Jat će imati ogromnu konkurenciju

Nacionalnom prevozniku "Jat ervejzu", nakon vizne liberalizacije, predstoji težak period, kaže direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.12.2009.

13:40

Default images

Starčević je rekao da će u letnjoj sezoni domaći avioprevoznik imati ogromnu konkurenciju zbog čega će morati da poboljša usluge i smanji cene. Cene avio karata će biće niske, ali ne baš toliko niske, kako se očekuje, 15-20 evra, rekao je on.

Podsetimo, nacionalni prevoznik je nedavno najavio da će ponuditi od 19. decembra karte ka evropskim destinacijama po ceni od 19 evra plus takse u jednom pravcu. Istovremeno sa tom najavom i druge kompanije su iyašle sa povoljnim ponudama, pa tako Lufthanza nudi karte za 16 evra plus takse, dok "Flaj Niki" leti od februara na liniji Beograd-Beč po cenama već od 58 evra sa svim taksama.

Takođe, grčki Olimpik nudi karte ka Atini za 80 evra sa taksama, a Malev ka svim evropskim destinacijama za 99 evra sa sletanjem u Budimpeštu.

Direktor Direktorata je dodao da je pitanje cene karata u nadležnosti aerodroma, kao i da će oni odgovoriti pozitivno zato što će dolazak velikih niskobudžetnih kompanija uticati i na aerodromske takse. Starčević je podsetio da je Direktorat pozvao nekoliko najvećih svetskih "loukost" kompanija na sastanak u Beograd, da bi se upoznali sa mogućnostima srpskog tržišta.

Poziv je upućen na adrese pet aviokompanija među kojima su i najveći niskobudžetni prevoznici „Rajan er“, „Izi džet“ i „Viz er“.

U Srbiji su do sada letele dve niskobudžetne kompanije, ali pravi efekti očekuju tek sada nakon ukidanja viza, dodao je Starčević. Prema njegovim rečima, u decembru će u Beograd doći predstavnici nekoliko velikih "loukost" kompanija i "realno je da oni počnu da lete za Beograd i iz Beograda".

On je kazao i da u Srbiji postoje samo dva međunarodna aerodroma - u Beogradu i Nišu, što je, kako je rekao, malo za zemlju veličine Srbije i dodao da su u planu akcije pretvaranja nekih vojnih aerodroma u civilne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: