NLB banka (ne) može u Hrvatsku?

Slovenački premijer Borut Pahor kaže da bi uskoro moglo doći do rešenja pitanja štediša bivše Ljubljanske banke (LB) u Hrvatskoj.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.07.2010.

06:55

Default images

On je najavio da bi do toga moglo da dođe već tokom razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u subotu na Bohinju.

"Uspeh bi bio kada bi Bohinj za problem LB predstavljao ono što je Trakošćan bio za rešavanje pitanja granice", rekao je Pahor.

"Moja je želja da u susretu sa premijerkom Kosor dodje do sledećeg koraka i kada je reč o najtežem pitanju u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, to jest o pitanju Ljubljanske banke", rekao je pored ostalog slovenački premijer.

Pahor je naveo da su o tom pitanju razgovarali i ministri spoljnih poslova dve zemlje, dok su noćas isto pitanje razmatrala i dva izaslanika premijera Slovenije i Hrvatske, koji su nastavili usklađivanje stavova.

Rešenje problema štediša LB bi verovatno otvorilo i mogućnost otvaranja ekspoziture Nove Ljubljanske banke u Hrvatskoj, što je važno za Hrvatsku, jer joj Slovenija kao članica EU prigovara na onemogućavanju slobodnog protoka kapitala što je jedan od uslova za ulazak Hrvatske u EU.

Nova ljubljanska banka da vrati novac

„Nova ljubljanska banka (NLB) u Hrvatsku će ući samo ako se građanima vrati novac koji su izgubili štednjom u Ljubljanskoj banci“, tvrdi guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski.

Rekavši da HNB već sedam godina ima isti stav, Rohatinski je dodao da nema razloga da se taj stav promeni.

On je razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor uoči njenog subotnjeg sastanka sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Ulazak NLB u Hrvatsku bila je jedna od tema nedavnog razgovora šefa hrvatske diplomatije Gordana Jandrokovića sa slovenačkim kolegom Samuelom Žbogarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: