Potrošači: Struja je i sada skupa

Vlada Srbije ne bi trebalo da odobri poskupljenje struje pre nego se obezbede uslovi za racionalno poslovanje EPS-a, kaže predsednik NOPS Goran Papović.

Izvor: Beta

Utorak, 22.02.2011.

13:58

Default images

"Pre odluke o novoj ceni električne energije trebalo bi da naplate dugovanja preduzeća i građana EPS-u, otpusti višak zaposlenih u tom preduzeću i obezbedi bolji kvalitet usluga", rekao je Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Prema planu poslovanja EPS-a, struja bi trebalo da od marta bude skuplja za 13,5 odsto, a Vlada još razmatra da li će odobriti to poskupljenje. Stav Narodne banke Srbije (NBS) je da Vlada treba da odobri poskupljeneje manje nego što traži EPS i da se novi cenovnik primenjuje od aprila.

"Opravdana je samo ona cena koju potrošac može da plati, a očigledno je da sve manje potrošača u Srbiji može da plati račune za struju", istakao je Papović.

On je dodao da je procent naplate računa sa struju u Vojvodini od 85 do 90 odsto, u Beogradu oko 70 odsto, a na jugu Srbije samo 20 odsto.

Nema precizne računice, prema rečima Papovića, koja bi pokazala koliko poskupljenje električne energije utiče na porast drugih cena, ali je dosadašnje iskustvo da proizvođači svako poskupljenje struje iskoriste za uvećanje cena svoje robe. U Centru za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša su kazali da građani traže da se ne odobri povećanje cene elektične
enerije
, "već da se opljačkani novac iz rudnika Kolubara vrati u EPS".

EPS, kako navode, "nije ništa uradio da se dugovanja građana prema tom preduzeću smanje", već "konstantno radi na tome da se ti dugovi
enormno uvećavaju".


Kamatu na dugove EPS zaračunava, kako su kazali u niškom udruženju, "konfornom" metodom, čime je dug višestruko uvećan, iako prema
Zakonu o obligacionim odnosima pravo na ovakav obračun kamate imaju samo banke.

Oni građani kojima je zbog dugova uskraćeno snabdevanje strujom i dalje dobijaju račune u kojima stoji da je potrošnja nula, ali im se fakturiše obračunska snaga, merno mesto i kamata, pa se njihova dugovanja i dalje uvećavaju.
Iz niškog "Foruma" navode da je kvalitet isporučene električne energije u velikom broju naselja ispod propisanog standarda, čime se uvećava njena potrošnja, iako EPS svim potrošačima dostavlja fakture za isporuku struje standardnog kvaliteta, čime su potrošači oštećeni, jer dobijaju proizvod drugog ili trećeg kvaliteta.

Ističu i da je "ukupan zbir obračunske snage, koju preko računa EPS naplaćuje građanima Srbije, veći od proizvodnih kapaciteta EPS-a,
što znači da EPS savkog meseca građanima prodaje ono što nema, a to po novom Zakonu o zaštiti potrošača spada u domen nepoštenog poslovanja, za šta su predviđene i sankcije".


Udruženje potrošaca "Forum" traži da se utvrde stvarni dugovi građana i da se građanima naplaćuje samo stavrno utrošena električna energija, da u Savetu Agencije za energetiku, koji prema nacrtu Zakona o energetici broji pet članova, najmanje dva budu iz organizacija potrošača, kao i da se uvede red u poslovanju celokupnog sisatema EPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: