Samo Telenor dao ponudu za fiksnu

Na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji jedinu ponudu dala je norveška kompanija Telenor, koje je već mobilni operator u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 12.01.2010.

12:42

Default images

Republička agencija za telekomunikacije otvorila je ponude na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije. Svoju ponudu dostavila je samo kompanija Telenor Srbija, iako su dokumentaciju za učešće na tenderu otkupile četiri firme. Na otvaranju ponuda je rečeno da je Telenor je dostavio svu potrebnu dokumentaciju i da će finansijska ponuda biti otvorena do 18. januara.

Kako je ranije objavljeno, dokumentaciju za učešće na tenderu otkupile su, pored kompanije Telenor Srbija, i Vip mobajl, koje takođe ima dozvolu za mobilnu telefoniju, srpsko-američka Konsing grupa i kiparski „Kerseiko trending limitid“.

Pravo učešća na tenderu imale su telekomunikacione kompanije koje imaju više od milion pretplatnika telekomunikacionih usluga i koje su u 2008. godini imale prihod veći od 200 miliona evra. Uslov za učešće na tenderu bila je i uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od deset miliona evra. Nakon dobijanja licence, nova kompanija za fiksnu telefoniju trebalo bi da počne sa izgradnjom svoje telekomunikacione mreže što bi značajno odložilo pružanje usluga gradjanima, tako da se planira zakup postojeće Telekomove infrastruktre. Dobijanje nove licence okončalo bi monopol Telekoma na tržištu telekomunikacija koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine.

Licenca se izdaje na 10 godina uz mogućnost produženja za narednih 10 godina u skladu za propisima, navodi se u oglasu. Ukoliko pobednik tendera nema sedište na teritoriji Srbije dužan je da u Srbiji osnuje kompaniju u kojoj će biti jedini vlasnik i na koju će biti preneta licenca.

Izvršni direktor korporativnih poslova Telenora Goran Vasić kaže da je ta kompanija spremna da i dalje ulaže u sektor telekomunikacija u Srbiji, kako bi ponudila najbolje usluge za građane. "Uslove iz licence Telenor je sposoban da zadovolji najkasnije za godinu dana, kada je reč o tehničkom delu. Telenor će i dalje ulagati u svoju infrastrukturu, dok će deo biti iznajmljen od Telekoma", najavio je Vasić.

Na pitanje da li se, ako uđu na tržište Srbije, mogu očekivati jeftinije usluge Vasić kaže da je “to je malo teško pitanje. Ja za sada, u ovom trenutku, ne bih razgovarao o cenama. Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište Srbije najjeftinije u regionu i u Evropi”.

Konsig: Nepotpuna dokumentacija

Srpsko-američka kompanija Konsing je saopštila da je odustala od učešća na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji jer konkursna dokumentacija nije bila potpuna. Kako se precizira u saopštenju, u konkursnoj dokumentaciji, koju je Konsig otkupio, nije bilo ključnih elemenata za biznis plan, među kojima je cena usluga za korišćenje infrastrukture.

Republička agencije za telekomunikacije (Ratel) je Konsig grupi odgovorila da će se cene direktno dogovarati sa operaterom koji ima značajan tržišni udeo, uz eventualnu medijaciju Agencije.

"Nisu pružene ni garancije da se i tako dogovorene cene neće menjati, kao ni informacije koliki je minimalni vremenski period do raspisivanja prvog narednog nadmetanja za izdavanje nove licence za operatera fiksne telefonije", navela je Konsig grupa.

Kako se ističe, američka kompanija “Komgrup internešnel”, koja je većinski vlasnik Konsinga, uspostavila kontakt sa dva velika američka telekomunikaciona operatera koji su bili zainteresovani za partnersko ulaganje u drugog fiksnog operatera u Srbiji.

U Konsigu su istakli da zbog nepotpune konkursne dokumentacije nisu bili u mogućnosti da stranim partnerima daju informacije o obimu I isplativosti ulaganja u taj projekat i odustali od davanja ponude za licencu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: