Gorenje pravi delove za tenkove

Slovenačka fabrika kućnih aparata Gorenje otvorila je novi pogon u kojem će proizvoditi tenkove za finski koncern Patria.

Region

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.10.2007.

14:31

Default images

Fabrika je smeštena u Šoštanju, 60 kilometara severoistočno od Ljubljane, i u nju je uloženo sedam miliona evra, a u novom pogonu Gorenja proizvodnja tenkova počeće u novembru.

Finci su prošle godine pobedili na tenderu dobivši od slovenačke vojske narudžbinu za 135 tenkova, podsećaju mediji u regionu. Vrednost tog posla je 278 miliona evra.

Gorenje će u novom pogonu proizvoditi pojedine delove za tenkove "8X8" koje će montirati i održavati. Isporuka prvih tenkova slovenačkoj vojsci planirana je u 2008. godini, a proizvodnja bi trebalo da traje do 2013. godine.

Zahvaljujući saradnji sa Patrijom Gorenje će otvoriti 100 novih radnih mesta, a očekuje i nove poslove. Svi zaposleni na tom projektu će biti upućeni u Finsku na obuku.

Bez obzira na novu investiciju osnovno poslovanje Gorenja i dalje će biti u oblasti proizvodnje bele tehnike koja čini 80 odsto prometa te fabrike. Promet Gorenja ove godine najverovatnije će biti preko 1,2 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: