Srbija

Ponedeljak, 24.12.2007.

13:53

Tender za Zastavu 27. decembra

Tenderi za "Zastavu automobile" i "Zastavu - specijalna vozila", kao i za pojedine hotele Geneksa, biće objavljeni 27. decembra.

Izvor: B92

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je izjavio i da će tenderi biti objavljeni u domaćim medijima i u Fajnejšel tajmsu. On je izrazio očekivanje da će rok za izražavanje ponuda za "Zastavu automobile" trajati tri meseca, a da će rok za dostavljanje obavezujućih ponuda biti kraj maja.

Kada je u pitanju Geneks, Dinkić je najavio da će aukcija za prodaju hotela Kontinental, Geneks apartmana i drugih hotela na Kopaoniku, biti održana 31. marta sledeće godine.

Uslov na tenderu biće da se za hotele prijave operateri koji će imati određenu reputaciju u svetu i koji će hotele na Kopaoniku podići na nivo od četiri zvezdice, a još veća kategorizacija predviđena je za Kontinental. Uslov na tenderu će biti i preuzimanje svih zaposlenih u pomenutim preduzećima, kazao je Dinkić.

Za kupovinu beogradske fabrike IMT stigle su tri ponude koje će, preme njegovim rečima, biti otvorene 15. januara iduće godine. "Prva petoletka" iz Trstenika je najveće društveno preduzeće koje treba da se privatizuje i ta fabrika će, kako je rekao Dinkić, posle neuspelih tendera, biti prodata u delovima.

Tender za privatnog partnera države u projektu razvoja turističnog kompleksa na Staroj planini biće objavljen u naredna dva meseca, najavio je Dinkić i dodao da se procenjuje da su neophodne investicije na toj planini u vrednosti od 200 do 250 miliona evra.

"Čeka se odluka Vlade o NIS-u"

On je istakao da se čeka konačna odluka Vlade o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) i podsetio da je članovima Radne grupe za izradu sporazuma sa Ruskom federacijom preneo da bi i ekonomski i društveno celishodno bilo da se NIS izdvoji iz ovog paketa.

Ministar je rekao da je bio za to da se sporazum tiče samo gasnog aranžmana, jer je najbolji način za privatizaciju NIS putem međunarodnog tendera. "Već smo napravili kalkulaciju, razgovarali sa privatizacionim savetnikom i početna cena trebalo bi da iznosi dve milijarde evra za 51 odsto kapitala NIS", objasnio je Dinkić.

Dinkić je naglasio da je zadovoljan učinkom Ministarstva u ovoj godini, posebno ako se ima u vidu da je formirano tek u maju.

U planu je raspisivanje tendera za finansijskog savetnika za inicijalnu ponudu akcija Telekoma, koje bi, kako on očekuje, na Beogradskoj berzi mogle da se pojave krajem iduće godine.

Dinkić je dodao da je završen izveštaj privatizacionog savetnika za Jat i da će ta kompanija biti ponuđena na prodaju bez dugova, koje će preuzeti država u zamenu za vlasnički udeo. Na taj način će se kapital Jata uvećati sa 15 na 120 miliona evra.

Rast BDP-a će biti oko 7,5 odsto

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije kaže da su ciljevi ministarstva u 2008. da se nastavi rast bruto domaćeg proizvoda, rast zaposlenosti, regulisanje spoljnotrgovinskog bilansa, ravnomeran regionalni razvoj, poboljšanje poslovne klime i povećanje prihoda od turizma.

Dinkić je rekao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovog godini biti oko 7,5 odsto, što je oko 5.500 dolara po glavi stanovnika. Cilj je, dodao je on, da se u naredne tri godine održi privredni rast između sedam i osam odsto, a to će se postići ubrzanim strukturnim reformama i završetkom procesa privatizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

21 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

5 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: