Dačić: Mere za preživljavanje

Vlada predočila sindikatima i poslodavcima svu težinu situacije u kojoj se zemlja trenutno nalazi, ali i antikrizne mere koje će mogućiti da preživimo.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.09.2012.

13:57

Default images

Kako je rekao premijer Ivica Dačić, koji je na kratko napustio sednicu republičkog Socijalno-ekonomskog saveta kako bi se obratio novinarima, te mere će omogućiti da budžet Srbije bude likvidan i da plate i penzije budu obezbeđene do kraja godine.

On je najavio da će u ponedeljak biti održana sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojen predlog rebalansa budžeta, a do kraja sedmice i svi prateći zakoni koji će omogućiti sprovodjenje antikriznih mera.
Prema rečima Dačića, time će biti omogućeno oko milijardu evra različitih ušteda, od čega će polovina biti na prihodnoj, a polovina na rashodnoj strani budžeta.
Premijer je najavio i da će se ići na smanjivanje nepotrebnih troškova države, da će biti ukinute sve nepotrebne agencije i direkcije i više od 130 različitih poreza, taksi i dažbina, koji opterećuju privredu i gradjane.
On je dodao da će porezi i akcize biti minimalno povećane, a uz dogovor sa predstavnicima poslodavaca i sindikata da se u ovoj godini spreči otpuštanje radnika u javnom sektoru, pri čemu povećanje plata neće moći da bude koliko je nameravano, radi stabilizacije budžeta.
To, kako je objasnio, znači postizanje društvenog konsenzusa da najveći teret ne podnesu oni koji najmanje imaju. Dačić je naglasio da su antikrizne mere neophodne kako ne bi došlo do problema u isplati plata i penzija i da ne bismo imali "grčki scenario" i zapadanje u dužničko ropstvo.

On je podsetio da će budžetski deficit na kraju ove godine umesto predvidjenih oko 4,5 odsto BDP-a biti sedam odsto, a moguće je da će javni dug na kraju godine dostići i 60 odsto BDP-a i da je "cilj da se sve to prekine".
Premijer je ukazao i da je cilj vlade da se postigne dogovor sa MMF-om, što bi omogućilo da se koriste povoljna sredstva Svetske banke i drugih medjunarodnih finansijskih institucija, kao i drugih zemalja koje žele da pomognu.
On je naglasio da će vlada i on kao premijer voditi politiku što šireg dogovora svih faktora koji predstavljaju stubove u odredjenim oblastima navodeći da su tokom saveta potpuno ravnopravno raspravljali država, poslodavci i sindikati. Prema rečima premijera, cilj te rasprave nisu samo kratkoročne mere već bi trebalo zaustaviti "krvarenje" i pogledati gde postoje sistemski problemi.
"Mi danas treba da odgovorimo na suštinsko pitanje - čija je ovo kriza, ovo nije kriza vlade, poslodavaca i sindikata već kriza u kojoj se nalazi cela Srbija i svako treba da ima odredjene odgovornosti", naglasio je Dačić.
On je napomenuo i da je dogovoreno da nijedan zakon ne ide pred vladu ili skupštinu dok Socijalno-ekonomski savet ne da svoje mišljenje.
Premijer je istakao da je lično spreman da zaštiti prava radnika gde postoji takva ugroženost.
"Ako želimo u EU, moramo tamo po evropskim standardima, a evropski standard jeste socijalna povelja i prava radnika. Ne može strana kompanija da dodje u našu zemlju i da ovde primenjuje propise koji su prevazidjeni u Evropi pre 100 godina", rekao je Dačić.
On je naglasio i da ne mogu strane banke da za godinu i po dana da iznesu iz zemlje 1,5 milijardi evra i da govore da su društveno odgovorne, iako je to možda uredjeno po zakonu.
"Profit se iznosi iz Srbije u uslovima kada se Srbija guši u ekonomskoj krizi, to nije društveno odogovrno ponašanje, a ova kriza nije moja, ovo je kriza u kojoj se nalazi Srbija", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: