Milijardu evra pomoći EU Srbiji

Finansijska pomoć Evropske unije Srbiji od januara 2001. godine premašila je iznos od milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2007.

16:05

Default images

Šef Evropske agencije za rekonstrukciju u Srbiji Danijel Đuglaris kaže da "ukupna pomoć EU, kroz CARDS program, iznosi 1,28 milijardi evra, a iz tog budžeta ostalo je još 280 miliona evra za pojedinačne ugovore".

Više od trećine od milijardu evra je uloženo u remont termoelektrana i poboljšanje snabdevanja električnom energijom. Za pomoć zdravstvu EU je izdvojila 93 miliona evra i do sada su potpisani ugovori u vrednosti od 85 miliona evra. Za zapošljavanje i unapređenje preduzetništva izdvojeno je 15 miliona evra čime je obezbeđeno otvaranje tri hiljade radnih mesta.

Evropska agencija za rekonstrukciju nastaviće da pomaže smanjenje nezaposlenosti u Srbiji kroz reformu institucija, kao što je Nacionalna služba za zapošljavanje i kroz reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan Evropske komisije Pjer Mirel izjavio je će program CARDS raditi do 2008. godine i da je u planu program IPA, predpristupni program koji će omogućiti veću podršku Srbiji u pripremi za članstvo u EU.

Za Vojvodinu pet miliona evra

Novi Sad - Potpisan sporazum o dodeli finansijskih sredstava za strateško partnerstvo u podršci Programu privrednog razvoja Vojvodine. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik su potpisali sporazum, vredan pet miliona evra, čija će sredstva biti iskorišćena za izgradnju vojvođanskih institucija i unapređenje ukupnog socijalno-ekonomskog okruženja.

Plasnik je rekla da se nada da će potpisivanje tog ugovora pomoći dalji demokratski razvoj Srbije i proces evropskih integracija i pomoći dalji razvoj administrativnih sposobnosti Vojvodine.

"Nije daleko dan kada će Srbija postati deo Evropske unije, što će se dogoditi kada budu ispunjeni svi uslovi za to. To je naša motivacija i snaga našeg susedstva, koje se sastoji iz mnogo niti, povezanosti na centralnom nivou između vlada, ali i saradnje između regiona i opština Srbije i Austrije", rekla je Plasnikova.

Pajtić kaže da je to najveća pojedinačna donacija Programu privrednog razvoja Vojvodine, koja će biti iskorišćena za projekte privlačenja investicija, povećanja broja radnih mesta i promocije izvoza i poljoprivrednih proizvoda u Vojvodini.

"Ovu podršku dožzivljavamo kao podršku, kako našim programima privrednog razvoja, tako i evropskom i demokratskom opredeljenju većine koja postoji u Skupštini i Izvršnom veću Vojvodine", rekao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

21 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: