Poskupljuje tečni naftni gas

Tečni naftni gas za automobile će od vikenda poskupeti zbog uvođenja akcize od šest dinara po litru.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2007.

16:11

Default images

Najveći potrošači tečnog naftnog gasa, taksisti, očekuju olakšice, a ako ih ne bude najavljuju povećanje cene taksi usluga. Istovremeno, analitičari ocenjuju da država svojim potezom destimuliše masovnije korišćenje ovog, ekološki najčistijeg, goriva.

Cena tečnog naftnog gasa, odnosno TNG-a, na pumpama NIS-a i Lukoil-Beopetrola sa poslednjim poskupljenjem iznosi 38 dinara za litar, dok je pre samo dve nedelje litar gasa mogao da se kupi za 31 dinar. U NIS-u, nismo dobili odgovor na pitanje da li je akciza već uračunata u poslednje poskupljenje, odnosno koliko će koštati litar gasa posle primene odluke o uvođenju akcize. Milan Bojić, predstavnik Beogradskog taksija kaže za B92 da je uvođenje akcize loš potez države, jer je gas ekološki najčistije gorivo. Polovina taksista u Srbiji koristi gas, kaže Bojić i dodaje da će se poskupljenje tog energenta odraziti i na cenu taksi usluga.

“Naravno da će poskupljenje gasa uticati na cenu prevoza taksijem, kao i poskupljenja ostalih vrsta goriva. Evo vidite da je već i sav javni prevoz poskupeo, mi smo tražili od gradske vlade da nam odobri poskupljenje, odnosno podizanje cena za 11 odsto da bi imali neku ekonomsku korist jer sada radimo sa pozitivnom nulom zbog ovih cena goriva. Naravno da očekujemo olakšice, samim tim što smo jedni od najvećih potrošača tog prirodnog gasa. Gotovo svi koji imaju benzinske motore oni voze i na plin”, kaže Bojić.

Urednica sajta Enerdži observer Sijka Pistolova za B92 kaže da država svojim potezima destimuliše potrošnju ekološki najčistijeg goriva.

“Reč je o potpuno budalastoj odluci da se uvede dažbina na TNG. Prvo, TNG se još u Srbiji ne koristi masovno, na žalost, i onda uvođenje dažbina na njegovu prodaju ne može da donese neki veliki novac u budžet. Drugo sve ozbiljne zemlje trude se da motivišu svoje građanstvo da koristi ekološka goriva, kao što je TNG i na taj način da nastave da čuvaju svoje životno okruženje od zagađenja”, ističe Pistolova.

U Službenom glasniku je 30 jula objavljeno da je akciza za tečni naftni gas uvedena Izmenama i dopunama Zakona o akcizama zbog velike potrošnje tog goriva. Kako nam je rečeno u Ministarstvu finansija odluka stupa na snagu u nedelju, 08. jula. Izmenama Zakona je predviđeno i da akciza od 1. januara sledeće godine bude povećana na 10 dinara. Odluka se ne odnosi na plin za domaćinstva, čija se cena neće menjati.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine nam je rečeno da odluku o uvođenju akciza na gas nije donelo to Ministarstvo, pa samim tim na nju ne može ni da utiče. Pomoćnik ministra zadužen za sektor zagađivača Đorđe Jovanović za B92 kaže da Ministarstvo može samo da da preporuku ukoliko to neko zatraži.

“Tačno je da je tečni naftni gas u ekološkom smislu najčistije gorivo. Međutim, Ministarstvo zaštite životne sredine ovo pitanje može da reši samo u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom finansija. Sa naše strane možemo jedino da damo preporuku da se smanji akciza za ovakve proizvode u cilju smanjenja negativnog uticaja korišćenja goriva u energetske svrhe i zaštite vazduha”, kaže Jovanović.

U NIS-u, nismo dobili odgovor na pitanje da li je akciza već uračunata u poslednje poskupljenje, odnosno koliko će koštati litar gasa posle primene odluke o uvođenju akcize.  Kako nam je rečeno u Ministarstvu finansija, odluka stupa na snagu u nedelju 8. jula, odnosno osam dana pošto je objavljena u Službenom glasniku. Akciza za tečni naftni gas uvedena Izmenama i dopunama Zakona o akcizama zbog velike potrošnje tog goriva. Izmenama Zakona je predviđeno i da akciza od 1. januara sledeće godine bude povećana na 10 dinara. Odluka se ne odnosi na plin za domaćinstva, čija se cena neće menjati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: