Vlast "pere obraz" preko tajkuna

Vlast u Srbiji zna da biračko telo, siromašno i razočarano izneverenim obećanjima, traži kaznu za krivca koji ih je doveo do gladi i beznađa.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

00:08

Default images

Taktika vladajuće stranke je da pokaže prstom na nekog drugog, a srpski tajkuni svesni predizborne taktike pokušavaju da se spasu javnim istupima.

Sukob predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića sa tajkunima zahuktava se još od oktobra prošle godine.

Tada im je poručio da moraju da “operu svoj obraz”, konstatovao da su “nepristojno bogati”, tražio da vrate deo otetog, da izgrade “tajkunski most”, da “plate porez u zemlji” i zapretio - “za njih ne bi bilo korisno da me bilo ko iz kluba bogataša proziva”... Došlo je, izgleda, vreme izbora i vreme za naplatu poreza od “nepristojno bogatih”, bar od onih koji se nisu povinovali rečima prvog čoveka države.

"Ukoliko se, kao sve afere do sada, i ova istraga svede na decenijski proces bez ikakvih rezultata, biće sasvim jasno da su međusobni napadi između vrha države i pojedinih tajkuna samo pretnje razmenjene između dojučerašnjih 'saboraca', koji su zajednički radili na štetu države, pa sada traže najlakšu izlaznu strategiju", kaže profesor Čedomir Čupić, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, upozoravajući da ovaj proces nikako ne sme da se zaustavi na pretnjama.

Na prozivke Tadića biznismeni, navikli na zaštitu političara, većinom ćute, osim vlasnika Luke Beograd. Beko je optužio vlast u Srbiji da “sve reketira”. U Srbiji je, kaže on, “i lična sigurnost privrednika kompromitovana”, bez obzira što “Ustav nudi garanciju demokratskih sloboda, u praksi to nije tako”.

"U praksi država javno, preko svojih funkcionera, otvoreno govori o hapšenjima jer, kako republički tužilac kaže, maj i jun biće meseci hapšenja, a onda i nagoveštava i kojim hapšenjima će biti reč", rekao je Milan Beko.

Da su političari i tajkuni izašli na teren zakona umesto pred medije, sve bi prošlo bez pitanja čija će “glava biti prineta biračima”. Vesna Pešić, doktor sociologije i nekadašnja predsednica političkog saveta LDP, naglašava da se “treba zapitati na koji je sve način trgovano na relaciji tajkuni - politika”. Da li je to bila samo razmena privilegija i mita ili su stranke finansijerima prodavale i svoje mandate u upravnim telima koja izdaju važne dozvole i time direktno potkopale nezavisnost tih institucija.

"A institucije bi, pre svih ostalih, trebalo da se bave sumnjivim finansijskim vezama između stranaka i biznismena. Ako do sada nisu radili nezavisno, teško je očekivati da će se sada odjednom sve to promeniti", kaže ona.

Poreski zakoni koji u Srbiji postoje još od 2002. godine omogućavaju Poreskoj upravi da utvrdi ko je zaista “nepristojno bogat”. Zašto poreznici nisu do sada nikada uporedili podatke o imovini tajkuna sa podacima o njihovim prihodima? Tako bi se lako utvrdilo ko je “nepristojno bogat” i bez predizborne kampanje.

Kako kaže Drago Kos iz Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Saveta Evrope, iskustvo Unije sa Hrvatskom kojoj je najveća prepreka u integracijama bila upravo borba protiv korupcije, alarmiralo je evropske partnere da bi ista stvar mogla da se dogodi i Srbiji.

"Srbija ima veoma dobar Antikorupcijski zakon, krivično pravo manje- više odgovara evropskim standardima, a sada i dobar Zakon o finansiranju stranaka. Postoje i insitucije koje te zakone treba da sprovode i sada se očekuju konkretni rezultati. To znači rešavanje konkretnih slucajeva bez obzira na funkcije i imena ljudi koji su u njijh upleteni", kaže Kos.

Stručnjaci se slažu da rušenje te sprege počiva na finansiranju stranaka, koje je i dan danas tajno. Upravo su preko njega stranke razmenjivale privilegije sa svojim finansijerima omogućavajući im da zarađuju na teret države i da kroz privatizacije novac sumnjivog porekla vrate u legalne tokove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: