako, dok razni Belvili ne mogu da se prodaju nema ni strane konkurencije.

ekonomista kome se smučilo da čita ovakve gluposti

pre 14 godina

Tražnja se izražava u NOVCU. To što neko ŽELI da kupi stan NIJE tražnja. I ja želim da vozim Bugatti, ali nemam 1,2 mil. €, pa shodno tome ne generišem nikakvu tražnju za istim.

Postoje dva izvora generisanja tražnje - iz keša i iz kredita. Sad, zamislite da je cena kvadrata u Beogradu npr. 1.000€, da bi postojala tražnja za 20.000 stanova, od po u proseku 60kvm, potrebno je da postoji 1,2 MILIJARDE EVRA samo za tu svrhu! Što iz keša, što od kreditno SPOSOBNIH kupaca, a njih je na žalost, zbog opšeg nivoa standarda, veoma malo. A po ceni od 2.000€/kvm? Ili 3.000?! Da nije tužno što se zbog i ovakvih stvari naša "država" piše sa navodnicima, samo da se čovek smeje glupostima... O ovome bih mogao još mnogo, ali nadam se da je pametnima dovoljno da ne nasedaju na najobičnije SPINOVANJE raznorznih "eksperata"...

CarlosNS

pre 14 godina

To sto su poprodavali po tim cenama to im je. Obican narod vise nece moci da kupuje tako skupe stanove jer vise nema novaca od privatizacija (pivare, knjaz, vital, carnex i sl). Sada ce ti koji prave stanove biti jedini koji ce moci i da ih kupe (sami od sebe).

Joca

pre 14 godina

Prosto mi je smesno kad citam ono standardno "u inostranstvu je sve uredjeno i dobro i bolje i lepo...". A na koje inostranstvo se misli? Albaniju? Turkmenistan? Holandiju?
Cene nekretnina na Zapadu su mnogo vece nego kod nas, ali je platezna moc veca. I nije bas sve tako lepo, jer su kuce kje se sada grade, malo jace od baraka koje gradi gazda Steva u svom dvoristu. Jedino sto lepo izgledaju...
Kuce i stanovi, uglavnom se kupuju na kredit, sto je i dovelo do sadasnje ekonomske krize. Al to je druga prica.
A kod nas se cena izgradila na osnovu potraznje, ne samo od onih koji su dizali kredite da kupe stanove, vec i od onih koji su u Srbju dolazili da operu pare, onih koji su hteli da utope pare dobijene otpremninama i prodajom bivsih drustvenih preduzeca, od onih koji su maznuli pare dok su mogli "radeci" sa ljudima kod kojih su bile blizu drzavne pare.
I pored niske cene rada, cena stanova su i dalje visoke jer su nasi investitori navikli da se bahate, da ostvaruju velike profite, kojih sada vise nema, jer su i musterije nekako nestale.
Trenutno sve stoji (nema novih gradjevinskih dozvola) sto mafiji odgovara jer ce se u bliskoj buducnosti tako stvoriti nestasica stanova, a time ce i cena postojecih ostati visoka. Tu je naravno i Drzava, koja na osnovu "statistickih" (a ne realnih) cena gradi cene komunalija i poreza, i njoj ne odgovara da cena defakto padne.
A Srbi ce morati da pocnu da razmisljaju da Beograd nije jedini grad u Srbiji gde se moze ziveti. Nazalost, samo u Beogradu je trziste rada kakvo-takvo. Ostatak Srbije je vrlo jadan, sto bi realno stvorilo uslove da cene kvadrata u mestima van beograda ipak drasticnije padnu.
Al "lipsi Zelenko do zelene trave".

Kupujem stan (samo nemam para)

pre 14 godina

Kako bre nedostaje 20 000 stanova a prodaja pala za 80%?!?
Pa ako sam lud nisam glup!
Ispade da 30 000 ljudi oce da kupe stan i imaju pare ali nema stanova?!?!?
Pa evo ja hocu da kupim stan ali nemam pare - odakle mi?!? A stanova ima na ponudi kolko oces. Moj komsija prodaje stan vec godinu dana, svi samo gledaju niko nece da uzme - nema se para! I sad neko kaze fale stanovi????? Ma fale kupci, alo bre!!! Kakve su to analize i ko ih je pravio?!?
Majko mila ...

Aek

pre 14 godina

Mene najvise cudi ovaj Gradski sekretarijat za urbanizam. Ovde pise da prosle godine nisu izdavali gradjevinske dozvole. Pa sta to treba da znaci, cemu onda sluze?? Ili je istina da je to leglo korupcije i da samo onaj ko debelo plati moze i da gradi. Brankice molim te objasni nam!

Petar

pre 14 godina

Ja trazim stan i nema nista. Zapravo, ima. Na hiljade supa, stracara, udzerica, neuknizenih, sa prljavim i zapustenim ulazima, bez lifta, bez fasade, sa nesnosim smradom od ko zna cega po celoj zgradi. Ima i novogradnje, sve sa krivim zidovima i materijalima za koji niko nece ili ne sme da pokaze atest. Na kraju, ima i sasvim savrsenih, ali ako kostaju toliko koliko kostaju, ne smeju da imaju djubriste pred vratima, stracare pod prozorom i uopste, da coveku trebaju antidepresivi da pogleda kroz prozor. Da ne zaboravim, garazu i ne trazim, to znam da nema.

aleksandra

pre 14 godina

*I dalje je, međutim, potražnja za kvadratima veća od ponude....* ali prodaje nema. Da te cuje neki ekonomista iz neke zemlje gde postoji trzisna ekonomija, dobio bi keca. Potraznja postoji, ali ne po tim cenama i zato nema prodaje i dok su takve cene bice i takva prodaja, a vi mozete to da pravdate i cunamijem u Tihom okeanu.

Зоран

pre 14 godina

Посао у Србији са некетнинама је завршен. народ нема паре, кредити се тешко одобравају, ми гастарбајтери, шта смо купили, купили, више не, јер ствари не иду онако како смо се надали.

Зоран

pre 14 godina

Joцo, нису цене некретнина на западу ни много више него у Србији. Ево ја ћу да ти кажем. Ја сам у САД, у месту од 15.000 становника. Рецимо, да ли купити овде нешто или у Београду? Па види, овде ми је посао сигурнији него у Београду. Да одем у Атланту, треба ми 2,5 сата вожње, као у Србији 1,5, такав умор имаш. За 60 квадрата у Београду, ја овде имам кућу од 150 квадрата са базеном. Шта вреди мени у неком селу у Србији да купим 200 квадрата, кад немам од чега да живим. Значи, потпуни промашај да купим било шта у Србији. Зато, као што рекох, нема више куповине у Србији, крај, ниеј оно што смо ми напољу очекивали.

Radovan M

pre 14 godina

@joca
..."Cene nekretnina na Zapadu su mnogo vece nego kod nas...".
Apsolutno nije tacno ! Ocigledno da ti Joco Zapad nisi ocima video...
U Becu mozete kupiti divan stan na dobroj lokaciji i za manje od 2000 evra/m2. U Bidimpesti u strogom centru za 2000 evra/m2.
U Dubaiju (nije Zapad al' je metropola)cene su pale i trenutno za ono sto platite u Beogradu, dubajske nekretnine nude vam daleko veci kvalitet stanova (u cenu je uracunata i sva stolarija, osvetlenje sa modernim lusterima, kompletno opremljena kuhinja, rashladni sistemi i obezbedjenje, garazno mesto...tek da navedem nesto sto je za Bgd gradjevinare i ono sto oni nude dodatna i skupa oprema).

ko ceka, taj doceka

pre 14 godina

cene su nerealne. kao da je beograd centar evrope:)a infrastruktura je losija od one u kazakhstanu. provereno.


ja cekam da cene padnu na 400-500eur sto jeste realno..izgradnja kosta oko 350eur/m2

i bice realne.verujte mi. amerike je pukla, cene nekretnina u evropi su mnogo pale, jedino u sbriji su ostale iste ili su jos porasle:)) ali kad ovde sve pukne..bice 5x gore nego u americi i evropi.
kad cene budu realne 400-500eur/m2..ja cu se lepo pojaviti i isplatiti 2-3 stana lepo KES U RUKE IZVOLITE, HVALA I DOVIDJENJA.

zoran

pre 14 godina

Stevane,da li ti znas posto je 1 ar placa za stambenu gradnju,sa UTU u Zemunu?Ne znas sigurno,jer vidim da si ogorcen ,ali to ti je realnost.Moras da shvatis da je Beograd i nesto izvan uzeg centra.Kupi plac,napravi kucu, i veruj mi neces pogresiti!

Dusan Silni

pre 14 godina

Obican svet nema posla ni para,kriminalce hapsite i rezultat vam je tu,pala je traznja za nekretninama.Sada prvima ostaje da grade sebi catrnje po budzacima,drugima da razvijaju poljoprivredu u Kolumbiji sa Milovim drzavlja
nstvom.

evita

pre 14 godina

Promet je opao ne toliko zbog krize, koliko zbog "reforme pravosudja", pregrupisavanja u kriminalnom miljeu investitora, plus novi zakon i Uredba koja isti derogira. Da ne spominjemo da su korupciji skloni cinovnici u mnogobrojnim gradskim institucijama "nadleznim"za sve i svasta, takodje na leru jer se boje sta ce da ih zakaci. Normalne ekonomske pokazatelje slobodno mozemo da zanemarimo.

Dejan

pre 14 godina

Analiza uzroka pada cene nekretnina je samo delimicno tacna. Sigurno je da je manjek kredita koji odobravaju banke uticao na pad cena koje su i dalje nerealno visoke. Sve dok se ne smanji organizovani kriminal koji novac od droge, trgovine ljudima, oružjem i naftom pere kupovinom nekretnina, cene neće doći na realan nivo...
Što više ,,Šarića'' i njima sličnih bude otkriveno i procesuirano, nekretnine će biti jevtinije.

pedja

pre 14 godina

postoje nove tehnologije/znatno jeftinije/u gradjevinarstvu,pa ih niko ne primenjuje.cena klasicne gradnje sa solidnim materijalima u zavrsnoj obradi po kvadratu je negde oko 350-400e,kljuc u ruke,bez zemljista i nameta drzave

zrenjaninac

pre 14 godina

Evo moj drug je pre velike krize, kada je cena kvadrata bila najvisa, u Becu kupio stan za 1600e kvadrat u sirem centru. Sada je cena sigurno i niza, a u Beogradu za socijalne stanove ce traziti 1600e u drugoj zoni. Mislite o tome.

Aleksandar

pre 14 godina

@Steva
Poredjenje cena nekretnina i plata je na zalost potpuno pogresno. U Zagrebu su nekretnine nesto skuplje (oko 10 %) nego u Beogradu, ali su takodje cene nekretnina u drugim gradovima, pogotovu na moru mnogo, mnogo skuplje nego u drugim gradovima Srbije. Naveo si da je kvadrat u naselju kao što su npr. Šumice u Beogradu oko 1500 EUR, znaci potpuno identicno kao u BG. Bolji standard znaci da mozes bolje, više i kvalitetnije da kupujes, a Hrvatima je standard bolji skoro duplo nego nama (doduse hrana im je uzasno skupa cak i za Srbiju, a to puno znaci za prosecan budzet).
Sto se tice kako ih nazivas "likova koji se stalno po medijima pojavljuju", tu si potpuno u pravu, tu je bilo tzv. spinovanja do nivoa apsolutnog neukusa, pogotovo za period pre i kad je pocela kriza,i pogotovo u Politici. Medjutim, sada je stanje otprilike realno u ovoj konstalaciji ponude i potraznje i ako mene pitas mislim da se cene nekretnina u Beogradu nece menjati (+ - 10 %) u narednih dve do tri godine. Jenostavno i traznja (efektivna, to jest oni koji imaju pare da kupe) je mala, a takođe i ponuda (oni koje hoće da prodaju nekretnine po ovim cenama). A to sto razni nude svoje udžerice za po 2 000 Evra, i oni sto hoce da kupe stan u pristojnijim naseljima za ispod 1000 evra, to je druga stvar i nema veze sa realnim zivotom. Cene ce porasti tek onda kad Srbija bude blizu ulaska u EU, a to nece biti jos najmanje 5-6 godina. Ali neće ni pasti, jer nema uslova za to, jer svi hoce da zive u BG, a od masovne stanogradnje nema nista, jer jednostavno nema vise prostora za tako nesto, a da je relativno blizu grada, a ne tesk periferija.
Jednostavno svi mi placamo cenu katastrafalnog razvoja događaja (pogotovu u devedesetim, setite se samo privatizacije drustvenih stanova, i nelegalne gradnje, karakteristicne i za period posle). Beograd je na zalost grad sa jako losim kvalitetom zivota i za te uslove jako skup, ali tu smo gde smo, i necemo se tek tako lako izvuci iz toga, ovakve se stvari i sa najboljim mogucim upravljenjem (koji mi nemamo)ne mogu brzo popraviti.

tatjana

pre 14 godina

Za one koji preporucuju kupovinu placa kao resenje: to je trenutno nemoguce, ministarstvo misljenjem zabranilo sudovima da overavaju ugovore o prenosu prava na zemljiste.

legenda

pre 14 godina

Ja bih stan u centru Beca, ako ima za 1800e nek mi se javi. U Becu se stanovi krecu od 1600 na losijoj periferiji do 3000 u centru, bez luksuznih. Beogradu treba urbanisticki plan, prema kome ce se izdavati dozvole u narednih nekoliko godina.

ko ceka, taj doceka

pre 14 godina

cene su nerealne. kao da je beograd centar evrope:)a infrastruktura je losija od one u kazakhstanu. provereno.


ja cekam da cene padnu na 400-500eur sto jeste realno..izgradnja kosta oko 350eur/m2

i bice realne.verujte mi. amerike je pukla, cene nekretnina u evropi su mnogo pale, jedino u sbriji su ostale iste ili su jos porasle:)) ali kad ovde sve pukne..bice 5x gore nego u americi i evropi.
kad cene budu realne 400-500eur/m2..ja cu se lepo pojaviti i isplatiti 2-3 stana lepo KES U RUKE IZVOLITE, HVALA I DOVIDJENJA.

Joca

pre 14 godina

Prosto mi je smesno kad citam ono standardno "u inostranstvu je sve uredjeno i dobro i bolje i lepo...". A na koje inostranstvo se misli? Albaniju? Turkmenistan? Holandiju?
Cene nekretnina na Zapadu su mnogo vece nego kod nas, ali je platezna moc veca. I nije bas sve tako lepo, jer su kuce kje se sada grade, malo jace od baraka koje gradi gazda Steva u svom dvoristu. Jedino sto lepo izgledaju...
Kuce i stanovi, uglavnom se kupuju na kredit, sto je i dovelo do sadasnje ekonomske krize. Al to je druga prica.
A kod nas se cena izgradila na osnovu potraznje, ne samo od onih koji su dizali kredite da kupe stanove, vec i od onih koji su u Srbju dolazili da operu pare, onih koji su hteli da utope pare dobijene otpremninama i prodajom bivsih drustvenih preduzeca, od onih koji su maznuli pare dok su mogli "radeci" sa ljudima kod kojih su bile blizu drzavne pare.
I pored niske cene rada, cena stanova su i dalje visoke jer su nasi investitori navikli da se bahate, da ostvaruju velike profite, kojih sada vise nema, jer su i musterije nekako nestale.
Trenutno sve stoji (nema novih gradjevinskih dozvola) sto mafiji odgovara jer ce se u bliskoj buducnosti tako stvoriti nestasica stanova, a time ce i cena postojecih ostati visoka. Tu je naravno i Drzava, koja na osnovu "statistickih" (a ne realnih) cena gradi cene komunalija i poreza, i njoj ne odgovara da cena defakto padne.
A Srbi ce morati da pocnu da razmisljaju da Beograd nije jedini grad u Srbiji gde se moze ziveti. Nazalost, samo u Beogradu je trziste rada kakvo-takvo. Ostatak Srbije je vrlo jadan, sto bi realno stvorilo uslove da cene kvadrata u mestima van beograda ipak drasticnije padnu.
Al "lipsi Zelenko do zelene trave".

pimpoje

pre 14 godina

Jedna od stvari koje su totalno lazne u ovom sklepanom gradu. Tolika ogromna potraznja ne postoji, vec se stvara vestacka potraznja, koja drzi nerealnu cenu stanova. Dakle, svi koji hoce da kupe stan neka to urade u Becu, cena u centru samom je oko 1800 evra. Da Beograd bude toliko skup, sa najgorom infrastrukturom u Evropi, nece da moze jos dugo.

Boki

pre 14 godina

Sa tako drasticnim padom prometa,cene bi morale da padnu znatno nize.
Zasto nisu,odredjuju mnogi faktori.Ipak,najvazniji je taj sto danas kod nas grade uglavnom kriminalci,koji novac za gradnju ne uzimaju u banci,nego na nekim drugim mestima.Zato i mogu da cekaju koliko treba da prodaju stan za marzu od 150-300%.
Dok se drzava pravi luda,ne preduzima nista i dozvoljava haos,bice tako.U svetu je stan roba kao i bilo koja druga,radi se za marzu od 15-ak procenata,placaju se porezi,trziste je uredjeno.
Da ne spominjem agencije-uzimaju hiljade evra samo za informaciju.Ko ne zna,neka se raspita sta sve rade agencije,npr. u SAD,sta sve obave za kupca i prodavca da bi naplatile proviziju.
U Srbiji se pljacka na sve strane,pa i u ovom segmentu.

Johnny

pre 14 godina

Zena i ja smo jedni od onih koje traze stan i cini mi se da su neki normalni uslovi postali "idealni". Ono na sta nailazimo je ocajna novogradnja, ne uknjizen, potkrovlje, renoviran podrum ili prizemlje, nema CG a o eventualnom parkingu ili podrumu da ne govorim. Na kraju, kad nas privuce oglas i odemo da vidimo stan, sledi razocarenje i zal za potrosenim vremenom.

Petar

pre 14 godina

Zanimljiva konstatacija, da je traznja opala drasticno, a cene pale minimalno...Tolike cene nekretnina u Bg-u nisu nikako rezultat prevelike traznje, vec rezultat rada mafije koja je ogroman novac oprala kroz nekretnine, a to radi i dalje, i nema nikakvog razloga da spusta cene, jer od tog posla prakticno i ne zivi. Realno, izuzev velike guzve, lose infrastrukture, kriminala, nocnog zivota, droge i prostitucije, Beograd ne nudi nista spektakularno za zivot, sto bi opravdalo tako visoke cene nekretnina, i gradjevinskog zemljista.

uskoro i kraj

pre 14 godina

Ako je nesto smanjeno za 80% za tako kratak period, slobodno moze da se kaze da je u metastazi, a uskoro i 100% propast!!
Sto pre propadne i pocne da se gradi nesto novo svima ce nam biti bolje i kupcima i pravim prodavcima i gradjevinarima.Jedino mafija mora da pronalazi nove nacine za pranje novca ko zna mozda opet u istoj ovoj grani, uzimajuci u obzir da ce drzavna legalna mafija predlagati opet neke nove mucke kroz filozofsko tumacenje srpsko/evropskih zakona.
Bilo kako bilo kupci imaju poslednju rec, a mislim da su do sada bili vise nego jasni jer 80% nije malo priznacete.

Nije bitno

pre 14 godina

Radim već deset godina u agenciji za promet nekretnina i mogu da posvedočim da je promet opao za 80% ako ne i za više.
Zašto, teško je reći ali je neizvesnost sutrašnjice jedan od glavnih faktora.
Drugi veoma važan su cene nekretnina koje su apsolutno neprimerene našem standardu, a treći možda i najvažniji je mala kupovna moć.

Prema tome prometu nekretnina se nepiše dobro ni u narednih nekoliko godina

Onima koji su veštački izazvali nenormalan skok cena primenom marketinških metoda a jedna od tih je i ta glupost da Beogradu nedostaje toliko i toliko stanova(po kom osnovu nedostaje, možda po zapadnim standardima?) će se sve to olupati o glavu.

Steva

pre 14 godina

Postoji nekoliko likova koji se stalno po medijima pojavljuju i, sram da ih bude, tako pričaju sve i svašta, da je to neverovatno. Recimo, izvesna Slađana Raner koja piše u Politici petkom, ili ovi iz King Sturge-a. Čim vidim da se oni pominju, unapred mi "klikne" u mozgu da će se pričati o tome kako su cene nekretnina niske i kako samo što nisu skočile.

Sve mi ovo liči na totalno naručene tekstove, ali je narod do sada već uvideo i shvatio sve.

Napisao sam pre neki dan na B92, evo ponovo: U Zagrebu je kvadrat u naselju kao što su npr. Šumice u Beogradu oko 1500 EUR. Prosečna plata u Hrvatskoj je oko 750 EUR, znači da je u Zagrebu verovatno barem 850. Pa vi sad vidite koliko prosečnih plata je u Zagrebu potrebno za kvadrat.

A u Beogradu je prosečna plata oko 450 EUR a država za kvadrate koji će koštati koliko i TRI prosečne plate (u Beogradu) tvrdi da su JEFTINI kvadrati ?!?!?!?!?

Možda jefitni za gospodu iz DS-a ili G17 i sličnih koji imaju "varijante" i nagomilan novac iz privatizacije koje su sami izgurali i sebi dodelili masne provizije (eto, Đelić je uzeo "samo 10 miliona EUR" koje sada više niko ne pominje a za koje je i sam priznao), pa je normalno da im 1300 EUR po kvadratu deluje "jeftino".

Dakle, prostom analogijom, normalna cena kvadrata u Medakoviću, Jerkoviću, u Zemunu, Voždovcu, ne bi smela da bude veća od 700-850 EUR !!! E tada bi građevisnka industrija procvetala i banke bi davale kredite...


Ovako, država SVE radi samo da održi što veću cenu nekretnina dok mladi nemaju gde da stanuju, nemaju gde da prave decu, ostaju kod roditelja do 39-40 godina i duže.


Mnogo smo očekivali od petog oktobra, ali ovako bezočnu krađu i loše upravljanje našim životima nismo.

Da bog da vi morali da kupujete JEFTIN stan od 1300 EUR po kvadratu sa platom od 450 EUR. Pa se onda smejte.

Sram da vas bude.

Aleksandar

pre 14 godina

@Steva
Poredjenje cena nekretnina i plata je na zalost potpuno pogresno. U Zagrebu su nekretnine nesto skuplje (oko 10 %) nego u Beogradu, ali su takodje cene nekretnina u drugim gradovima, pogotovu na moru mnogo, mnogo skuplje nego u drugim gradovima Srbije. Naveo si da je kvadrat u naselju kao što su npr. Šumice u Beogradu oko 1500 EUR, znaci potpuno identicno kao u BG. Bolji standard znaci da mozes bolje, više i kvalitetnije da kupujes, a Hrvatima je standard bolji skoro duplo nego nama (doduse hrana im je uzasno skupa cak i za Srbiju, a to puno znaci za prosecan budzet).
Sto se tice kako ih nazivas "likova koji se stalno po medijima pojavljuju", tu si potpuno u pravu, tu je bilo tzv. spinovanja do nivoa apsolutnog neukusa, pogotovo za period pre i kad je pocela kriza,i pogotovo u Politici. Medjutim, sada je stanje otprilike realno u ovoj konstalaciji ponude i potraznje i ako mene pitas mislim da se cene nekretnina u Beogradu nece menjati (+ - 10 %) u narednih dve do tri godine. Jenostavno i traznja (efektivna, to jest oni koji imaju pare da kupe) je mala, a takođe i ponuda (oni koje hoće da prodaju nekretnine po ovim cenama). A to sto razni nude svoje udžerice za po 2 000 Evra, i oni sto hoce da kupe stan u pristojnijim naseljima za ispod 1000 evra, to je druga stvar i nema veze sa realnim zivotom. Cene ce porasti tek onda kad Srbija bude blizu ulaska u EU, a to nece biti jos najmanje 5-6 godina. Ali neće ni pasti, jer nema uslova za to, jer svi hoce da zive u BG, a od masovne stanogradnje nema nista, jer jednostavno nema vise prostora za tako nesto, a da je relativno blizu grada, a ne tesk periferija.
Jednostavno svi mi placamo cenu katastrafalnog razvoja događaja (pogotovu u devedesetim, setite se samo privatizacije drustvenih stanova, i nelegalne gradnje, karakteristicne i za period posle). Beograd je na zalost grad sa jako losim kvalitetom zivota i za te uslove jako skup, ali tu smo gde smo, i necemo se tek tako lako izvuci iz toga, ovakve se stvari i sa najboljim mogucim upravljenjem (koji mi nemamo)ne mogu brzo popraviti.

Djuka

pre 14 godina

Znaci promet manji za 80 posto a cene ne padaju jer je potraznja velika??? E ovo moze neko da izjavi samo u Srbiji...I ovo ima samo u Srbiji gde trzistem nekretnina upravljaju kriminalci. Pa naravno da od doticnog gospodina ne ocekujem da kaze pasce cene jer on zivi od procenta. Sto veca cena veci procenat.
Opste je poznato da investitori i vlasnici agencija za promet nekretnine rade u dilu. Tako se po NS-u krajem godine isla prica po agencijama da ce pocetkom 2010. krenuti rast cena a zasto ZATO! Pumpaju pa ko se upeca...

ponuda i potraznja

pre 14 godina

Izgleda da trgovcima nekretnina ponestaje izgovora kako bi opravdali cene pa su se pored ranijih prica prihvatili "ponudu i potraznju"!

Da li sebe lazu, ili mozda nas, uvek ce biti veca potraznja stanova ali SIGURNO svi kojima treba NEMAJU PARE, bar ne tolike jer plate koje ljudi ovde zaradjuju je jednaka jednom evropljaninu da plati put na mesec!

dakle imamo 20.000 stanova manjka i 100.000 ljudi koji bi kupili stan ali mogu samo da sanjaju o tome, a jos 1.000 koji imaju pare a nije im frka pa cekaju da cene dodju na realne granice jer VIDE kako su se neki opekli pretprosle godine gde im je realno cena pala za 50%. KUpovina stana po ovim cenama je losa investicija, bolje orociti iste pare u banci.

Statisticki im je tacna racunica, kao sto je i NBS inflacija ali su realne cifre malo drugacije i uocljive su.

Da je tolika potraznja ne bi bilo 80% pada prodaje!

Zrenjaninac

pre 14 godina

Ja ne razumem zasto vi sa B92 stalno pozivate ove likove "eksperte" za nekretnine da ... Da li je moguce da kvadrat u Beogradu bude skuplji nego u Budimpesti , Becu, Milanu, Ljubljani.... Dajte molim vas. Cene se na razne nacine pumpaju samo da bi se Belvile rasprodalo, pa ce tako biti i sa novom masovnom stanogradnjom... Jednostavno ni ta prica nece proci jer narod NEMA PARA!!!! Nema odakle!!! A sa cenom od 1600e u masovnoj stanogradnji nece nista postici. Gospodu experte mozete sledeci put da preskocite, jer vidim da vam jednom u dve nedelje daju iste komentare... Mislim da je to odlicna besplatna reklama za pomenutu agenciju, mada mi se cini da mozda i nije besplatna.

Spider

pre 14 godina

Narocito smo osetljivi na izjave vlasnice jedne agencije koja je ovde cesto gostrovala i koja je sigurno jedna od zasluznih za pumpanje cena tokom 2008. Samo pogledajte njen sajt i probajte da nadjete nekretninu koja kosta manje od 3000E/M2. I sam taj trip da je Beograd slican Menhetnu, na glavu mi se popeo, malo balkansko selo na silu naseleljno pripadnicima Seste licke i IV crnogorske..,nista vise od toga. Sve sto se u BG-u plati vise od 1500 E/m2, a da nije na Terazijama je apsolutna greska.

zoran

pre 14 godina

Stevane,da li ti znas posto je 1 ar placa za stambenu gradnju,sa UTU u Zemunu?Ne znas sigurno,jer vidim da si ogorcen ,ali to ti je realnost.Moras da shvatis da je Beograd i nesto izvan uzeg centra.Kupi plac,napravi kucu, i veruj mi neces pogresiti!

Aek

pre 14 godina

Mene najvise cudi ovaj Gradski sekretarijat za urbanizam. Ovde pise da prosle godine nisu izdavali gradjevinske dozvole. Pa sta to treba da znaci, cemu onda sluze?? Ili je istina da je to leglo korupcije i da samo onaj ko debelo plati moze i da gradi. Brankice molim te objasni nam!

Зоран

pre 14 godina

Joцo, нису цене некретнина на западу ни много више него у Србији. Ево ја ћу да ти кажем. Ја сам у САД, у месту од 15.000 становника. Рецимо, да ли купити овде нешто или у Београду? Па види, овде ми је посао сигурнији него у Београду. Да одем у Атланту, треба ми 2,5 сата вожње, као у Србији 1,5, такав умор имаш. За 60 квадрата у Београду, ја овде имам кућу од 150 квадрата са базеном. Шта вреди мени у неком селу у Србији да купим 200 квадрата, кад немам од чега да живим. Значи, потпуни промашај да купим било шта у Србији. Зато, као што рекох, нема више куповине у Србији, крај, ниеј оно што смо ми напољу очекивали.

evita

pre 14 godina

Promet je opao ne toliko zbog krize, koliko zbog "reforme pravosudja", pregrupisavanja u kriminalnom miljeu investitora, plus novi zakon i Uredba koja isti derogira. Da ne spominjemo da su korupciji skloni cinovnici u mnogobrojnim gradskim institucijama "nadleznim"za sve i svasta, takodje na leru jer se boje sta ce da ih zakaci. Normalne ekonomske pokazatelje slobodno mozemo da zanemarimo.

dzigi

pre 14 godina

eto, sad nedostaje svega 20.000 stanova, a pre 2 godine se "baratalo" (gadjalo) ciframa od 100.000 stanova. pa kuda se dede razlika? ili je to balon ispustio na ventilu?

Jovan

pre 14 godina

Eno Belvil i dalje stoji prazan. Neće gazda Mišković da smanji paprene cene nego na sve moguće načine gleda kako da to proda što skuplje. Prvo su zbog tih stanova uvedeni subvencionisani krediti ali to nije mnogo pomoglo. Sada se za prodavanje tih stanova uvodi prodaja na lizing. Ako i to ne pomogne, sigurno će se i neki drugi zakoni izmeniti i napraviti. Možda na kraju i smanji cene.

Pele

pre 14 godina

Do pre godinu dana su pricali da Beogradu nedostaje 100000 stanova, a sad je to palo na 20000. Ili je 80000 stanova kupljeno za tih godinu dana ili potraznja na koju se oni pozivaju nije prava potraznja. Prava potraznja je ona koja se zavrsi kupovinom u okvirima mogucnosti. Ako neko nema ni za 3 kvadrata a zeli stan, jedino sto moze je da ga iznajmljuje. On nije potencijalni kupac ni u perspektvi. Ili ako neko zeli kredit, ali nema siguran posao, najcesce se nece odluciti za zaduzivanje na 30 godina. U Vizbadenu su cene kvadrata kao u Beogradu, a 80% stanovnika zivi u iznajmljenim stanovima. To je zbog toga sto vecina od tih 80% nece da kupi stan. Samim tim cena nije visa. Cene u Beogradu moraju jos pasti, a to sto se oni upinju da ih odrze na visokom nivou, to je druga stvar.

Boban

pre 14 godina

Ali ništa vi ne brinite, cene će da skoče bar 200% koliko sutra i zato je sada najbolje vreme da kupite nekretnine. Nema veze što nema prometa, niko nije lud da spusti cene i tako ugrozi svoj profit od 200% i ne daj bože da zaradi manje nego duplo od uloženog.

Ili bar tako kažu stručni analitičari iz agencija za nekretnine ili ministarstava koji ni slučajno nemaju neki procenat od tih prenaduvanih cena :)

Pele

pre 14 godina

Jos i ovo da kazem. Kada bi ova i sve nase korumpirane vlasti pustile na trziste nekoliko stranih investitora koji ne posmatraju profit kao tromesecnu kategoriju vec racunaju na profit na duze staze, videli bismo koja je realna cena kvadrata. Ovako, dok razni Belvili ne mogu da se prodaju nema ni strane konkurencije.

CarlosNS

pre 14 godina

To sto su poprodavali po tim cenama to im je. Obican narod vise nece moci da kupuje tako skupe stanove jer vise nema novaca od privatizacija (pivare, knjaz, vital, carnex i sl). Sada ce ti koji prave stanove biti jedini koji ce moci i da ih kupe (sami od sebe).

ekonomista kome se smučilo da čita ovakve gluposti

pre 14 godina

Tražnja se izražava u NOVCU. To što neko ŽELI da kupi stan NIJE tražnja. I ja želim da vozim Bugatti, ali nemam 1,2 mil. €, pa shodno tome ne generišem nikakvu tražnju za istim.

Postoje dva izvora generisanja tražnje - iz keša i iz kredita. Sad, zamislite da je cena kvadrata u Beogradu npr. 1.000€, da bi postojala tražnja za 20.000 stanova, od po u proseku 60kvm, potrebno je da postoji 1,2 MILIJARDE EVRA samo za tu svrhu! Što iz keša, što od kreditno SPOSOBNIH kupaca, a njih je na žalost, zbog opšeg nivoa standarda, veoma malo. A po ceni od 2.000€/kvm? Ili 3.000?! Da nije tužno što se zbog i ovakvih stvari naša "država" piše sa navodnicima, samo da se čovek smeje glupostima... O ovome bih mogao još mnogo, ali nadam se da je pametnima dovoljno da ne nasedaju na najobičnije SPINOVANJE raznorznih "eksperata"...

Petar

pre 14 godina

Ja trazim stan i nema nista. Zapravo, ima. Na hiljade supa, stracara, udzerica, neuknizenih, sa prljavim i zapustenim ulazima, bez lifta, bez fasade, sa nesnosim smradom od ko zna cega po celoj zgradi. Ima i novogradnje, sve sa krivim zidovima i materijalima za koji niko nece ili ne sme da pokaze atest. Na kraju, ima i sasvim savrsenih, ali ako kostaju toliko koliko kostaju, ne smeju da imaju djubriste pred vratima, stracare pod prozorom i uopste, da coveku trebaju antidepresivi da pogleda kroz prozor. Da ne zaboravim, garazu i ne trazim, to znam da nema.

aleksandra

pre 14 godina

*I dalje je, međutim, potražnja za kvadratima veća od ponude....* ali prodaje nema. Da te cuje neki ekonomista iz neke zemlje gde postoji trzisna ekonomija, dobio bi keca. Potraznja postoji, ali ne po tim cenama i zato nema prodaje i dok su takve cene bice i takva prodaja, a vi mozete to da pravdate i cunamijem u Tihom okeanu.

Зоран

pre 14 godina

Посао у Србији са некетнинама је завршен. народ нема паре, кредити се тешко одобравају, ми гастарбајтери, шта смо купили, купили, више не, јер ствари не иду онако како смо се надали.

Radovan M

pre 14 godina

@joca
..."Cene nekretnina na Zapadu su mnogo vece nego kod nas...".
Apsolutno nije tacno ! Ocigledno da ti Joco Zapad nisi ocima video...
U Becu mozete kupiti divan stan na dobroj lokaciji i za manje od 2000 evra/m2. U Bidimpesti u strogom centru za 2000 evra/m2.
U Dubaiju (nije Zapad al' je metropola)cene su pale i trenutno za ono sto platite u Beogradu, dubajske nekretnine nude vam daleko veci kvalitet stanova (u cenu je uracunata i sva stolarija, osvetlenje sa modernim lusterima, kompletno opremljena kuhinja, rashladni sistemi i obezbedjenje, garazno mesto...tek da navedem nesto sto je za Bgd gradjevinare i ono sto oni nude dodatna i skupa oprema).

Dusan Silni

pre 14 godina

Obican svet nema posla ni para,kriminalce hapsite i rezultat vam je tu,pala je traznja za nekretninama.Sada prvima ostaje da grade sebi catrnje po budzacima,drugima da razvijaju poljoprivredu u Kolumbiji sa Milovim drzavlja
nstvom.

Kupujem stan (samo nemam para)

pre 14 godina

Kako bre nedostaje 20 000 stanova a prodaja pala za 80%?!?
Pa ako sam lud nisam glup!
Ispade da 30 000 ljudi oce da kupe stan i imaju pare ali nema stanova?!?!?
Pa evo ja hocu da kupim stan ali nemam pare - odakle mi?!? A stanova ima na ponudi kolko oces. Moj komsija prodaje stan vec godinu dana, svi samo gledaju niko nece da uzme - nema se para! I sad neko kaze fale stanovi????? Ma fale kupci, alo bre!!! Kakve su to analize i ko ih je pravio?!?
Majko mila ...

legenda

pre 14 godina

Ja bih stan u centru Beca, ako ima za 1800e nek mi se javi. U Becu se stanovi krecu od 1600 na losijoj periferiji do 3000 u centru, bez luksuznih. Beogradu treba urbanisticki plan, prema kome ce se izdavati dozvole u narednih nekoliko godina.

zrenjaninac

pre 14 godina

Evo moj drug je pre velike krize, kada je cena kvadrata bila najvisa, u Becu kupio stan za 1600e kvadrat u sirem centru. Sada je cena sigurno i niza, a u Beogradu za socijalne stanove ce traziti 1600e u drugoj zoni. Mislite o tome.

Dejan

pre 14 godina

Analiza uzroka pada cene nekretnina je samo delimicno tacna. Sigurno je da je manjek kredita koji odobravaju banke uticao na pad cena koje su i dalje nerealno visoke. Sve dok se ne smanji organizovani kriminal koji novac od droge, trgovine ljudima, oružjem i naftom pere kupovinom nekretnina, cene neće doći na realan nivo...
Što više ,,Šarića'' i njima sličnih bude otkriveno i procesuirano, nekretnine će biti jevtinije.

tatjana

pre 14 godina

Za one koji preporucuju kupovinu placa kao resenje: to je trenutno nemoguce, ministarstvo misljenjem zabranilo sudovima da overavaju ugovore o prenosu prava na zemljiste.

pedja

pre 14 godina

postoje nove tehnologije/znatno jeftinije/u gradjevinarstvu,pa ih niko ne primenjuje.cena klasicne gradnje sa solidnim materijalima u zavrsnoj obradi po kvadratu je negde oko 350-400e,kljuc u ruke,bez zemljista i nameta drzave