"NIS će biti lider u regionu"

Direktor za planiranje investicija u Naftnoj industriji Srbije Vladimir Vukojević kaže da ta kompanija planira ove godine da uđe na još dva tržišta u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

14:34

Default images

Međuim, on nije precizirao o kojim državama je reč.

Podsetio je da je NIS kupio benzinske pumpe u Bosni i Hercegovini i u Bugarskoj i da će početi razvoj prodajne mreže u Rumuniji.

"Nameravamo da se proširimo i na ostala tržišta u regionu", kazao je Vukojević.

On je kazao da NIS trenutno posluje ili ima predstavništva u devet zemalja i da snabdeva dve trećine srpskog tržišta derivatima nafte.

"Cilj NIS-a je da postane vodeća naftna kompanija u regionu", naglasio je Vukojević.

On je kazao da je prema još nezvaničnim podacima NIS investirao 460 miliona evra u 2012. godini i da je plan da se u naredne tri godine uloži će 1,5 milijardi evra u razvoj poslovanja.

Kako je istakao Vukojević, među investicijama su i prelazak na proizvodnju baznih ulja u rafineriji u Novom Sadu do 2015. godine i modernizacija duboke prerade sirove nafte u pančevačkoj rafineriji, koja bi trebalo da bude završena do 2016. godine.

Prema njegovim rečima, u ovoj i 2014. godini očekuju se i prvi rezulatati istraživanja nalazišta nafte i gasa koje je NIS započeo u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Rumuniji.

"NIS namerava da razvija sve segmente poslovanja uključujući i deo koji će se baviti proizvodnjom struje", zaključio je Vukojević.

Naftna industrija Srbije je od 2009. godine u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gaspromnjeft. Vlada Srbije ima oko 30 odsto akcija u NIS, a 14 odsto imaju mali akcionari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: