Oni su Hrvatima doveli 2 miliona turista

Preko putničkih agencija u Hrvatsku je na višednevna putovanja prošle godine došlo gotovo dva miliona stranih turista.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

12:26

Oni su Hrvatima doveli 2 miliona turista
(Foto: Thinkstock.com)

Oni su ostvarili 13, 3 miliona noćenja , što je 4, odnosno 3 odsto više u odnosu na 2014., podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Reč je o podacima iz godišnjeg istraživanja DZS-a broju i prometu putničkih agencija, kojih je u Hrvatskoj prošle godine poslovalo 1.053 s ukupno 4.770 zaposlenih, od kojih 2.930 za stalno.

Od ukupnog broja stranih turista koji su u Hrvatsku prošle godine došli preko domaćih agencija, najviše ih je, 27,3 odsto ili 546,4 hiljade, bilo iz Nemačke, što je 8 odsto više nego u 2014., a Nemci su ostvarili i najviše 'agencijskih' noćenja, 31,5 posto ili 4.200.000, što je 9,3 odsto više.

Svi ostali strani turisti su u delu stranih noćenja posredstvom agencije ostvarili znatno manje udele od Nemaca, ispod 10 odsto, pa su tako na drugom mestu sa udelom u stranim noćenjima od 9,8 odsto turisti iz Ujedinjene Kraljevine, a treći Italijani, s udelom od 6,6 odsto. Slede Česi sa 6,4 odsto agencijskih stranih noćenja, Austrijanci i Poljaci sa po 6 odsto, Slovenci sa 4,5 odsto i Francuzi sa 4 odsto.

Izveštaj pokazuje i da su od tih prvih osam tržišta, uz Nemce, poraste noćenja posredstvom agencije ostvarili još Slovenci, Britanci i Austrijanci, dok su ostali ostvarili pad noćenja, od kojih najveće od 17, odnosno 10 posto Poljaci i Francuzi.

Najveći pad noćenja preko domaćih agencija zabeležen je pak s ruskog tržišta, od čak 54 posto. Pritom je posredstvom agencije lani došlo 51 odsto manje Rusa nego godinu dana pre, odnosno njih tek 18,2 hiljade.

Strani turisti su u agencijskim aranžmanima u Hrvatskoj prošle godine najviše noćili u hotelima i aparthotelima, njih nešto više od 45 odsto, te potom u porodičnom smeštaju, njih oko 40 odsto, dok su ostali birali druge vrste smeštaja (kampove, turistička naselja i ostalo) .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: