Najveća vojna firma se privatizuje

Bugarska je pokrenula proces privatizacije svoje najveće vojne kompanije, VMZ Sopot, jedine koja je još u vlasništvu države, kažu u agenciji za privatizaciju.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2012.

21:25

Default images

Strategija privatizacije kompanije VMZ Sopot, usvojena u parlamentu, predviđa prodaju 100 odsto njenog kapitala, odnosno 118 miliona akcija.

Agencija za privatizaciju traga za "strateškim investitorom koji će održati i uvećati proizvodnju, povećati konkurentnost kompanije i privući investicije radi modernizacije", piše u saopštenju.

Kupac će morati da bude iz oblasti vojne industrije, sa godišnjim prihodom iznad 60 miliona evra u poslednje tri godine, i sa dozvolom u Bugarskoj za uvoz, izvoz i transport oružja, navodi agencija.

Veliki proizvođač oružja u komunističkom dobu, Bugarska je nakon raspada ŠSR-a izgubila tržište u zemljama istočne Evrope i "trećeg sveta".

Vrednost godišnjeg izvoza bugarske vojne industrije je 250 miliona leva (126 miliona evra). U komunističko doba, ta zemlja je godišnje izvozila oružje u vrednosti od 700 miliona do 800 miliona dolara.

Osnovana 1936, VMZ Sopot, koju čini šest fabrika i 3.200 radnika, proizvodi protivtenkovske projektile, rakete, artiljerijsku municiju i eksploziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: