Slovenija je sistemski korumpirana

Slovenija je "dogovorna pravna država" i visoko sistemski iskorumpirana država, tvrdi predsednik slovenačke Agencije za borbu protiv korupcije.

Region

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2011.

08:10

Default images

Predsednik slovenačke Agencije za borbu protiv korupcije Goran Klemenčič je rekao da se u Sloveniji može naći šest od sedam pokretača sistemske korupcije.

Zbog toga je Klemenčič Sloveniju ocenio kao visoko sistemski korumpiranu državu, koja se po modelu lošeg ekonomskog sistema može nazvati i "dogovornom pravnom državom", jer u njoj zakonska regulativa važi samo do onih tačaka do kojih sežu interesi neke od elita u njoj.

Slično mišljenje je izneo i Bojan Dobovšek sa mariborskog Fakulteta za bezbednosne nauke, koji je dodao da je izvršna vlast u Sloveniji sebi podredila zakonodavstvo, a da je Ustavni sud preopterećen jer ceo niz zakona odgovara samo elitama koje pokušavaju sudijama da oduzmu trajni mandat.

"U Sloveniji pravnu državu onemogućavaju pre svega korupcija, klijentelizam, dogovor elita i strah", rekao je Dobovšek.

Zbog toga je borba protiv korupcije u Sloveniji ključna za njen privredni razvoj, smatra Jože Damijan sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani.

Matjaž Hanžek, nekadašnji slovenački ombdusman je posebno upozorio na ulogu stručnjaka u državnoj korupciji, jer neki od njih namerno manipulišu podacima, radeći time za interese određenih elita.

Hanžek je dodao i da su efikasnost i konkurentnost u obrnutoj srazmeri sa solidarnošću ili kohezijom, a da je preveliki javni sektor kriv za spor razvoj Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: