Srbija

Sreda, 27.05.2009.

16:04

Savet:Pretnje vlasnika Luke Beograd

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da dobija pretnje od vlasnika Luke Beograd, o čemu je obavestio i premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Izvor: Beta

Default images

"Pritisci i pretnje Savetu za borbu protiv korupcije, sa brojnim najavljenim i podnetim krivičnim prijavama protiv predsednice Saveta, su deo permanentnog pokušaja zastrašivanja Saveta, koji se nažalost, sada prenosi i na medije", navodi se u saopštenju.

Otvoreni pritisci i pretnje vlasnika Luke Beograd, kako ukazuje Savet, traju dugo, još od objavljivanja izveštaja Saveta o preuzimanju akcija C marketa, u oktobru 2007.godine, jer se radi o istim vlasnicima.

"Smatrali smo da je neophodno da prvo obavestimo premijera Srbije i da ga zamolimo da o ovim pitanjima, kao i ostalim problemima, nastalim nakon nezakonitog preuzimanja akcija Luke, što pre razgovaramo", saopštio je Savet.

Savet je 22. maja obavestio Cvetkovića da su punomoćnici Luke Beograd uputili zahtev Savetu u kojem su zahtevali da se sa sajta Saveta ukloni izveštaj "Najnovija dešavanja u vezi izmeštanja Luke Beograd", kao i sva dokumenta koja se odnose na taj slučaj.

"Pored brojnih netačnih navoda o radu Saveta za borbu protiv korupcije, zahtev sadrži i otvorenu pretnju u kojoj se navodi da ukoliko se u roku od tri dana sa web-prezentacije Saveta ne uklone javni dokumenti - dopisi predsedniku Vlade Srbije i predsedniku Srbije, sa pratećim dokumentima - biće podnete krivične prijave", ističe se u saopštenju Saveta.

Dodaje se da "Savet želi da ukaže na neophodnost borbe protiv korupcije i da podrži sve medije koji profesionalno rade svoj posao, jer bez javnosti i slobode medija borba protiv korupcije ne bi bila moguća". "Činjenica da nadležne državne institucije ne postupaju u skladu sa zakonom, da odredjeni državni organi javno staju na stranu privatnog interesa, a na štetu državnog, odnosno opšteg interesa, ne sme da pokoleba gradjane u borbi protiv korupcije, niti da uplaši medije", ističe Savet.

Slučaj Luke Beograd je, prema oceni Saveta, najdrastičniji primer kako sprega između politike, kriminala, krupnog kapitala i državnih institucija, deluje na štetu građana, odnosno opšteg interesa.

"Država, odnosno građani, su decenijama ulagali u izgradnju sadašnje luke, da bi Beograd imao uslova za razvoj rečnog saobraćaja i bio važna luka na Dunavu. Ukoliko grad ostane bez luke i građani budu prinudjeni da ponovo narednih decenija izdvajaju novac za izgradnju nove luke, znaćemo da ova sprega nije razvrgnuta već da i dalje živimo u državi zarobljenoj korupcijom", upozorava Savet.

Savet je obavestio Cvetkovića i da je dobio predstavku luksemburškog investicionog fonda Brif-TC, koji je preko svoje srpske filijale kupio plac na Ada Huji za izgradnju tržnog centra, u neposrednoj blizini Luke Beograd, u koji je do sada investirao 25 miliona evra.

U predstavci je navedeno da vlasnici Luke Beograd nude da otkupe taj plac i predstavnicima fonda Brif TC ukazuju da im je bolje da "uzmu išta nego ništa", jer će izgubiti pravo na projekt i gradnju zbog toga što su, kako tvrde vlasnici Luke, Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište nezakonito dali u zakup to zemljište.

Fond Vorldfin, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko, kupio je 2005. godine 40 odsto akcija Luke za 40 miliona evra. U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije se navodi da su akcije Luke prodate u vreme kad je radjena procena vrednosti tog preduzeća, koja je pokazala da bi akcije na tržištu vredele mnogo više nego što je za njih platio Vorldfin.

Savet je tvrdio da su akcionari bili obmanuti jer je i država prodala svoj udeo u Luci, koji je iznosio 40 odsto kapitala tog preduzeća.

Trenutno Grad Beograd vodi sudski spor sa Lukom Beograd kojim pokušava da dokaže da ima pravo korišćenja na više od 100 od ukupno oko 200 hektara prostora na kojem je smeštena Luka.

Vlasnici Luke su uradili projekat kojim je predviđeno da se na zemljištu koje sada koristi Luka izgradi poslovno-stambeni kompleks, a da se izmesti lučka delatnost. U slučaju da Grad dokaže da ima pravo korišćenja tog zemljišta vlasnici Luke bi morali da plate vosoke cene za zakup građevinskog zemljišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: