Zobnatica prodata za 169 mil. RSD

Preduzeće za poljoprivredu i uzgoj konja Zobnatica iz Bačke Topole prodato je na aukciji srpsko-grčkom konzorcijumu po početnoj ceni od 169 miliona dinara.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.12.2008.

13:00

Default images

Konzorcijum, koji čine grčki biznismen Kristoforos Petris i beogradska firma Nju kompani (New Company) bio je jedini zainteresovani kupac za Zobnaticu, koja je po drugi put prodata na aukciji.

Pravni zastupnik konzorcijuma, Komnen Stanišić, izjavio je da je grčki partner zainteresovan da nastavi i razvija proizvodnju u Zobnatici, ali, međutim, nije izneo više detalja o kupcu iz Srbije. Novi vlasnik je na čelu konzorcijuma Petris, koji se već bavi uzgojem konja u Grčkoj, a osim toga bavi se i hotelijerstvom.

Na sajtu Agencije za privredne registre navedeno je da je preduzeće "Nju kompani" registrovano u Srbiji 28. februara 2005. godine kao firma za konsalting i menadžment poslova, a kao pretežna delatnost navedena je hotelijerska delatnost.

Podaci iz Registra pokazuju i da je Grk Kristoforos Petris član Upravnog odbora u tom preduzeću, pored još dva člana Rajka Radulovića i Milorada Stevovića.

Prema obavezama koje su navedene u javnom pozivu srpsko-grčki konzorcijum će morati da u Zobnaticu uloži oko 160 miliona dinara, odnosno 1,9 miliona evra po današnjem srednjem kursu.

Zobnatica je prethodno prodata na aukciji 11. aprila, ali privatizacija nije uspela zato što prvoplasirana na aukciji Nada Božić nije na vreme uplatila prvu ratu, a drugoplasirani Vladimir Šešlija se nije odazvao na poziv da potpiše ugovor.

Cena na prvoj aukciji bila je 161 milion dinara, što je osam miliona manje od početne cene na drugoj aukciji. Na aukciji u aprilu nadmetalo se pet učesnika, a izlicitirana je cena od 1,7 milijardi dinara.

Poljoprivredno dobro Zobnatica raspolaže sa 242,5 hektara zemljišta, od čega je gradjevinsko zemljište na površini od 113,7 hektara, poljoprivredno zemljište 105,1 hektar, a šuma je na 23,7 hektara.

U Zobnatici je zaposlen 151 radnik, a to poljoprivredno preduzeće je sa 4,2 miliona evra prihoda u 2006. godini palo na 2,8 miliona evra prihoda u 2007. godini.

Na javnoj aukciji, koja je održana u organizaciji Agencije za privatizaciju, prodato je i preduzeće Slobodna zona iz Prahova, koje se bavi skladištenjem prodato je po početnoj ceni od 10,9 miliona dinara Goranu Šolkotoviću.

Preduzeće za prevoz robe iz Sokobanje, Autotransport, prodato je za 9,1 miliona dinara, a kupac je Tomislav Babić iz Sokobanje. Početna cena tog preduzeća bila je 3,2 miliona dinara.

Vlasnik nedeljnika "Svetlost" iz Kragujevca, Gvozden Jovanović, kupio je preduzeće Jasenica iz Natalinaca, koje se bavi proizvodnjom opanaka, za 250.000 dinara. Kako je rekao Jovanović u planu je nastavak te delatnosti, odnosno proizvodnja opanaka za tržište Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: