Stimulativne kamate u Agrobanci

Agrobanka će svojim klijentima ponuditi povećanje kamatnih stopa na oročenu deviznu štednju od jednog procentnog poena.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 25.10.2007.

16:10

Default images

Pomoćnica izvršnog direktora Agrobanke Lepa Vukotić je kazala da se stimulativna kamata povodom "nedelje štednje" od 31. oktobra do 7. novembra odnosi na nenamensku deviznu štednju u trajanju od najmanje tri meseca i pripada svim ulozima položenim u "nedelji štednje" do isteka oročenja.

Ona je precizirala da će se na iznos od tri do deset hiljada evra obračunavati kamata od 6,2 odsto, za uloge od 10.001 do 25 hiljada evra 6,6 odsto, do 50 hiljada evra kamata će biti 7,2 odsto, a na uloge preko 50 hiljada evra 7,5 odsto.

Vukotićeva je kazala i da ta banka ima veoma povoljne kamate za dinarsku štednju, koja je bila čak 19,5 odsto na godišnjem nivou, ali je i pored toga dinarska štednja ostala niska, pa je sada ta kamata svedena na 12 odsto godišnje. Predstavnici Agrobanke kažu da je u ovoj godini značajno povećana štednja na oročene devizne uloge i dostigla je 125 miliona evra, a rast je u proseku od pola do milion evra dnevno.

Predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić je rekao da se "kamatom ne može braniti dinar", kao i da je to moguće samo stabilizacijom proizvodnje u Srbiji. On je dodao da nemaju osnova napisi pojedinih medija da "država upropašćava Agrobanku" ističući da pad vrednosti akcija te banke nije izazvan regulisanjem zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) sa državom.

Prema njegovim rečima, većinski akcionari nisu na to imali nikakvih primedbi, a od početka godine kod sedam od deset najvećih akcionara Agrobanke broj akcija te banke je povećan.

Od novembra kartice za poljoprivrednike

Agrobanka će u novembru početi da izdaje prvu srpsku platnu karticu namenjenu poljoprivrednicima "agrokard". Ta debitna platna kartica je prvenstveno namenjena registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, od kojih su oko 30 hiljada njih već klijenti te banke.

To je oko deset odsto registrovanih gazdinstava u Srbiji što ostavlja veliku mogućnost za širenje broja korisnika "agro" kartice, kaže Dušan Antonić. On je rekao da se radi o kartici iz specijalnog programa "dina" nacionalne kartice, što znači da može da se koriisti na svim bankomatima i POS terminalima u Srbiji, a da je njeno izdavanje i održavanje besplatno.

Navodeći da je to prvi u nizu proizvoda čiji je cilj da registrovana poljoprivredna gazdinstva poveže sa njihovim strateškim partnerima, on je najavio skoro izdavanje i kreditne kartice, koja će poljoprivredne prizvodjače kreditirati u dva vida - na bazi njihovog potencijala i u koordinaciji sa trgovačkim lancima i otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: