U Dubaiju se jedu bosanske trešnje

Mostarski "Jafa-Komerc" će većinu ovogodišnjih trešanja da plasira na tržište Rusije, a ima zainteresovane kupce i iz zemalja Evropske unije, pa čak i Dubaija.

Region

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

16:09

Default images
Foto: Thinkstock.com

Porodična firma "Jafa-Komerc", koja se ubraja u najveće proizvođače ranog voća i povrća u Bosni i Hercegovini, i ove godine otkupljuje trešnje, koje su trenutno vrlo tražene na tržištu, kaže direktor firme Nedim Badžak.

Pored sopstvenog zasada od preko 6.000 stabala trešnje, firma poslednjih godina sarađuje sa više od 300 kooperanata u Hercegovini, piše Fena.

"Tek poslednjih nekoliko godina uspevamo da plasman trešnje dovedemo na nivo kakav ona zaslužuje s obzirom na činjenicu da u trenutku kada trešnja prispeva u Hercegovini skoro je nigde drugo u Evropi i nema", kazao je Badžak.

On je dodao da su pred njima veliki izazovi jer su kapitalne investicije u poljoprivredi nedovoljne, nedostaju subvencije za izvoz, nema odgovarajućih domaćih, ali ni međunarodnih programa za ciljan razvoj poljoprivrede u BiH.

Badžak smatra da treba raditi na prepoznatljivosti trešnje iz Hercegovine, na povećanju produktivnosti kroz veći broj zasada, ali i uvođenju novih sorti, koje se po veličini ploda i otpornosti razlikuju od tradicionalnih sorti u Hercegovini.

"Jafa-Komerc" je proteklih godina uložila više od dva miliona konvertibilnih maraka (1,02 miliona evra) u rashladne kapacitete, ali i u opremu koja je neophodna za pripremanje trešnje za daleka tržišta. U planu je podizanje novih oglednih polja koja ujedno znače i nove investicije, saopšteno je iz ove firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: