Još 256 blokiranih preduzeća

Na spisku Narodne banke u novembru se našlo još 256 preduzeća čiji su računi blokirani duže od tri godine u novembru su se kvalifikovali za automatski stečaj.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

13:41

Default images

Ukupan broj preduzeća koja su u prethodne tri godine obustavila sva plaćanja od marta, kada je „prozivka“ započeta, povećan na 13.425.

I na novembarskoj listi, kao i na svim prethodnim, dominiraju društva sa ograničenom odgovornošću (206), a pored njih je tu još sedam zadruga, 15 ortačkih, pet komanditnih i samo jedno akcionarsko društvo.

Takođe, na spisku se ovog meseca našlo i jedno javno preduzeće, tako da je ukupan broj javnih preduzeća koja su još pre tri godine obustavila sva plaćanja, povećan na 13.

Istovremeno i u novembru su među blokiranim ponovo bile najbrojnije firme iz Beograda (78), Novog Sada (35), Kraljeva (22) i Niša (20) dok ih je u ostalim gradovima bilo od najmanje tri (u Užicu), do 16 (u Kragujevcu).
Prema očekivanjima Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, koje je i kreiralo ovaj zakon, i iz kojeg stalno podsećaju i upozoravaju da će se od sledeće godine na spiskove kandidata za „automatski stečaj“ dolaziti posle blokade u trajanju od dve godine, a da će od 2012. automatsko brisanje iz registra pretiti svima čiji su računi blokirani najmanje godinu dana, većina na ovaj način „listiranih“ pravnih lica biće do kraja godine brisana iz registra, dok bi u oko hiljadu slučajeva trebalo očekivati pokretanje redovnog stečajnog postupka.

Neke procene čak govore da bi samo država, odnosno Poreska uprava, na primer, koja je većinski poverilac u oko 80 odsto prozvanih firmi ili Fond za razvoj, pojedina javna preduzeća i slični, mogli da pokrenu više od 500 postupaka.

Međutim, iako je visina predujma drastično smanjena u odnosu na prethodni zakon (sada se kreće od 50 do 500 hiljada dinara) i mada je njegov iznos ušao u red prioritetnih troškova postupka, Poreska uprava, recimo, i dalje ne planira da inicira nijedan postupak jer za to nema posebno predviđen budžet.

Dosadašnja praksa je bila i da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika iz svojih sredstava finansira pokretanje stečaja u nekim od ovih preduzeća, ali podaci te agencije o broju postupaka otvorenih od početka godine, zaključno sa 1. decembrom, ne ukazuju na neku naročito ili očekivano živu aktivnost.

Brojke, naime, govore da je do juče u Srbiji ukupno pokrenuto 865 stečajeva što je na nivou proseka i za prethodne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: