Firma ode u stečaj, a radnici?

"Preduzeće izlazi iz stečaja ako ima kupce, ako ne onda ide u likvidaciju", kaže ekonomista Miodrag Zec.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

16:29

Default images

Zakon o stečaju predviđa dosta novina, pa tako i otkaze za radnike čije firmi odu u stečaj.

Iako zakon još nije usvojen, budžetom za 2014. godinu Vlada je predvidela 200 miliona evra za automatsku isplatu zaostalih zarada i doprinosa radnika.

U Srbiji je trenutno u stečaju 1.949 preduzeća. Vrednost imovine1.901 preduzeća je oko 2,5 milijarde evra. Ove godine u stečaj je otišlo 119 preduzeća. Šta država može da uradi?

"Država treba da garantuje stabilnost svojine i ugovora i da dužnici moraju da plaćaju obaveze. Preduzeće izlazi iz stečaja ako ima kupce, ako ne onda ide u likvidaciju", kaže ekonomista Miodrag Zec.

"Stečaj je mnogo pogodnija varijanta jer ne kupuje nikakve obaveze vec preostali kapital firme".

Država je vlasnik 179 firmi u restrukturiranju, gde ima 51.023 radnika, trećina ovih firmi, prema gruboj računici, mogla bi da ode u stečaj. Preduzeća koja su već u stečaju zapošljavaju oko 40.000 ljudi. Postavlja se pitanje da li će ti ljudi na ulicu?

Stečajnim upravnicima u Srbiji je na ime nagrada, od kada su uvedene sredinom 2005. godine, isplaćeno čak 1,82 milijarde dinara, što je oko 15 miliona evra. Najveća nagrada isplaćena za rad jednog stečajnog upravnika je 43 miliona dinara.

Opširnije u video prilologu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: