Srbija

Sreda, 11.06.2014.

10:01

Kako se obračunava paušalni porez?

Obveznici samostalnih delatnosti kojima je povećan iznos paušalnog poreza, a koji smatraju da postoji osnov za preispitivanje, mogu da se jave Poreskoj upravi.

Izvor: B92

Default images

Poreska uprava Srbije pozvala je paušalce da se jave kako bi se proverili razlozi povećanja i razmotrila njihova rešenja.

Iz Poreske uprave podsećaju da su uslovi, kriterijumi i elementi za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti definisani uredbom koja je u decembru 2013. godine izmenjena i kada je došlo do promene visine osnovice za određene kategorije obveznika.

Advokati su tom izmenom raspoređeni u grupu sa ostalim visokoškolovanim pružaocima usluga, dok je posebna grupa u kojoj su do tada bili brisana.

Takođe, za veliku većinu zanatskih delatnosti polazna osnovica za utvrđivanje poreza je smanjena.

Iz Poreske uprave ističu da pored razvrstavanja po grupama delatnosti koje imaju jedinstvenu polaznu osnovicu za utvrđivanje paušalnog poreza, na visinu poreza utiču ostvarena prosečna zarada u Republici, odnosno opštini, kao i primena dodatnih korektivnih kriterijuma (poslovna reputacija, tržišni uslovi...).

Izmenama Uredbe, kako je navedeno, iznos obračunatog paušalnog poreza za određene kategorije je očekivano porastao dok je nekima smanjen.

Pojedinim obveznicima su povećane obaveze više nego što je očekivani rezultat izmena same uredbe, što je posledica primenjenih korektivnih kriterijuma koji su kod nekih obveznika, umesto prošlogodišnjeg umanjenja, imali za rezultat uvećanje obaveze, objasnila je Poreska Uprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: