Srbija

Subota, 26.12.2009.

12:15

Od januara otkazi u administraciji

Vlada Srbije odložila je racionalizaciju u državnoj upravi za januar, a kako prenose mediji, u nekim resorima dešavaju se nova zapošljavanja.

Izvor: Blic, Novosti

Default images

Broj zaposlenih u ministarstvima, državnoj upravi i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje smanjuje za oko 12 odsto, što znači da se spremaju otkazi i otpremnine za oko 2.600 ljudi.

Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme doneta je na osnovu zakona usvojenog jesenas, kojim se propisuje da u republičkoj administraciji ne sme biti više od 28.400 zaposlenih.

Razlozi za ovu odluku, kako se kaže u obrazloženju, „sadržani su u nameri da se smanjenjem zaposlenih obezbedi racionalnija potrošnja i smanjenje budžetskih sredstava namenjenih platama, naknadama i drugim primanjima zaposlenih“.

U obrazloženju odluke Vlade nije navedena suma koja treba da bude izdvojena za otpremnine, a što se tiče finansijskih efekata zaključuje se da će „dugoročno posmatrano, efekti biti pozitivni, imajući u vidu da se, počev od 2010, za lica kojima prestane radni odnos neće obezbeđivati sredstva za plate u budžetu, te da će se na taj način znatno smanjiti rashodi republičke administracije“.

Sve republičke institucije intenzivno rade na sistematizaciji radnih mesta, ali posao podele otkaza će ipak biti odložen za period posle Nove godine, kažu u Vladi Srbije. Inače, Vlada je ove nedelje usvojila sve podzakonske akte koji bi omogućili da doneti Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji uopšte i zaživi. Između ostalog, usvojene su i kvote, odnosno maksimalni broj zaposlenih u svakoj instituciji republičke administracije pojednačno.

Ukupno u ministarstvima će biti otpuštena 674 zaposlena, iz agencija oko 184, iz posebnih službi Vlade oko 45, iz stručnih službi okruga oko 39, iz posebnih organizacija oko 900, iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje 441 i iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje 310 radnika. Najozbiljniji "rezovi" desiće se u Ministarstvu spoljnih poslova gde će bez posla ostati 130 ljudi, a sada je zaposleno njih 1.110.

Uprava za trezor koja danas ima 1.138 zaposlenih, od januara će morati da pripremi rešenja o otkazu za 52 radnika, a Republički geodetski zavod će broj radnika svesti sa sadašnjih 2.390 na 1.880. Bez posla će ostati i 110 danas zaposlenih u Agenciji za privatizaciju, 24 radnika Agencije za lekove, ali i 45 stalno zaposlenih u Agenciji za privredne registre.

.
Vlada je, s druge strane, odlučila da poveća broj zaposlenih u Ministarstvu za NIP, Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, Republičkom zavodu za statistiku, Avio službi vlade i Kancelariji za evropske integracije. Biće još novih primanja, na primer u Upravi za javni dug 24, u Upravi za agrarna plaćanja 50, u Kancelariji za evropske integracije 18, u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj 15…

Samo u Ministarstvu rudarstva i energetike Petra Škundrića i Ministarstvu vera Bogoljuba Šijakovića neće biti nikakvih promena, dok će Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, moći da zaposli dodatnih pet činovnika i da ne otpusti nikoga, kao i kabinet Verice Kalanović, koji će u NIP primiti još osam ljudi. Prema utvrđenim kvotama, i Uprava carina i Poreska uprava Srbije zadržavaju trenutno važeći broj zaposlenih.

Međutim, prema informacijama iz Ministarstva finansija, racionalizacija u ovim upravama ići će odvojeno, u skladu sa reformama u ovim oblastima.

Kako su do sada upozoravali eksperti za državnu upravu, administracija Srbije je preglomazna, ali je njen mnogo veći problem nedostatak stručnog kadra, opremljenost i efikasnost, tako da se već ranije najavljeno otpuštanje viškova nije tumačilo kao reforma administracije koju je obećavala vladajuća koalicija. Kao sledeći korak koji treba da se preduzme, u vladinom dokumentu navodi se izrada novih akata o sistematizaciji radnih mesta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: