Region

Utorak, 23.04.2013.

20:28

Koliko hrane možete kupiti za 5 $

Portal buzzfeed.com je napravio istraživanje koliko se hrane u različitim državama može kupiti za 5 dolara, prenosi Večernji list.

Izvor: Večernji list

Default images

Uspoređivali su cene banana, kafe, junetine, piva i drugih namirnica, a među državama su i Italija, Švedska, Etiopija, SAD i Kina.

Pa tako za pet dolara u Australiji možete da kupite 6,6 kilograma banana. Za iste pare u Francuskoj biste dobili 11 kilograma a u Americi 18,7 kilograma banana. Ako volite ovo južno voće onda definitivno sa pet dolara treba da odete u Etiopiju gde možete da kupite čak 55 kilograma banana.

Ljubitelji kafe za pet dolara u Italiji mogu da kupe 1,1 kilogram kafe, u SAD-u1,7 kilograma a u Francuskoj 2,2 kilograma. Ipak, za pet dolara ćete se najviše napiti kafe u Indiji gde za ove pare možete da pazarite čak 3,3 kilograma kafe.

Za pet dolara nećete se baš najesti u Mek Donaldsu, bez obzira u kojoj zemlji se nalazite. Pa tako ćete u Australiji pojesti jedan "big mek" u SAD-u 1,15 u Japanu 1,5 a u Rusiji dva big meka. Ipak, za te pare ćete ostati sigurno gladni u Švedskoj, jer tamo ne biste mogli da kupite ni jedan ceo big mek, već samo 0.65 posto njega.

Ali, za pet dolara ne morate da jedete u Mek Donaldsu. Ako se odlučite da umesto big mekova jedete pirinač sigurno ćete se prejesti. Za pet dolara u Japanu možete da kupite 4,4 kilograma pirinča, u SAD-u 15,4 kilograma a u Kini čak 26 kilograma pirinča. Međutim, to nije najveća količina pirinča koju možete dobiti za pet dolara jer u Avganistanu ćete kupiti čak 31 kilogram pirinča za te pare.

Kada je krompir u pitanju, najskuplji je u Ujedinjenom Kraljevstu jer za pet dolara možete da kupite 12 kilograma. Malo jeftiniji je u SAD-u gde biste dobili 17 kilograma. Ali skoro džabe je u Etiopiji gde za pet dolara možete da pojedete 68 kilograma krompira.

Jaja su najskuplja u Švedskoj, za pet dolara dobijate tek 15 jaja. U Kanadi za iste pare imate 19 jaja, a u SAD-u 34. U Kini možete da se opustute i da za pet dolara napravite kajganu od čak 57 jaja.

Da uz hranu ne zaboravimo i piće. Za pet dolara u Japanu ćete popiti samo jedno pivo, u Engleskoj dva, ali zato ćete dobro ugasiti žeđ u Americi jer ćete tamo kupiti čak pet piva. Ipak, prava pijanka za pet dolara može da se napravi u Kini, jer ćete tamo za ove pare moći da popijete 12 piva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: