Rok za plaćanje do 45 dana

Od 31. marta sledeće godine javni sektor će svojim privatnim dobavljačima obaveze morati da plati u roku od 45 dana.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 01.11.2012.

20:39

Default images

Privatne firme će državi i drugim privatnim partnerima robu i usluge plaćati za najviše 60 dana.

Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama biće usvojen do kraja novembra.

Ministar finansija i privrede u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, najavljuje da će se nova pravila oštro primenjivati. Ima trgovnskih lanaca koji još nisu spremni da se prilagode novom "kalendaru", a ministar im poručuje da mesto ustupe drugima.

"Trgovinski lanci koji ne mogu da ispoštuju rokove plaćanja, neka odstupe i ustupe mesto onima koji mogu da ih poštuju", rekao je Mlađan Dinkić.

"Ko ne može tako da posluje, neka ide iz Srbije. Zakon neće biti lako sprovesti. Pravila će biti oštra, a najoštrija prema državi. Kroz set od nekoliko zakona država će postati generator likvidnosti". Amnestija od novih pravila biće verovatno ukinuta i preduzećima u restrukturiranju. Ona su po prvobitnom Nacrtu bila izuzeta, kao što su i sada izuzeta od svih prinudnih naplata.

"Predviđeno je da do polovine 2014. godine sva preduzeća izađu iz restrukturiranja", objasnio je Dinkić.

"Pošto je reč o budućim obavezama, verovatno ne bi bilo loše da ih polako pripremamo za izlazak iz restrukturiranja".

Od uvođenja rokova plaćanja većina očekuje korak ka rešavanju nelikvidnosti. Problem, međutim, kako ističu pojedini privrednici, su preduzeća koja u startu ne planiraju da plate naručenu robu i usluge.

Odgovor na taj problem je, smatra ministar Dinkić, Zakon o instrumentima osiguranja plaćanja, a Ministarstvo ga priprema. Iz ugla privrede, prilikom izricanja kazni zbog kašnjenja u plaćanju, treba praviti razliku između namernog i nenamernog prekršaja. Mnogi upozoravaju i da bi kazna trebalo da je procenat dugovanja, a ne fiksna, jer bi mogla da bude dvostruko veća od neizmirene obaveze.

"Zakon pozdravljamo, jer nam kao proizvođačima odgovara ", smatra Petrašin Jakovljević, direktor "Metalca".

"On će, međutim, biti šok-terapija. Ne zna se ko će ovo uspeti da izdrži".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: