HR: Nemaju prihode, a imaju milione

Poreska uprava Hrvatske traži od oko 500 građana da objasne uzroke velikih nesrazmera između vrednosti imovine i prihoda koje su prijavili poslednjih godina.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

18:43

Default images

Na problem naplate poreza upozorio je nedavno ministar finansija Slavko Linić navodeći da oko 1.700.000 fizičkih i pravnih lica duguje za porez oko 50 milijardi kuna (6,6 milijardi evra), od čega je polovina nenaplativa.

Poreska uprava putem ličnog identifikacionog broja (LIB), koji je zamenio raniji matični broj građana može bez većih problema da proveri odgovara li vrednost nečije imovine prihodima koje je prijavio u poreskoj kartici i ako postoje nepravilnosti, odmah da deluje. Zaista je teško poverovati da bi neko, ko već godinama prijavljuje primanja u vrednosti prosečne plate koja se kreće oko 700 evra, za nekoliko godina može da priušti nekretnine ili jahte i automobile vredne nekoliko miliona kuna, pa i evra.

Ti građani će u razgovorima dobiti priliku da objasne kako su došli do svih tih nekretnina. Ako se dokaže da su do njih došli utajom poreza, poreska uprava će provesti novu procenu njihovih prihoda i na osnovu toga im obračunati porez, piše Novi list.

S obzirom na rokove zastarevanja, poreznici će to moći da učine samo za period od 2009. godine do danas.

Dobro upućeni ističu da je uvođenje LIB-a i povezivanje podataka o tome kakve vrednosne papire, pokretnine i nekretnine imaju građani omogućilo proveru, ali da još delom zapinje na nekretninama jer odeljenja zemljišnih knjiga i nakon 10-ak godina informatizacije nemaju sređene podatke koji odgovaraju stanju na terenu.

Bez obzira na stanje u zemljišnim knjigama i muke s upisom stanova i kuća,moguće je proveriti kako je neko stekao određenu nekretninu i da li je u momentu kupovine imao prijavljene prihode koji mu tu omogućuju i to zahvaljujući podacima o plaćanju poreza na nekretnine.

Za one koji se malo manje ističu, lek će biti najavljeno objavljivanje dužnika. Vlada će najverojatnije već u četvrtak predložiti izmene poreskog zakona kako bi se imena dužnika mogla objaviti. Tada će se odrediti i iznos duga za objavu koji za građana ne bi bio manji od 10.000 kuna (1.320 evra), dok bi na istu došle zanatlije koje duguju preko 50.000 kuna (6.600 evra), a preduzeća iznad 100.000 kuna (13.200 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: