Bugari i Rumuni "beže" tri godine

Vlada Srbije ima sve namere da usvoji propise koji važe u drugim zemljama i predloženi su od EU, kaže Tanasis Kacirumpas, predsednik UO kompanije Vip mobajl.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

00:02

Default images

On objašnjava da, međutim, problem nastane kad ti propisi počnu da se primenjuju jer ih lokalne vlasti interpretiraju na različite načine.

"Na Balkanu nikad nisam video ovakvu interpretaciju, i to je ubedljivo najveća prepreka s kojom se suočavamo kao investitori", kaže Kacirumpas.

On dodaje da „giljotina propisa“ nije sprovedena do kraja, pa izdavanje dozvola i administracija koče poslovanje.

Kao najveći problem srpskog tržišta telekomunikacija, Kacirumpas navodi to što "srpsko tržište zaostaje dve do tri godine za tržištima suseda, pre svega za Bugarskom, Rumunijom i Grčkom". On dodaje i da se u Bugarskoj tržište brže razvijalo i pre nego što su pristupili EU.

Komentarišuću propali tender za Telekom na kom je Vipova matična kompanija Telekom Austrija ponudila 1,1 milijardu evra za 51 odsto Telekoma Srbija, on kaže da "pretpostavlja da niko zbog toga nije srećan, ali to jeste jedan od mogućih rezultata poslovnih pregovora".

"Na osnovu procene za koje vreme bi uloženi novac mogao da se vrati, izračunate vrednosti tržišta, njegovog potencijala, cena od 1,4 milijarde evra nije bila prihvatljiva za Telekom Austrija", objašnjava prvi čovek Vipa.

On kaže i da ta kompanija u narednih nekoliko godina planira da duplira tržišni udeo u Srbiji od 14 odsto. "Realno je da povećamo tržišno učešće jer kompanija iz godine u godinu raste. Da li će to biti udvostručenje ili utrostručenje udela, o tome će odlučivati tržište", navodi on.

Kada je u pitanju najva da će uskoro korisnici u Srbiji moći da pređu u drugu mrežu i da zadrže stari broj, Kacirumpas kaže da korisnici treba da imaju pravo da odaberu operatora, i to ne na osnovu broja, nego na osnovu kvaliteta i cene usluga.

"Nadamo se da će prenosivost broja biti moguća od 1. jula, kao što je Ratel najavio. Vip mobajl je tehnički spreman, a problematične su još neke procedure za čije poboljšanje ćemo se zalagati tokom primene usluge. Ovo je snažna motivacija za sve operatore da čuju koji su zahtevi tržišta i da u skladu s tim ponude nove usluge", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: