Ko je "pobednik" na tenderu za RTB?

Vlasnik konzorcijuma koji je dao najbolju ponudu za RTB Bor je Mirko Kovač, koji je i pod istragom austrijskih vlasti.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 23.11.2007.

15:50

Default images

Vlasnik Brikslega, bečki biznismen Mirko Kovač, bavio se različitim vrstama poslova, od trgovine, proizvodnje do suvlasništva u austrijskim diskotekama, a njegova kompanija "A-tec" se već pozicionirala na tržištu Srbije pre nekoliko godina kupivši preduzeće "Sever" iz Subotice.

Inače, Mirko Kovač je i na udaru austrijskog pravosuđa zbog sumnje da je namernim stečajem oštetio mnoge ljude. On je 2000. godine osuđen na šest meseci zatvora uslovno, zbog stečaja jedne u lancu diskoteka koje je posedovao širom Austrije.

U avgustu 2005. godine Kovač je pokušao da za 110 miliona evra otkupi austrijski "Bank Burgenland", ali je pokrajinska vlada odbila da odobri taj poslovni poduhvat.

U julu ove godine je državno tužilaštvo Austrije saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Kovača zbog "namernog stečaja", a pošto se radi o ponovljenom prekršaju - preti mu zatvorska kazna. Sudski proces u ovom slučaju otpočeo je 17. septembra. Kovač je 2000. godine osudjen na šest meseci uslovne kazne zbog namernog stečaja diskoteke "Dorijan Grej".

Kovač se na početku karijere bavio trgovinom isključivo sa zemljama istočne Evrope, a nakon raspada istočnog bloka okrenuo se projektima izgradnje i preprodaje nekretnina, pre svega kancelarijskog prostora i hotela. Danas je suvlasnik i šef upravnog odbora "A-Tek Industris", koju je počeo da izgradjuje od 1997.

Mirko Kovač, inače, ne voli da se eksponira u javnosti i o njegovom privatnom životu se malo šta zna, izuzev da je oženjen i da ima dva sina.

Kovača ne zabrinjava sudski postupak protiv njega

Komentarišići sudski postupak koji se protiv njega vodi, Kovač je sinoć novinarima u Beogradu kazao da se radi o “smešnom slučaju gde nas tuži jedna sumnjiva of šor kompanija smatrajući da je za investiranje neophodna odluka skupštine akcionara kompanije, a zapravo je potrebna odluka Upravnog odbora i potvrda Nadzornog odbora“.

Na pitanje u kakvom je odnosu „A-tek“ sa tom of šor kompanijom i kako se ona zove, Kovač nije odgovorio, ali je dodao da se radi o kompaniji sa Kajmanskih ostrva koje je poznato po sumnjivim of šor aktivnostima.

On je dodao da smatra slučajnošću to što je taj postupak protiv njege pokrenut u trenutku kada želi da investira u Srbiju.

Kovač je naveo da je kompanija „A-tek“ kotirana na bečkoj berzi, ima kapital od 500 miliona evra, ostvarila je u prošloj godini prihod od 2,2 milijarde evra i ima 14.000 zaposlenih.

Kovač i njegova porodica su, kako je rekao, vlasnici 55 odsto kompanije, dok se sa 38 odsto akcija slobodno trguje na berzi.

Peterebner: Austrijski koncern u veoma teškoj situaciji

Akcije austrijske kompanije "A-tek Industris" izgubile su proteklih nedelja polovinu vrednosti, što pokazuje da je taj koncern u veoma teškoj situaciji, tvrdi austrijski novinar Hans Peterebner, autor knjige o privrednom kriminalu u Austriji, koji je posebno poglavlje posvetio Kovaču.

Čim jedna banka, koja daje kredite "A-teku" izadje iz posla, čitav sistem će pasti, kaže Peterebner i dodaje da će suđenje Kovaču zbog namernog stečaja preduzeća biti nastavljeno iduće nedelje u Beču.

"Ukoliko Kovač bude osuđen, banke će se povući i koncern će se naći u kritičnoj situaciji", naglasio je on, navodeći da se "sudeći po poslovanju do 2002. godine ne može reći da je Kovač seriozan biznismen".

On ističe da je očigledno da Kovaču stalno "trebaju nove firme kako bi održao svoj koncern". "Njegov sistem je bio i ostao da stalnom kupovinom preduzeća održava jedan koncern. Njegovo poslovanje funkcioniše samo dok postoje nove akvizicije", kazao je Peterebner.

"Istražujući njegovo poslovanje došao sam do podatka da je, prema aktuelnom stanju stvari, 37 firmi namerno doveo u stečaj, odnosno izvukao im kapital tako da su vlasti morale da ih likvidiraju", objasnio je Preterebner.

Kompanije poznate u Evropi

Kompanija "A-tec" je ponudila 466 miliona dolara, dok je ruski SMR ponudio 370 miliona dolara za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Kompanija „Briksleg“ je jedna od kompanija austrijske industrijske grupacije "A-tec indastriz". Prema podacima sa sajta ovog preduzeća, „Briksleg“ je jedini proizvođač bakra u Austriji, ali takođe i evropski lider u preradi te rude.

Kompanija "Briksleg", koja se bavi proizvodnjom i prodajom bakra i srebra, osnovana je pre od više od 500 godina u istoimenom austrijskom gradu i do danas se razvila u jednu od vodećih evropskih topionica bakra.

"Briksleg" poseduje topionicu tog metala u gradu Brikslegu u pokrajini Tirol, koja se nalazi na idealnoj lokaciji za snabdevanje proizvođača poluproizvoda u susednoj južnoj Nemačkoj i severnoj Italiji.

Pored toga, austrijska firma je u junu ove godine postala vlasnik filijale "Kovohuti" u istočnoj Slovačkoj, vodećeg evropskog proizvođača poluproizvoda od bakra, kao i električnih delova i komponenti.

Odeljenje "Ajtek indastriza" za metale, kojeg osim "Brikslega" čini i francuska kompanija "Žendr Dišaveni" sa sedištem u Lionu, bavi se proizvodnjom bakra visoke čistoće i drugih metala recikliranjem otpadnog bakra, a godišnja proizvodnja iznosi oko sto hiljada tona bakra visoke čistoće. "Briksleg" i "Žendr Dišaveni", koji zapošljavaju ukupno 535 radnika, prošle godine su ostvarili prihod od 506,1 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: