HR: Nezaposleni, udružite se!

Udruživanjem do samozapošljavanja, nova je mera hrvatskog Ministarstva rada koja pomaže osobama koje dobiju novac Zavoda za zapošljavanje, piše Jutarnji list.

Region

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

13:20

Default images

Do sada su osobe koje bi, ne svojom krivicom, ostale bez posla imale mogućnost da od Zavoda (HZZ) dobiju jednokratnu nadoknadu za nezaposlene uz uslov da tim novcem porkenu sopstveni posao.

Ali, posmatrajući tržište rada u Ministarstvu i HZZ-u su uvideli kako postoji interes u pojedinim zanimanjima da nekoliko nezaposlenih udruži taj novac u osnivanje zajedničke kompanije, što im do sada nije bilo moguće.

Tako udruživanje je na primer moguće kod otvaranja vrtića, igraonica, ali i celog niza drugih zanimanja.

"Nezaposlenima sada omogućavamo da subvenciju koju dobiju kao podršku za samozapošljavanje udruže u zajedničku kompaniju, pri čemu je uslov da jedna osoba ima vlasnički udo od 25 posto i više. Pri tome, toj osobi naravno mi ne branimo da u kompaniju uloži i neki svoj dodatni novac ukoliko ga ima. Ovim programom takođe je moguće da u taj novi subjekt uđe i osoba koja je u prethodnoj kompaniji dala otkaz i uzela otpremninu, koju može uneti u novoosnovano preduzeće", kaže pomoćnica ministra Tatjana Dalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: