I slamarice funkcionera u javnost

Funkcioneri u Srbiji više neće moći u imovinskim kartama da pišu "sve i svašta" i šalju nepotpune prijave o imovini.

Izvor: Beta

Petak, 23.12.2011.

14:02

Default images

Agencija za borbu protiv korupcije će, naime, od 1. januara uvesti novi softver koji će omogućiti jasnu i efikasnu proceduru, rečeno je u Agenciji.

"Do sada je oko 80 odsto imovinskih prijava bilo je nepotpuno i tehnički neispravno i gubili smo mesece u prepisci sa funkcionerima umesto da smo radili suštinsku proveru imovine, a od sada će oni morati odmah da daju tačne podatke i izveštaji će biti dnevno ažurirani", rekao je načelnik Odeljenja za registre Agencije Dejan Damnjanović. Damnjanović je naveo da su funkcioneri pisali sve i svašta u delu imovinske karte o prihodima i da se najviše vremena gubilo upravo na prepiske o prijavi prihoda, jer su neki smatrali da "tekući račun nije bitan", a nisu prijavljivali ni koliko novca imaju u gotovini uz obrazloženje "to je iz slamarice".

"To više neće biti moguće, jer će od 1. januara u formularu o prijavi imovine biti uvedena obavezna polja koja će morati precizno da popune ili im elektronski sistem neće prihvatiti formular, pa tako, između ostalog, više neće moći greškom da upisuju veći ili manji broj cifara matičnog broja, nego tačno 13", rekao je Damnjanović.

Objasnio je da će formulare za prijavu prihoda funkcioneri uzimati u elektronskoj formi sa sajta Agencije i da će ti dokumenti imati bar kod, čime će se izbeći mogućnost da funkcioneri, kao do sada, tvrde da su prijavu poslali u roku, ali da nije stigla poštom...

Damnjanović je naveo da će po novom sistemu prvi imovinu prijaviti funkcioneri kojima se imovina uvećala ili umanjila za 350.000 dinara (3.500 evra) u 2010. godini, što je iznos prosečne godišnje plate u Srbiji, jer su oni obavezni da tu promenu prijave do 31. januara.

Damanjanović je naveo da je jedan od ciljeva uvođenja novog sofvera bio da Agencija bude spremna da brzo obradi veliki broj podataka posle predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: