SAD: Luksuzne stanove kupuju Rusi

Niko nije tako široke ruke pri kupovini luksuznih stanova u SAD, kao Rusi, tvrde američki agenti za prodaju nekretnina.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2012.

14:01

Default images

Oni ocenjuju da su novopečeni bogataši najprostranije zemlje sveta u prethodne četiri godine za kupovinu nekretnina preko okeana utrošili više od jedne milijarde dolara.

Na nedavnom seminaru u Njujorku okupilo se više od 200 agenata i advokata, među kojima i lideri američkog tržišta nekretnina kako bi razmotrili jednu od značajnih tržišnih tendencija - priliv kupaca iz Rusije i drugih zemalja istočne Evrope na tržište objekata premijum klase, piše dnevnik Njujork Tajms. Ovakvo interesovanje brokera za ruske kupce uopšte nije slučajno, jer su sa njima sklopljeni najkrupniji ugovori u poslednje vreme. Na primer, 188 miliona dolara za objekte na Floridi i Njujorku izdvojile su strukture vezane sa ruskim biznismenom, bivšim vlasnikom ruske kompanije "Uralkalij" Dmitrijem Ribolovljevom.

Oko 46 miliona dolara za apartman u njujorškom hotelu Plaza "iskeširao" je kompozitor Igor Krutoj, dok je bivši zamenik ruskog ministra finansija Andrej Vavilov kupio penthaus u jednom od nebodera kompleksa "Time Warner Center" za 37 miliona dolara.

Za najskuplji segment američkog tržišta nekretnine pored Rusa zainteresovani su i imućni predstavnici drugih zemalja, na primer Brazila, Indije i Kine, ali za američke luksuzne kuće i stanove niko nije toliko izdašan kao novopeceni ruski bogataši, ističe Njujork Tajms.

Imućni Rusi se odlučuju za kupovinu nekretnina u inostranstvu kako bi sačuvali svoj novac, a autor članka u njujorškom dnevniku smatra da je tome u velikoj meri doprinela februarska izjava novoizabranog predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na 19. sednici Ruske unije industrijalaca i preduzetnika, Putin je rekao da je negativan stav društva prema preduzetnišvu u velikoj meri povezan sa 1990-im godinama, periodom "sumnjivih" privatizacija. On je predložio da se "ta stranica istorije okrene" i legitimizuju učesnici "nepoštenih privatizacije", jednokratnim uplatama ili na neki drugi način.

Dnevnik piše da su još i pre predsedničkih izbora u martu na kojima je Putin pobedio, mnogi bogati Rusi preduzeli korake na preseljenju porodica u Njujork, često pomoću takozvane vize za investitore, koja omogućava dobijanje "zelene karte" a zatim i američkog državljanstva.

Za dobijanje takve vize investitor mora u američku ekonomiju da uloži najmanje 500.000 dolara za pet godina i otvori deset radnih mesta.

"Mislim da ih je Putin na smrt zaplašio", smatra broker kompanije "Prudential Douglas Elliman" sa Menhetna Viktoria Štajner, jer, kako je rekla, "da je sve u redu ne bi bilo toliko ljudi koji tako žurno kupuju nekretnine".

Višemilionski ugovori podstakli su brokere i građevinare sa Menhetna da povećaju cene luksuznih objekata. U prethodna četiri meseca kompanija "Extell Development" je podigla cene u najvišoj stambenoj zgradi Njujorka za pet do 15 odsto u zavisnosti od stana. Dvostpartni penthaus u toj zgradi se sada prodaje za 115 miliona dolara, iako je ne tako davno koštao 98 miliona.

Predsedniik "Extell" Hari Barnet je izjavio da su Rusi već potpisali ugovore za kupovinu dva stana u zgradi, po ceni od 25 do 30 miliona dolara. Iako je nekoliko ruskih kupaca odustalo posle neuspešnih pregovora oko sniženja cene.

Broker kompanije "Prudential Douglas Elliman" Džeki Teplicki je napomenula da ruski kupci uglavnom tačno znaju šta žele, ali na kraju ipak potroše dvostruko više nego što su planirali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: