Mladi se ne vraćaju ni zbog posla

Broj stanovnika u opštini Vladimirci za poslednjih devet godina smanjio se za oko 1.600.

Izvor: Blic

Sreda, 14.12.2011.

11:33

Default images

Ova varošica u zapadnoj Srbiji brojala je 20.373 stanovnika 2002. godine, a prema ovogodišnjem popisu, u Vladimircima živi 18.785 ljudi.

Meštani kažu da je iseljavanje prema Šapcu, Valjevu, Beogradu i Novom Sadu stalno. Mladi se najčešće i posle završenog fakulteta odlučuju da ostanu u gradu u kojem su studirali, jer za njih u Vladimircima posla nema, a zbog lošeg života u ovom mestu ne žele da se vrate čak ni kada im se ponudi radno mesto. "U potrazi za poslom najviše ljudi odlazi prema Šapcu i Beogradu. Poslednjih desetak godina trudili smo se da stvorimo uslove da mladi ostanu u Vladimircima. Urađeni su putevi, vodovoda ima u 22 sela od 29. Rekonstruišemo školske, radi se na obezbeđivanju elementarnih uslova za normalan život. I pored toga, ekonomska situacija je veoma teška, pa se u potrazi za poslom mnogi sele u druge gradove", kaže Vladica Marković, predsednik opštine Vladimirci.

Škole ostaju

Iako je znatno smanjen broj stanovnika, ali i učenika, u opštini kažu da ne nameravaju da zatvore nijednu školu.

U selima Pejinović i Riđake u školu idu po dva učenika. Više od 80 odsto stanovništva se bavi poljoprivredom, ali u Vladimircima postoje firme koje uspešno posluju.

Jedna od njih je italijanska fabrika obuće “Progetti”, koja zapošljava više od 400 radnika, ali samo jedna četvrtina zaposlenih je s teritorije opštine Vladimirci, a većinom su radnici sa strane, najviše iz Šapca. Tu je i privatna fabrika obuće „Đorđo S“, koja zapošljava 60 radnika. Vladica Marković kaže da ne može da se seti nikoga da se vratio u Vladimirce posle nekih 10-15 godina i napominje da i kad se pruži prilika da mladi koji su završili fakultet u Beogradu i Novom Sadu, dođu u Vladimirce jer imaju obezbeđeno radno mesto, to ne čine. Radije će plaćati stan u Beogradu ili Novom Sadu, ali se neće vratiti u Vladimirce.

"Pokušavamo da oživimo mesto. Poslednje tri godine dodeljujemo stipendije najboljim studentima kako bi se vratili. Trudim se i da im nađem posao. Naša velika šansa je da pokrenemo banjski turizam. Počeli smo da gradimo otvoreni bazen, koji će početi sa radom na leto. Urađen je i projekat bušotine geotermalne vode, otkupili smo pet hektara zemljišta za bušotinu za 100.000 evra. Potencijalni investitori postoje, tako da očekujem da će do kraja aprila bušotina vode proraditi", kaže Marković. Dragan Simeunović, privrednik iz Vladimiraca, kaže da nema nameru da se iseli, iako je teška ekonomska situacija, već se trudi da proizvodnju proširi i zaposli više ljudi.

Mala preduzeća

"Vladimircima, kao i drugim sličnim opštinama, nedostaju mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju od 50 do 100 radnika. Mislim da je perspektiva upravo u tome. Trenutno je u Vladimircima veoma nezgodna privredna situacija, mi se nalazimo samo na 65 kilometara od prestonice, tako da bi država trebalo da preduzme određen mere kako bi ekonomski razvoj bio ujednačen. Ove godine moje preduzeće zaposlilo je 50 novih radnica, smatram da će na taj način one ostati ovde", kaže Simeunović. Dragan Lazarević, odbornik SRS u SO Vladimirci, kaže da je nezaposlenost najveći problem.

"Da bi Vladimirci mogli da se razvijaju, potrebno je obezbediti nova radna mesta. U preduzećima u Vladimircima više od 50 odsto je zaposlenih iz drugih opština, to mora da se promeni", smatra ovaj opozicionar.

Vladimirčanin Aleksandar Petrović, inženjer proizvodnog menadžmenta, posle završenih studija ostao je da živi u Novom Sadu, i kako kaže, nema nameru da se vrati u Vladimirce.

"Nema posla ni u Novom Sadu, ali u Vladimircima pogotovo. U Novom Sadu sam zasnovao porodicu, imam suprugu i dete i planiram da tamo ostanem, i ne pomišljam da se vratim u rodni kraj", kaže Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: