U poseti UAE: Paradajz iz pustinje

UAE, poznati kao jedan od najvećih izvoznika nafte, pokušavaju da do 2030. godine prestanu da zavise od glavnog resursa, koji im je i doneo veliko bogatstvo.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2013.

11:22

Default images

Svoj kapital ulažu širom sveta, vodeći se ne samo time da ostvare profit, već i da od Emirata naprave turistički i kulturni centar.

I dok se o budućnosti na drugim mestima priča, prestonica Emirata tu budućnost već živi. Abu Dabi danas je veliko gradilište, a najviše se ulaže u industriju. Kapital ulažu ne samo u industrijske zone u svojoj zemlji, već kroz saradnju sa stranim gigantima svoj ekonomski uticaj povećavaju širom sveta.

Džamila Al- Džunajbi iz kompanija "Kalifa port" i industrijska zone "Kizad", kaže za B92 da pokušavaju da podignu BDP a da to nema veze sa naftom.

"Glavni razlog zbog kog gradimo luku Kalifa i industrijsku zonu na jednom mestu, jeste da doprinesemo bruto domaćem proizvodu kroz industriju koja nema veze sa naftom. Plan je da do 2030. više od 60 odsto BDP-a dođe upravo iz industrijskog i trgovinskog sektora, a ovaj projekat u tome će učestvovati sa čak 15 odsto, što na sčini veoma ponosnim. Takođe ćemo do 2030. obezbediti posao za 100 hiljada ljudi", kaže Džamila Al-Džunajbi.

Od industrije do poljoprivredne proizvodnje. U oblasti Al Ajn, na dva sata vožnje od centra Abu Dabija, bukvalno u pustinji, kompanija Al Dahra, zainteresovana za ulaganje u srpsku poljoprivredu uspeva da gaji povrće.

Lait Abdul Rauf, direktor farmi kompanije "Al Dahra" objašnjava za B92 kako radi jedan plastenik u pustinji.

"Ovo je tipičan plastenik kakve imamo u Emiratima. Koristimo posebne klima uređaje kako bismo smanjili temperaturu u plasteniku. Naravno, tu je i sistem za navodnjavanje, tako da proizvodimo povrće tokom cele godine. Ceo sistem je automatizovan, tako da uslove u plastenicima kontrolišemo iz naših kancelarija", kaže Abdul Rauf.

Uz primenu sličnog sistema za navodnjavanje, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji bi mogla da se udvostruči, tvrdi potpredsednik Upravnog odbora Al-Dahre Hamid Al Darei.

"Srbija ima pravo bogatstvo u prirodnim resursima, ima plodnu zemlju i vodu. Tehnički tim koji je bio u poseti Srbiji već ima ideje na koji način se poljoprivredna proizvodnja može unaprediti, i količinski i u kvalitetu samih proizvoda. U prehrambenoj industriji takođe ima prostora za unapređenje", kaže Hamid Al Darei

Sav profit koji se ostvari, namenjen je da ulepša i olakša život Emiraćanima i svima koji su ovde pronašli svoj dom.

Do pronalaska nafte pre nekih šezdesetak godina, na mestu gde je danas Abu Dabi, koji na srpskom znači Grad jelena, bila je pustinja, a danas je grad oblakodera i ekonomije u razvoju. Ovde se planovi za ekonomski razvoj prave i do 2030. godine, a uporedo sa tim ekonomskim razvojem, slede i kulturuni i socijalni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: