Grčka "Marfin grupa" hoće Jat?

Grčka "Marfin investment grupa" zainteresovana je za kupovinu Jata, saznaje Blic Novac u krugovima bliskim Vladi Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.11.2009.

11:50

Default images

Ovoj finansijskoj grupaciji, koja je u Srbiji prisutna preko "Marfin banke" i preko RK Beograd koje su kupili u konzorcijumu sa "Verano motorsom", posao avio-prevoza nije nepoznat.

Naime, oni su početkom godine kupili državnu avio-kompaniju u Grčkoj - " Olimpik erlajnz". Ovaj posrnuli državni gigant, koji je poslednjih godina poslovao tako što je bio na teretu grčkih poreskih obveznika prodat je "Marfin grupi" za 177 miliona evra.

Ta akvizicija je dočekana sa odobravanjem u grčkoj javnosti jer je, kako su rekli vladini zvaničnici, država trošila milion evra dnevno da bi održala kompaniju u životu.

Pored grčkog avio-prevoznika, "Marfin investment grupa" je za 15 miliona evra kupio i udeo od 50 odsto švajcarskog "Ambulance international Rent-a-Jeta". Ova avio-kompanija nudi svoje usluge korporacijama, vladinim i nevladinim organizacijama, ali i pojedincima za potrebe medicinskog prevoza.

Želja "Marfin grupe" da kupe srpsku avio-kompaniju nije neočekivana za poznavaoce rada ove finansijske grupacije, koja svoje ogranke ima u celoj Evropi. Posle kupovine Olimpika, bilo je samo pitanje dana kada će krenuti u širenje tržišta, tvrde oni.
Zamisao čelnika Marfina je da Jat posle kupovine udruže sa Olimpikom i tako naprave jaku regionalnu kompaniju, koja će onda udružena krenuti u osvajanje tržišta i susednih zemalja.

Posle prošlogodišnje neuspele privatizacije, Jat je i dalje u nezavidnoj situaciji i sa velikim gubicima. U ovoj godini, samo do septembra napravljen je minus u poslovanju od 11 miliona evra. Poslovni gubici su u 2008. godini iznosili 29 miliona evra, a kada se tome dodaju i finansijski gubici, dolazimo do fantastičnog minusa od 80 miliona evra.

Iako je novo rukovodstvo Jata, sa Srđanom Radovanovićem na čelu, predstavilo novi plan izlaska Jata iz gubitaka, zbog ekonomske krize i sve manje platežne moći naših građana, umesto povećanja, pre može da se očekuje smanjenje putnika.

S druge strane, "Marfin investment grupa" je investiciona kompanija koja je osnovana 1998. godine i koja poseduje banke, osiguravajuće kompanije, hotele, bolnice, avio-kompanije, investicione fondove. Radi na teritoriji čitave Evrope, a njene akcija su listirane na Atinskoj i Londonskoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: