Srbija

Četvrtak, 27.03.2014.

15:08

Nije Srbija otpad za polovna vozila

U Srbiju je prošle godine uvezeno više od 100.000 polovnih vozila, a novih šest puta manje, oko 18.000, ukazano je danas u PKS.

Izvor: Tanjug

Default images

Podaci ukazuju na to da je neophodno pooštriti regulativu i podići standarde za uvoz polovnih automobila, čiji se kvalitet slabo kontroliše, istakli su u Grupaciji ovlašćenih uvoznika vozila i delova pri Privrednoj komori Srbije (PKS), koja je pokrenula inicijativu za izmenu vladine Uredbe o uvozu polovnih vozila donete 2005. godine.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Zdravko Jelušić upoznao je direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadina Jovanovića i pomoćnika direktora Zorana Alimpića sa problemima ovlašćenih uvoznika vozila.

Naime, ovlašćeni uvoznici imaju ozbiljne gubitke u poslovanju zbog nekontrolisanog uvoza polovnih vozila, kao i zbog zastarelih propisa koji regulišu njihov uvoz.

Vozila stara više od 14 godina uvoze se u zemlju i puštaju u saobraćaj bez ikakve kontrole ispravnosti, emisije izduvnih gasova i slično, upozorio je Jelušić.

Stručnjaci su istakli da je neophodno izmeniti Uredbu o uvozu polovnih vozila, kako bi se uskladila i prilagodila savremenim normama i ekološkim standardima, saopšteno je iz PKS.

Na ovaj način sprečilo bi se dalje zagađivanje životne sredine i poboljšali uslovi za veću bezbednost u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović saglasio se sa inicijativom za izmenu pomenute uredbe i dogovoreno je da se sa njom upoznaju predstavnici državnih institucija, Ministarstva trgovine, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva finansija i Uprave carine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: