Srbija

Petak, 07.10.2016.

11:05

SPC vraćena zemlja, "planula" za 200.000 EUR

Srpska pravoslavna crkva izdala je na licitaciji svih 75 hektara zemlje, koja joj je vraćena u postupku restitucije.

Izvor: Danas

SPC vraćena zemlja,
Foto: Thinkstock

Ukupno 75 hektara u komadu bukvalno je „planulo“ po visokoj zakupnini od 520 evra po hektaru, što je i granica isplativosti za ovaj posao. Zemlju je sa početnih 350 evra po hektaru na kraju izlicitirao Zrenjaninac Bojan Jovanović.

“Postignuta cena je najviša koju sam mogao da prihvatim. Na parceli je, kako sam informisan, bila pšenica. Planiram da pripremim zemlju za prolećnu setvu kukuruza i suncokreta”, rekao je Bojan Jovanović.

Kako je istaknuto nakon završetka licitacije, crkva planira obnovu hramova od prihoda ostvarenih izdavanjem imovine.

“Jedan deo imovina nam je vraćen posle 70 godina a sada predstoji da nam se još jedna deo vrati, kako bi crkva mogla da bolje funkcioniše. Raspolaganje našom imovinom nam puno znači, jer ćemo stati na svoje noge a sa nama i ceo srpski narod. Pozdravljamo odluku da nam se vrati imovina, a osuđujemo što nam je oduzimana. Sada nam je restitucijom vraćeno 74 hektara, u proceduri vraćanja je još 40 hektara, a potražujemo i zadužbinu od 200 jutara zemlje”, naveo je protonamesnik Slobodan Čestić.

Crkva je izašla u susret zahtevima poljoprivrednika, pa je zemlja izdata na rok od pet godina, što je za ratarsku proizvodnju od značaja. Prema rezultatu licitacije, zakupac je obavezan da crkvi isplati na ime arende 39.000 evra godišnje, odnosno 195.000 evra za pet godina, na koliko je zemlja izdata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: