Nafta "galopira" ka 88 dolara

Cena nafte se približila novom rekordu od 88 dolara za barel nastavljajući nagli rast zbog jake tražnje i napetosti na severu Iraka

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2007.

13:52

Default images

U prepodnevnom poslovanju američka laka nafta na berzi u Njujorku je poskupela bezmalo dolar i po i za isporuku u novembru košta 87,97dolara po barelu, za koliko je skočila i cena evropskog "brenta" u Londonu, na 83,90 dolara.

Cena nafte, koja je u protekla tri dana zabeležila seriju rekorda, približava se apsolutnom rekordu od 90,46 dolara, prilagođeno inflaciji, koji je zabeležen 1980, godinu dana posle Iranske revolucije i na početku osmogodišnjeg iransko-iračkog rata.

Kao razloge za nagli uspon glavne energetske sirovine investitori navode sve veću napetost između Turske i kurdskih separatista na severu Iraka, uporan rast globalne tražnje, ograničene zalihe u zemljama velikim potrošačima pred zimu i slab kurs dolara. Prema oceni analitičara, trenutno je teško pronaći bilo kakav činilac koji bi ukazao na silaznu korekciju cena.

Očekuje se da će izveštaj američkog ministarstva energetike za proteklu sedmicu pokazati dalji pad zaliha nafte za oko 300 hiljada barela, a najnoviji talas kupovina takođe je doprineo skoku cena s manje od 70 dolara, koliko je koštala američla laka nafta sredinom avgusta. Moguć napad turskih vojnih snaga na kurdske separatiste u Iraku poslednjih dana je u znatnoj meri podstakao kupovine, jer se strahuje da bi mogle biti poremećene isporuke iz regiona Bliskog istoka, koji obezbeđuje oko trećinu nafte na svetskom tržištu.

Irački izvoz nafte preko Turske od 2003. je tek povremen, mada je Turska sada važna maršruta za izvoz kaspijske nafte do Mediterana.
"Naftu u ovom momentu u najvećoj meri podstiče situacija na tursko-iračkoj granici i neizvesnost u vezi s tim", ocenio je ekspert za sirovine australijske Komonvelt banke Tobin Gori.

Nafta je za nešto više od jedne sedmice skočila blizu osam dolara ili 10 odsto i zato što su fondovi povećali obim kupovina svih sirovina kao "ogradu" od slabog dolara. Cena tog energenta od 2002. se više nego učetvorostručila.

Sledeći naftu, zlato je u Londonu dospelo na 27-godišnji maksimum, jer je skok cena gotovo svih sirovina naveo investitore da povećaju kupovine tog plemenitog metala. Zlato za isporuku odmah na berzi u Londonu poskupelo je za 4,59, na 764 dolara za finu uncu (oko 31 gram), pošto je u prepodnevnom poslovanju u jedan mah dospelo na 767,09 doara - najviše od januara 1980.

Cena zlata je od početka godine porasla za 20 odsto jer je pad kursa dolara prema evru uvećao tražnju tog metala kao alternativne investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: