Beč: Gorka pilula se zove štednja

Austrijska vlada odobrila je povećanje paketa štednje na 27,9 milijardi evra kako bi do 2016. godine uravnotežila budžet.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

08:14

Default images

Predviđeno je da se 17,3 milijarde evra uštede putem smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i državnim kompanijama kao što su Austrijske železnice (OeBB), dok će povećanje poreza doneti još 9,2 milijarde evra.

Prema novom predlogu, reforme u sektoru socijalne zaštite takođe treba da donesu 1,4 milijarde evra, čime je vrednost celokupnog paketa mera podignuta na 27,9 milijardi. Program će biti sproveden u dve faze, nakon što se predsednik Austrije Hajnc Fišer prošlog meseca žalio na kratak rok koji je dobio za pokretanje reformi.

Povećanje poreza stupiće na snagu 1. aprila, kao što je planirano, dok će veći deo mera početi da se primenjuje od 1. maja.

Paket mera štednja ima za cilj da uskladi austrijski budžet sa pravilima EU, koja podrazumevaju da javni deficit ne sme biti veći od tri odsto.

Vlada u Beču se nada da će merama štednje uspeti da postepeno smanji deficit, ove godine na tri sa 3,3 odsto iz 2011, da bi 2016. budžet konačno bio uravnotežen.

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, austrijski javni deficit je 2010. dostigao 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a Beč je u januaru ostao bez svog vrhunskog kreditnog rejtinga, koji je bonitetna agencija "Standard end Purs" smanjila zbog zabrinutosti oko dužničke krize u evrozoni i izloženosti austrijskih banaka krizi u Madjarskoj i Italiji.

Austrijski kancelar, socijal-demokrata Verner Fajman, rekao je da mere štednje "nemaju alternativu", dok je njegov zamenik, konzervativac Mihael Špindeleger naveo da je dogovoreni paket mera "najveći" koji je austrijska vlada ikada donela.

On je, međutim, priznao da će mere teško pogoditi neke ljude. "To je gorka pilula za mnoge, ali je takođe neophodna da bismo se oporavili", dodao je Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: