Produžen rok za "Lastu" i "Ikarbus"

Agencija za privatizaciju produžila je rok za dostavljanje ponuda za kupovinu preduzeća "Lasta" i "Ikarbus".

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 04.02.2008.

11:07

Default images

Rok za dostavljanje ponuda za beogradsko saobraćajno preduzeće "Lasta" produžen je do 7. marta, a za zemunski Ikarbus do 22. februara. Prvobitni rok za ponude za oba preduzeća bio je 8. februar.

Tender za prodaju 64,4 odsto "Laste" objavljen je u novembru prošle godine, uslov za učešće je da se potencijalni kupac bavi prevozom najmanje tri godine, da koristi najmanje 250 autobusa i ima poslovni prihod od najmanje 150 miliona evra, samostalno ili preko zavisnih društava u kojima ima najmanje 50 odsto vlasništva.

Beogradska "Lasta" bavi se saobraćajem, turizmom, ugostiteljstvom, trgovinom i uslugama, a ima 785 autobusa. To preduzeće kotira se na Beogradskoj berzi, a poslednja dostignuta cena akcije iznosila je 3.199 dinara.

Kako je ranije objavljeno, za "Lastu" je zainteresovano više evropskih firmi iz Engleske, Francuske i Izraela.

Rok za "Ikarbus" produžen za dve nedelje

Na tenderu za privatizaciju "Ikarbusa" nudi se 39,23 odsto akcija, od čega 29,23 odsto kapitala Akcijskog fonda i 10 odsto PIO fonda.

Pravo učešća imaju kompanije koje se bave proizvodnjom vozila ili karoserija za motorna vozila najmanje tri godine i ostvarili su poslovni prihod od najmanje 30 miliona evra u 2006. godini.

Ponuđači će biti u obavezi da otkupe sve akcije države, jer će Akcijski fond posle potpisivanja ugovora o prodaji pozvati ostale akcionare u čijem je posedu 60,7 odsto akcija, da svoje hartije od vrednosti pridruže akcijama države.

Najveći akcionar posle države je "Delta Djenerali“ osiguranje sa udelom od 4,7 odsto, "Si kapital grup" sa 3,5 odsto akcija, preduzeće "Koving" sa dva odsto učesća u kapitalu, "Privredna banka Zagreb" - 1,7 odsto i "Unikredit banka" sa 1,4 odsto.

Trenutna cena pojedinačne akcije "Ikarbusa" koji se kotira na Beogradskoj berzi je 6.896 dinara.

"Ikarbus" je akcionarsko društvo sa 720 zaposlenih, kapacitet fabrike je hiljadu vozila godišnje, a do sada je iz fabrike "izašlo" više od 20.000 autobusa. Za 2008. godinu "Ikarbus" planira da proizvede 600 vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: