Srbija

Sreda, 17.08.2011.

18:46

Đelić: Bez restitucije za izdajnike

Zakon o restituciji neće moći da ispuni sva očekivanja, ali će biti donet takav zakon koji može da se sprovede u Srbiji, kaže Božidar Đelić.

Izvor: Tanjug

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije naglašava da je Zakon o restituciji trebalo da bude donet mnogo ranije, ali se zbog velikog broja suprostavljenih stavova od njega bilo odustalo.

Govoreći o Nacrtu zakona o vraćanju imovine, Đelić je naglasio da će on biti obavezan ne samo za državu već i sva javna preduzeća, opštine i sve ostale koji oduzetu imovinu koriste.

Za njegovo sprovođenje već je obezbeđeno dve milijarde dinara i imovina koja se nalazi u procesu restitucije neće u međuvremenu moći da se prenosi na nove vlasnike, rekao je Đelić. On je rekao da svuda tamo gde nije bilo rehabilitacije, neće biti ni restitucije. Prema sadašnjem važećem Zakonu o rehabilitaciji koji će takođe morati da se menja, za rehablitaciju je bila dovoljna samo jedna strana- onaj koji podnosi zahtev i sudija, kazao je Đelić.

"Izmenom zakona moraće da se predvidi sučeljavanje više elemenata kod rehabilitovanja, i ako se, primera radi, utvrdi da je neko bio fašista, kolaboracionista ili kriminalac, sigurno je da neće moći da koristi pogodnosti iz Zakona o restituciji", kazao je on.

Ideja Zakona o rehabilitaciji, dodao je Đelić, i nije bila da se svi rehabilituju i on se pre svega odnosio na one koji su bili predmet ideološkog progona.

Prema Đelićevim rečima, Srbija neće zatvarati ni mogućnost da svoja prava iz Zakona o restituciji mogu da ostvare i građani iz inostranstva, ali će se u tom slučaju voditi računa o reciprocitetu, što znači da je i u državi odakle stižu ovakvi zahtevi građana prihvaćeno da i naslednici iz naše zemlje imaju pravo na restituciju u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: