Evro se probudio, cene već rastu

Jačanje dinara poslednja dva meseca nije se odrazilo na cene, ali čim se evro „vratio“ na 100 dinara, počeo je "puzajući rast" cena gotovo svih proizvoda.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

00:01

Default images

Poskupeli su proizvodi na rafovima, iako su cene robe odavno usklađene sa kursom od 105 do 107 dinara.

Kada se uporedi najniži kurs iz ove godine, iz maja od 96 dinara za evro, u startu su cene samo na toj razlici bile „jače“ za bezmalo 10 odsto. A, kada je kurs iznosio 98 i 99 dinara, ta razlika se kretala između šest i sedam odsto.

To znači da su proizvođači, uvoznici i prometnici obračunavali cene gotovo duplo više od projektovane inflacije. Jasno je da su se u dobroj meri zaštitili od nepredvidivih situacija. Međutim, u tom slučaju kupci plaćaju ceh. Aleksandar Stevanović, ekonomista, kaže da to samo još jednom potvrđuje da cene nisu elastične kada treba da idu nadole. Kako kaže, ako vrednost dinara opadne u odnosu na evro, potrošači mogu očekivati poskupljenja mnogo izvesnije nego što će dočekati pojeftinjenja ukoliko dinar ojača.

"Privrednici jednostavno znaju da je to kratkog daha i da su mnogo puta do sada imali loše iskustvo sa procenom kursa. Jačanje domaće valute nije zasnovano na realnoj osnovi, pre svega povećanju proizvodnje i izvoza, već na zaduženju države", kaže Stevanović.

Da su cene visoko iznad kupovne moći tržišta, pokazuju i sve veće zalihe robe na policama. To se, naravno, odrazilo i na pad prodaje. Na međugodišnjem nivou zabeležen je pad prometa od 14,1 odsto, a za prva četiri meseca ove godine, u poređenju sa istim periodom lani, promet je manji za 11,3 odsto.

To ukazuje da je usled naglog rasta potrošačkih cena, posebno osnovnih namirnica i proizvoda koje svakodnevno koristimo, kupovna moć znatno oslabila.

"Potrošnja realno pada i cene prehrambenih proizvoda moraju pažljivo da se formiraju", ocenjuje Momir Lazić, zamenik generalnog direktora Aman trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: